Πέμπτη , 7 Νοέμβριος 2024

Κήλη αθλητών: Ποδοσφαιριστές και μπασκετμπολίστες οι πιο…ευαίσθητοι

«Οι τραυματισμοί της βουβωνικής χώρας αποτελούν το 2 έως 5% όλων των αθλητικών τραυματισμών, ενώ η πρώιμη διάγνωση και σωστή θεραπεία έχουν μεγάλη σημασία, προκειμένου να μη γίνουν αυτές οι ενοχλήσεις χρόνιες, με καταστροφικές συνέπειες στην καριέρα των αθλητών». 

Τα παραπάνω επισημαίνει ο Γενικός Χειρουργός-Λαπαροσκόπος Δρ. Γιώργος Σάμπαλης, μέλος της European Association of Endoscopic Surgery (EAES) και European Hernia Society (EHS) και με μακρόχρονη εμπειρία στη χειρουργική αποκατάσταση της κήλης με τη μέθοδο TEP.

Η κήλη των αθλητών ή sportsman’s hernia ή σύνδρομο κοιλιακών, συμβαίνει κυρίως σε αθλητές, κυρίως του ποδοσφαίρου και του μπάσκετ, αλλά και στους απλά αθλούμενους και προκαλείται από καταπονήσεις του κατώτερου κοιλιακού τοιχώματος και των προσαγωγών, εκδηλώνεται δε με πόνο στην κατώτερη κοιλιακή και βουβωνική χώρα και στους προσαγωγούς.

Αξιοσημείωτο είναι ότι η διερεύνηση και η διάγνωση των αιτίων του βουβωνικού άλγους στους αθλητές, είναι δύσκολη και παραμένει αδιευκρίνιστη, περίπου στο 30% των περιπτώσεων λόγω της πολυπλοκότητας της ανατομίας της περιοχής, αλλά και της συχνής συνύπαρξης πολλών παθήσεων, ειδικά τραυματισμών. Αναφέρονται σχετικά, οι τραυματισμοί στην οσφυική σπονδυλική στήλη, την ισχιακή άρθρωση, την ιερολαγόνιο άρθρωση, την κοιλία, και το ουρογεννητικό σύστημα και απαιτείται ιδιαίτερη δεξιότητα του χειρουργού , για την σαφή και ακριβή διαφορική διάγνωση.

«Η δυσκολία στη διάγνωση της κήλης των αθλητών, μετριάζεται με απεικονιστικό έλεγχο και ειδικά με δυναμικό υπερηχογράφημα ή έλεγχο με μαγνητική τομογραφία, εξετάσεις που συντελούν στον αποκλεισμό άλλων παθήσεων που προκαλούν βουβωνικό άλγος. Σε ένα σημαντικό ποσοστό επίσης των περιπτώσεων στο σύνδρομο των κοιλιακών, συνυπάρχει μικρή αρχόμενη βουβωνοκήλη, γεγονός που επιβάλλει και την ανάλογη χειρουργική θεραπευτική παρέμβαση» συμπληρώνει ο Δρ. Σάμπαλης.

Αναφορικά με τη θεραπεία της κήλης των αθλητών, η μέθοδος η οποία «κερδίζει» σε λιγότερη ταλαιπωρία για τον ασθενή, χωρίς τομές, με γρήγορη αποκατάσταση και γρήγορη επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες είναι η σύγχρονη λαπαροσκοπική εξωπεριτοναϊκή αποκατάσταση, η οποία πραγματοποιείται μέσα από 3 τομές των 5 χιλιοστών στο δέρμα, χωρίς να κόβονται οι μύες, χωρίς ράμματα και με τοποθέτηση μεγάλου πλέγματος. Η νοσηλεία διαρκεί λιγότερο από 24 ώρες και ο ασθενής επιστρέφει σε πλήρη αθλητική δραστηριότητα και μυική φόρτιση σ’ ένα μήνα.

Διαβάστε ακόμη:

Ποιοι αθλητές διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο κατάθλιψης

Κήλη αθλητών: Γιατί να προτιμήσουν την λαπαροσκοπική χειρουργική


Πηγή