Τρίτη , 7 Ιανουάριος 2025

Καθυστέρηση περιόδου: 8 αιτίες πλην της εγκυμοσύνης

Το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό των περισσότερων γυναικών όταν έχουν τα συμπτώματα περιόδου, αλλά όχι περίοδο, είναι το ενδεχόμενο εγκυμοσύνης.

Η καθυστέρηση της περιόδου είναι πολύ κοινή, καθώς μπορεί να προκληθεί από μία σειρά αιτίων. Παράλληλα όμως είναι κάτι που δεν πρέπει να αγνοήσετε, ειδικά αν επαναλαμβάνεται συχνά.

Δείτε ποιες είναι οι πιο συνηθισμένες αιτίες που μπορεί να προκαλέσουν αναστάτωση του κύκλου σας και καθυστέρηση περιόδου:

Σημαντική απώλεια βάρους ή υπερβολική άσκηση

Είναι γνωστό ότι η υπερβολική άσκηση, οι απότομες μεταβολές του βάρους και ειδικά η σημαντική απώλεια βάρους, αναστατώνουν τις ορμόνες. Μία από αυτές είναι η λεπτίνη, η οποία παράγεται στο λιπώδη ιστό. Όταν μειώνεται απότομα το σωματικό λίπος, μειώνεται τόσο η λεπτίνη, όσο και τα οιστρογόνα, προκαλώντας ακανόνιστες περιόδους. Η έντονη άσκηση, όπως η προετοιμασία για μαραθώνιο ή τρίαθλο, μπορεί επίσης να προκαλέσει σωματική πίεση και να οδηγήσει σε ορμονική ανισορροπία και αναστάτωση του κύκλου.

Στρες

Στρεσογόνα γεγονότα, όπως ένας χωρισμός ή ο θάνατος αγαπημένου προσώπου, μπορεί να διαταράξουν την ορμονική ισορροπία προκαλώντας καθυστέρηση περιόδου, ακανόνιστους κύκλους ή βαριές περιόδους. Η κατάσταση είναι γνωστή και ως υποθαλαμική αμηνόρροια, καθώς η συγκεκριμένη περιοχή του εγκεφάλου (υποθάλαμος) ρυθμίζει πολλές από τις ορμόνες που εμπλέκονται στην περίοδο. Ο υποθάλαμος επηρεάζεται πολύ από το στρες. ADTECH.config.placements[5933563] = { params: { alias: “”, key:””, target: “_blank” } };

Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών

Είναι μια κατάσταση που προκαλείται από ανισορροπία των αναπαραγωγικών ορμονών και επηρεάζει το 5-10% των γυναικών. Στα βασικά συμπτώματα περιλαμβάνονται οι ακανόνιστες περίοδοι, η υπερβολική τριχοφυΐα, οι κύστεις στις ωοθήκες που εντοπίζονται με υπέρηχο στην περιοχή της πυέλου και τα προβλήματα γονιμότητας. Γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών έχουν περίοδο κάθε δύο εβδομάδες, κάθε τρεις έως έξι μήνες ή ακόμη και μία φορά τον χρόνο, λόγω της ανισορροπίας οιστρογόνων και τεστοστερόνης.

Αντισύλληψη

Μία από τις παρενέργειες των αντισυλληπτικών χαπιών χαμηλών οιστρογόνων είναι οι ελαφρές περίοδοι ή η απουσία περιόδου. Αν σταματήσατε τα αντισυλληπτικά, μπορεί να χρειαστεί να περάσουν ακόμη και τρεις μήνες μέχρι να επανέλθει ο κύκλος σας. Σε κάθε περίπτωση δώστε προσοχή, καθώς τα αντισυλληπτικά μπορεί να «καλύπτουν» ένα υποκείμενο ορμονικό πρόβλημα, το οποίο πρέπει να συζητήσετε με τον γυναικολόγο σας.

Πρόβλημα με τον θυρεοειδή

Ο θυρεοειδής αδένας ρυθμίζει τον μεταβολισμό, αλλά αλληλεπιδρά και με άλλα συστήματα στον οργανισμό για την ομαλή λειτουργία του. Εάν υπάρχει ανισορροπία των ορμονών του θυρεοειδούς, είτε πρόκειται για υποθυρεοειδισμό είτε για υπερθυρεοειδισμό, μπορεί να υπάρχουν επιπτώσεις στην περίοδο. Άλλες ορμονικές αιτίες ακανόνιστων περιόδων είναι η νόσος του Cushing, ο αρρύθμιστος διαβήτης, η πρόωρη ωοθηκική ανεπάρκεια και η συγγενής υπερπλασία των επινεφριδίων.

Αποβολή

Εάν κάνατε τεστ εγκυμοσύνης και βγήκε θετικό, αλλά έχετε περίοδο ή κάτι που μοιάζει με περίοδο και ήρθε με καθυστέρηση και βαριά συμπτώματα, είναι πιθανό να πρόκειται για αποβολή.

Φάρμακα

Είτε πρόκειται για μη συνταγογραφούμενα φάρμακα είτε για αγωγή που λαμβάνετε για κάποιο πρόβλημα υγείας, είναι πιθανό να επηρεάζουν τον εμμηνορροϊκό κύκλο σας. Η ασπιρίνη, κάποια φάρμακα για την πρόληψη των θρομβώσεων και η ιβουπροφαίνη μπορούν να επηρεάσουν την περίοδο.

Πρόωρη εμμηνόπαυση

Οι γυναίκες κάτω των 40 με ορμονική δυσλειτουργία είναι πιθανό να έχουν πρόωρη εμμηνόπαυση ή πρόωρη ωοθηκική ανεπάρκεια. Εκτός από την απουσία περιόδου, άλλα συμπτώματα της κατάστασης είναι οι εξάψεις, οι νυχτερινές εφιδρώσεις και η κολπική ξηρότητα.

Πηγή: womenshealthmag.com

Διαβάστε επίσης:

Αίμα περιόδου: Τι δείχνει το χρώμα του για την υγεία σας

Καθυστέρηση ή απουσία περιόδου: 3 αιτίες που δεν πρέπει να σας ανησυχήσουν

Κολπικό αίμα: Πότε η γυναίκα πρέπει να ανησυχήσει


Πηγή