Δευτέρα , 16 Δεκέμβριος 2024

Καρκίνος πνεύμονα: Βοηθητική η ανοσοθεραπεία μαζί με χημειοθεραπεία πριν τη χειρουργική επέμβαση

Οι ασθενείς με καρκίνο προχωρημένου σταδίου στους πνεύμονες πρέπει να κάνουν ανοσοθεραπεία σε συνδυασμό με χημειοθεραπεία προτού προχωρήσουν σε χειρουργική αφαίρεση όγκων, καθώς με αυτόν τον τρόπο αυξάνουν σημαντικά τις πιθανότητες επιβίωσής τους σε σχέση με όσους έχουν κάνει μόνο χημειοθεραπεία.

Αυτό δείχνει μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, η οποία χαιρετίστηκε ως ορόσημο από τους ογκολόγους για τη θεραπεία του καρκίνου του πνεύμονα. Η έγκαιρη ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος μειώνει σε μεγάλο βαθμό τον κίνδυνο να υποτροπιάσει ο καρκίνος και να υπάρξουν μεταστάσεις μετά τη χειρουργική επέμβαση.

Οι ογκολόγοι των πανεπιστημίων Νέας Υόρκης και Τζονς Χόπκινς και του Αντικαρκινικού Κέντρου Memorial Sloan Kettering, με επικεφαλής τη δρα Λίνα Γκάντι, έκαναν τη σχετική ανακοίνωση στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης Έρευνας για τον Καρκίνο στο Σικάγο, καθώς και ανάλογη δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό The New England Journal of Medicine, σύμφωνα με τους New York Times και την Washington Post.

Οι γιατροί σχεδιάζουν ήδη να κάνουν κλινικές δοκιμές της μεθόδου σε ασθενείς με άλλες μορφές καρκίνου (αίματος, παχέος εντέρου και ωοθηκών), κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια γενικότερη αναθεώρηση της αντικαρκινικής θεραπείας. ADTECH.config.placements[5933563] = { params: { alias: “”, key:””, target: “_blank” } };

Η διπλά τυφλή κλινική δοκιμή φάσης 3 σε 616 ασθενείς με μεταστατικό καρκίνο του πνεύμονα –όπου έγινε παράλληλη χρήση ψευδοφαρμάκου (placebo)– έδειξε ότι η τεχνική είναι ασφαλής και ότι σχεδόν οι μισοί (το 45%) ανταποκρίθηκαν τόσο καλά ώστε οι μετέπειτα εξετάσεις τους εμφάνισαν ελάχιστα ίχνη εναπομείναντος καρκίνου. Συνολικά, η επιβίωση των ασθενών επί 18 μήνες χωρίς υποτροπή έφθασε το 73%, έναντι περίπου 50% που είναι ο σημερινός μέσος όρος μόνο με τη χρήση χημειοθεραπείας (μείωση κατά 51% του κινδύνου θανάτου).

Στο παρελθόν, φάρμακα ανοσοθεραπείας είχαν δοθεί σε καρκινοπαθείς μετά τη χειρουργική επέμβαση, αλλά με πολύ περιορισμένη επιτυχία. Όμως με τη νέα συνδυαστική μέθοδο, που αποκαλείται Keynote-189, όταν προηγήθηκε η ανοσοθεραπεία (με το φάρμακο Keytruda ή pembrolizumab της Merck) και συνδυάστηκε με χημειοθεραπεία, τα αποτελέσματα ήταν πολύ πιο θετικά.

Η αρμόδια εποπτική Αρχή των ΗΠΑ, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), έχει ήδη εγκρίνει τη νέα συνδυαστική ανοσοθεραπεία-χημειοθεραπεία στη βάση μιας προηγούμενης μικρής αλλά ελπιδοφόρας κλινικής δοκιμής.

Προ ημερών η Merck ανακοίνωσε ότι, σύμφωνα με μια άλλη κλινική δοκιμή, το Keytruda, ακόμη και από μόνο του, χωρίς χημειοθεραπεία, παρατείνει την επιβίωση των ασθενών. Οι ογκολόγοι δήλωσαν ότι θα περιμένουν να δουν περισσότερες λεπτομέρειες, προτού αποφασίσουν κατά πόσο θα χρησιμοποιήσουν αυτόνομα την ανοσοθεραπεία ή σε συνδυασμό με χημειοθεραπεία.

Σε κάθε περίπτωση, φαίνεται πως η ανοσοθεραπεία αποτελεί το μέλλον της αντικαρκινικής θεραπείας, όπως έδειξαν και τα αποτελέσματα άλλων κλινικών ερευνών που ανακοινώθηκαν στο ίδιο ιατρικό συνέδριο. Για παράδειγμα, δύο άλλα φάρμακα ανοσοθεραπείας, τα Opdivo και Yervoy της Bristol-Myers Squibb, που δοκιμάστηκαν σε ασθενείς με μια άλλη μορφή καρκίνου του πνεύμονα, παρέτειναν σημαντικά το χρονικό διάστημα που η ασθένεια δεν εμφάνισε επιδείνωση, σε σχέση με όσους είχαν κάνει μόνο χημειοθεραπεία. Είναι πάντως νωρίς ακόμη να ειπωθεί κατά πόσο αυτή η συνδυαστική ανοσοθεραπεία οδηγεί όντως σε ουσιαστική παράταση της επιβίωσης των ασθενών.

(New York Times, Washington Post, ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Διαβάστε επίσης:

Καρκίνος του πνεύμονα: Το σύμπτωμα που δεν πρέπει να αγνοήσετε

Μη μικροκυτταρικός καρκίνος πνεύμονα: Η καταλυτική συμβολή της ανοσοθεραπείας

Η διάρκεια του ύπνου παράγοντας στην εκδήλωση του καρκίνου στον πνεύμονα


Πηγή