Τετάρτη , 22 Ιανουάριος 2025
Κορονoϊός: «Ο κόσμος οπλίστηκε για να αντιμετωπίσει την τρομοκρατία, αλλά παρέβλεψε τις επιδημίες»

Κορονoϊός: «Ο κόσμος οπλίστηκε για να αντιμετωπίσει την τρομοκρατία, αλλά παρέβλεψε τις επιδημίες»

Ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους απηύθυνε έκκληση να γίνουν περισσότερες επενδύσεις στην προετοιμασία για την αντιμετώπιση των ασθενειών, με αφορμή την επιδημία ιογενούς πνευμονίας που προκαλεί ο νέος κορονoϊός ο οποίος εντοπίστηκε τον Δεκέμβριο στην Κίνα.

«Ο κόσμος δαπανά δισεκατομμύρια δολάρια για να προετοιμαστεί για τρομοκρατικές ενέργειες, όμως σχετικά λίγα χρήματα για να προετοιμαστεί για την επίθεση ενός ιού που μπορεί να αποδειχθεί πολύ πιο φονικός και καταστροφικός από οικονομική, πολιτική και κοινωνική σκοπιά», τόνισε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους, ο οποίος εκφράστηκε από το βήμα της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια.

«Αυτό είναι επικίνδυνα μυωπικό», προειδοποίησε ο ίδιος.

Ο ΠΟΥ, συνέχισε ο γενικός διευθυντής του, ανησυχεί για την έλλειψη συναίσθησης του επείγοντος χαρακτήρα που έχει η χρηματοδότηση των μέτρων προετοιμασίας και ετοιμότητας από πλευράς της διεθνούς κοινότητας. Ο ΠΟΥ απηύθυνε έκκληση να συγκεντρωθούν 675 εκατομμύρια δολάρια για να προσφερθεί βοήθεια σε χώρες όπου τα συστήματα υγείας είναι αδύναμα ώστε να προετοιμαστούν για το πιθανό ξέσπασμα επιδημιών όπως αυτή του COVID-19.

Το πρώτο κρούσμα μόλυνσης από τον νέο κορονοϊό στην αφρικανική ήπειρο ανακοινώθηκε στην αιγυπτιακή κυβέρνηση την Παρασκευή. Ο πρώτος θάνατος από τον COVID-19 στην Ευρώπη ανακοινώθηκε χθες Σάββατο στη Γαλλία.

Η Κίνα τουλάχιστον καθυστέρησε την εξάπλωση του ιού σε διεθνές επίπεδο επιβάλλοντας δραστικά μέτρα, όπως η απομόνωση πόλεων με εκατομμύρια κατοίκους, είπε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους. Με αυτόν τον τρόπο, κέρδισε χρόνο ώστε ο υπόλοιπος κόσμος να λάβει τα απαραίτητα μέτρα, συμπλήρωσε απευθύνοντας έκκληση στη διεθνή κοινότητα να δείξει αλληλεγγύη.

Ακόμη, ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ προειδοποίησε, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, ότι οι φήμες και οι ψευδείς ειδήσεις διαδίδονται ακόμη πιο γρήγορα από τον νέο κορονoϊό.

Ο ΠΟΥ συνεργάζεται με εταιρείες-κολοσσούς του Διαδικτύου, όπως οι Facebook, Google, Twitter, YouTube και άλλες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης για να προληφθεί η διασπορά ψευδών πληροφοριών και η κινδυνολογία, συνέχισε.

Οι κυβερνήσεις και τα μέσα ενημέρωσης πρέπει να προειδοποιήσουν επαρκώς και έγκαιρα τον κόσμο για τους κινδύνους αλλά χωρίς «να δυναμώνουν τις φλόγες της υστερίας», τόνισε ο Τέντρος.

«Είναι ώρα για γεγονότα, όχι για να ενσταλάζεται φόβος. Είναι ώρα για αλληλεγγύη, όχι για στιγματισμό», επέμεινε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ.


Πηγή