Σάββατο , 4 Ιανουάριος 2025
Κορονοϊός: Έτσι μπορεί να μεταδοθεί μέσα σε κλειστούς χώρους - Ανησυχητικά ευρήματα ειδικών στη Φινλανδία

Κορονοϊός: Έτσι μπορεί να μεταδοθεί μέσα σε κλειστούς χώρους – Ανησυχητικά ευρήματα ειδικών στη Φινλανδία

Με ένα βίντεο animation επιστήμονες από τέσσερα πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα της Φινλανδίας αποτυπώνουν το πώς ο κορονοϊός μπορεί, από τον βήχα ενός ασθενούς, να παραμείνει στον αέρα «αρκετά λεπτά» και να εξαπλωθεί σε διαδρόμους ενός σούπερ μάρκετ.

Οι ερευνητές έφτιαξαν μέσω υπολογιστή μία προσομοίωση για να μελετήσουν σε πόση απόσταση μπορεί ο ιός να κινηθεί σε κλειστό χώρο. Τα ανησυχητικά ευρήματά τους, και λαμβάνοντας υπόψη και τον εξαερισμό, δείχνουν πως ένα «σύννεφο» μικροσταγονιδίων μπορεί να καταλήξει σε άλλους ανθρώπους ακόμα κι αν ο άνθρωπος από τον οποίο προέρχονται έχει ήδη απομακρυνθεί. 

Και, όπως τονίζει το Πανεπιστήμιο, με τις εικόνες αυτές οι ερευνητές υπογραμμίζουν ακόμα πιο έντονα τη σημασία του να αποφεύγει κανείς πολυσύχναστους κλειστούς χώρους.

Οι επιστήμονες του φινλανδικού πανεπιστημίου τονίζουν πως ο καλύτερος τρόπος να προστατευτεί κάποιος από τον ιό είναι να αποφεύγει χώρους με πολλούς ανθρώπους, όπως τα καταστήματα και τους σταθμούς.

«Εάν πρέπει να πας, πήγαινε όσο πιο σπάνια μπορείς. Και μείνε εκεί όσο λιγότερο μπορείς» είναι η σύσταση που έδωσε ο καθηγητής Ville Vuorinen, μιλώντας στο BBC. 

«Τα αρχικά αποτελέσματα δείχνουν πως τα σωματίδια που μεταφέρουν τον ιό μπορούν να παραμείνουν στον αέρα για μεγαλύτερο διάστημα από ό,τι αρχικά πιστεύαμε, οπότε είναι σημαντικό να αποφεύγονται οι πολυσύχναστοι κλειστοί χώροι. Αυτό περιορίζει και τον κίνδυνο μόλυνσης μέσω σταγονιδίων, που παραμένουν η βασική οδός μετάδοσης του κορονοϊού» τονίζουν οι ερευνητές.

Η έρευνα έγινε από το Πανεπιστήμιο Aalto University,το φινλανδικό μετεωρολογικό Ινστιτούτο, το Τεχνολογικό Ερευνητικό Κέντρο της Φινλανδίας VTT  και το Πανεπιστήμιο της Φινλανδίας.

Οι ερευνητές μελέτησαν την πορεία μικροσκοπικών σωματιδίων αερολυμάτων που βγαίνουν από την αναπνευστική οδό όταν κάποιος βήχει, φτερνίζεται ή ακόμα και μιλάει. Τέτοια σωματίδια, εξηγούν, μπορεί να μεταφέρουν ιούς όπως ο κορονοϊός.

Το ερευνητικό σενάριο προέβλεπε έναν άνθρωπο να βήχει σε ένα διάδρομο στο σούπερ μάρκετ. Ξεκινώντας με τα ίδια δεδομένα, τα τέσσερα ερευνητικά ινστιτούτα δημιούργησαν τα δικά τους μοντέλα. 

«Κάποιος που έχει μολυνθεί από κορονοϊό μπορεί να βήξει και να απομακρυνθεί, όμως αφήνει πίσω του μικροσκοπικά σωματίδια που μεταφέρουν τον κορονοϊό. Αυτά μπορούν να καταλήξουν στο αναπνευστικό άλλων ανθρώπων, που βρίσκονται κοντά» εξηγεί ο καθηγητής Vuorinen. Ακόμα κι όταν ο ίδιος έχει απομακρυνθεί.


Πηγή