Πέμπτη , 23 Ιανουάριος 2025
Κορονοϊός: «Η αναπνευστική ανεπάρκεια μπορεί να φανεί από τα πρώτα στάδια της νόσου»

Κορονοϊός: «Η αναπνευστική ανεπάρκεια μπορεί να φανεί από τα πρώτα στάδια της νόσου»

Την ανακάλυψη ενός δείκτη που μπορεί να οδηγήσει στην πρόληψη της πνευμονίας για τους ασθενείς με κορονοϊό, ανακοίνωσε ο Καθηγητής Παθολογίας και Λοιμώξεων ΕΚΠΑ Ευάγγελος Γιαμαρέλλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1.

Ο κ. Γιαμαρέλλος μίλησε για μία προσπάθεια της ομάδας του να παρέχει θεραπευτική αγωγή για την ανακοπή της πορείας του κορονοϊού, ακόμη και στα πρώιμα στάδια της νόσου.

«Είχαμε πριν από περίπου έναν μήνα κάποια πρώιμα ευρήματα ότι οι άρρωστοι οι οποίοι θα διασωληνωθούν και θα εκδηλώσουν αναπνευστική ανεπάρκεια έχουν μια δεδομένη ανοσολογική διαταραχή που κατευθύνεται από την ιντερλευκίνη 1 και την ιντερλευκίνη 6. Σε άλλους κυρίως από την 1, σε άλλους κυρίως από την 6» τόνισε.

«Επιπλέον καταφέραμε να αποδείξουμε ότι υπάρχει ένας βιοδείκτης που μπορεί από την πρώτη στιγμή να μας δείξει ποιος είναι ο άρρωστος που κινδυνεύει να εκδηλώσει σοβαρή αναπνευστική ανεπάρκεια» είπε ο καθηγητής, δίνοντας ένα μήνυμα ελπίδας στην καταπολέμηση της επιδημίας.

«Αυτή τη στιγμή έχει ξεκινήσει μία πολύ μεγάλη προσπάθεια την οποία έχουν αγκαλιάσει 11 μονάδες εντατικής θεραπείας, 12 παθολογικές κλινικές και καθημερινά δέχομαι κλήσεις και από αλλού, ώστε όλοι μαζί να προχωρήσουμε σε 2 μεγάλα προγράμματα, ένα το οποίο έχει το ακρωνύμιο Escape και αδειοδοτήθηκε από τις κρατικές Αρχές και ένα δεύτερο το οποίο έχει το ακρωνύμιο Save. Με αυτά νιώθουμε μία πολύ μεγάλη αισιοδοξία ότι μπορούμε να αναχαιτίσουμε την εξέλιξη προς την αναπνευστική ανεπάρκεια και τη διασωλήνωση».

Και ο κ. Γιαμαρέλλος κατέληξε αναφερόμενος στο πώς μπορεί να αποτραπεί η εξέλιξη της ασθένειας προς τη διασωλήνωση: «Υπάρχει ένας βιοδείκτης στο αίμα, ο οποίος αυξάνεται έως και 8 ημέρες προτού εκδηλωθεί η βαριά πνευμονία που θα οδηγήσει στη διασωλήνωση. Άρα λοιπόν είναι σαν να μας δείχνει τον άρρωστο στον οποίο αφ’ ενός πρέπει να έχουμε την προσοχή μας και αφ΄ετέρου να παρέμβουμε γρήγορα με ανοσοπαρεμβατική θεραπεία. Αυτό μας κάνει πολύ αισιόδοξους ότι θα τα καταφέρουμε».


Πηγή