Σχεδόν τα μισά μωρά με μηνιγγίτιδα δεν εμφανίζουν τα κλασσικά προειδοποιητικά σημάδια της δυνητικά θανατηφόρας ασθένειας, σύμφωνα με νέα έρευνα.
Οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι ο πυρετός, ο οποίος θεωρείται μέχρι σήμερα βασικό σύμπτωμα της βακτηριακής μηνιγγίτιδας, αναφέρθηκε μόνο στο 54% των περιπτώσεων.
Τα νέα ευρήματα των ειδικών στο Νοσοκομείο του Αγίου Γεωργίου του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, σήμαναν συναγερμό στους γιατρούς.
Το Ερευνητικό Ίδρυμα Μηνιγγίτιδας στο Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο χρηματοδότησε τη μελέτη, εκτιμά ότι ξεφεύγουν περιπτώσεις βακτηριακής μηνιγγίτιδας στα μωρά.
ADTECH.config.placements[5933563] = { params: { alias: “”, key:””, target: “_blank” } };
Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα πιο κοινά συμπτώματα της θανατηφόρας ασθένειας ήταν η κακή διατροφή, ο λήθαργος και η ευερεθιστότητα – αν και όλα αυτά μπορεί να αποτελούν σημάδια και άλλων λιγότερο επικίνδυνων ασθενειών.
Προκειμένου να καταλήξουν σε συμπεράσματα, οι ειδικοί χρησιμοποίησαν στοιχεία για 263 βρέφη ηλικίας κάτω των τριών μηνών που είχαν προσβληθεί από τη λοίμωξη, η οποία μπορεί να οδηγήσει στο θάνατο σε μόλις λίγες ώρες.
Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο σημειώνονται περίπου 350 κρούσματα βακτηριακής μηνιγγίτιδας σε βρέφη ηλικίας κάτω των τριών μηνών σε Ηνωμένο Βασίλειο και Ιρλανδία.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, τα βρέφη ηλικίας κάτω των τριών μηνών είναι 70 φορές πιο πιθανό να προσβληθούν σε σχέση με τους ενήλικες. Τα νεογέννητα βρέφη είναι αυτά που αντιμετωπίζουν τον υψηλότερο κίνδυνο.
Σύμφωνα με την έρευνα, μόλις το 28% των περιπτώσεων ανέφεραν επιληπτικές κρίσεις.
Για το 20% των περιπτώσεων αναφέρθηκε διόγκωση του σημείου Fontanelle (το μαλακό σημείο στην κορυφή του κεφαλιού), 6% έπεσαν σε κώμα και μόλις 3% είχαν δυσκαμψία στον αυχένα.
Από τα 263 μωρά, 23 πέθαναν (ποσοστό 9%), ενώ 56 από τα επιζώντα βρέφη υπέφεραν από σοβαρές επιπλοκές, όπως ακρωτηριασμοί, απώλεια ακοής και επαναλαμβανόμενες επιληπτικές κρίσεις.
Οι συγγραφείς, με επικεφαλής τον καθηγητή Paul Heath, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα κλασικά χαρακτηριστικά της μηνιγγίτιδας ήταν «ασυνήθιστα» στα βρέφη που μελετήθηκαν.
«Τα συμπτώματα που εκδηλώνουν τα νεαρά βρέφη όταν τα βλέπουν πρώτη φορά οι γιατροί στο νοσοκομείο, είναι συχνά μη ειδικά και μόνο στα μισά περιστατικά υπήρχε πυρετός. Γι’ αυτό οι γιατροί πρέπει να εξετάζουν το ενδεχόμενο βακτηριακής μηνιγγίτιδας και στα βρέφη που δεν εκδηλώνουν πυρετό» αναφέρει ο ερευνητής.
Πρόσθεσε ότι οι κατευθυντήριες οδηγίες για την μηνιγγίτιδα στο Ηνωμένο Βασίλειο και στις ΗΠΑ, ορίζουν τον πυρετό ως βασικό χαρακτηριστικό της λοίμωξης.
Ο καθηγητής Heath δήλωσε: «Δυστυχώς, ούτε τα ποσοστά βακτηριακής μηνιγγίτιδας στα μωρά, ούτε ο αριθμός των θανάτων, έχουν μεταβληθεί από τη δεκαετία του 1980. Οι γιατροί πρέπει, συνεπώς, να λαμβάνουν υπ’ όψιν τη βακτηριακή μηνιγγίτιδα στη διάγνωση ενός παιδιού που δεν είναι καλά, αλλά δεν παρουσιάζει πυρετό».
Ο Vinny Smith, διευθύνων σύμβουλος του Ιδρύματος δήλωσε: «Τα μικρά μωρά είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στη βακτηριακή μηνιγγίτιδα. Η μηνιγγίτιδα και η σηψαιμία είναι θανατηφόρες ασθένειες που “χτυπάνε” χωρίς προειδοποίηση. Η ταχεία διάγνωση και θεραπεία παρέχει τις καλύτερες πιθανότητες επιβίωσης».
Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Pediatric Infectious Diseases.
Πηγή: Mail Online
Διαβάστε επίσης:
Μηνιγγίτιδα: 5 συμπτώματα που όλοι πρέπει να γνωρίζουμε
Μηνιγγίτιδα: Δείτε πώς «χτυπά» τον εγκέφαλο (βίντεο)
Μηνιγγίτιδα: Ποιους προσβάλλει και πώς θα προστατευτείτε
Πηγή