Η πρωτεύουσα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Αμπού Ντάμπι ξεκίνησε σήμερα τον εμβολιασμό του πληθυσμού εναντίον του κορονοϊού, σύμφωνα με τοπική υγειονομική αρχή, πέντε ημέρες αφότου τα ΗΑΕ ενέκριναν το εμβόλιο του κινεζικού φαρμακευτικού κολοσσού Sinopharm, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η χώρα του Κόλπου είναι μία από τις πρώτες που ξεκινά τη χορήγηση ενός εμβολίου σε μεγάλη κλίμακα, μετά τη Βρετανία που ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα ή ακόμη τις Ηνωμένες Πολιτείες σήμερα, που χρησιμοποιούν αμφότερες το εμβόλιο που ανέπτυξε η γερμανική εταιρία βιοτεχνολογίας BioNTech και ο αμερικανικός κολοσσός Pfizer.
Οι κάτοικοι του Αμπού Ντάμπι μπορούν να κλείνουν ραντεβού μέσω της τηλεφωνικής γραμμής βοήθειας των υπηρεσιών υγείας της πρωτεύουσας (SEHA), επιβεβαίωσε το AFP με ένα τηλεφώνημα.
Σύμφωνα με τον τοπικό Τύπο, τουλάχιστον 45 νοσοκομεία και κλινικές εφοδιάστηκαν με το εμβόλιο της Sinopharm, το οποίο, σύμφωνα με τις αρχές των Εμιράτων, έχει αποτελεσματικότητα 86%. Καμία μελέτη για το θέμα αυτό δεν έχει ωστόσο δημοσιευθεί από κινεζικής πλευράς, προκαλώντας επικρίσεις για έλλειψη διαφάνειας.
Τα Εμιράτα κατέγραψαν επίσημα τουλάχιστον 186.000 περιστατικά μόλυνσης από την έναρξη της πανδημίας, εκ των οποίων 618 θανάτους.
Η ζωή επανήλθε σε μεγάλο βαθμό στο τουριστικό εμιράτο του Ντουμπάι, έπειτα από ένα αυστηρό λοκντάουν την άνοιξη.
Στις άλλες χώρες του Κόλπου, το Μπαχρέιν ενέκρινε επίσημα, στις αρχές του μήνα, τα δύο εμβόλια, της Sinopharm και των Pfizer/BioNTech. Η Σαουδική Αραβία ενέκρινε την περασμένη εβδομάδα μόνο το δεύτερο.
Η Κίνα έχει αυτή τη στιγμή τέσσερα εμβόλια στη τελική φάση δοκιμών, τρία από τα οποία περιλαμβάνουν αδρανείς παράγοντες, που είναι εύκολα στη μεταφορά και τη διανομή σε αντίθεση, για παράδειγμα, με το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech που πρέπει να διατηρείται στους -70 βαθμούς Κελσίου.
Πολλές μαζικές δοκιμές σε ανθρώπους έχουν πραγματοποιηθεί από τα κινεζικά εργαστήρια σε ορισμένες χώρες, μεταξύ των οποίων η Βραζιλία, τα Εμιράτα και η Τουρκία.
Στο Περού, οι κλινικές δοκιμές ενός εμβολίου της Sinopharm ανεστάλησαν έπειτα από νευρολογικά προβλήματα που παρατηρήθηκαν σε έναν εθελοντή.
Στο παρελθόν, η κινεζική φαρμακευτική βιομηχανία είχε επικριθεί για νοθευμένα εμβόλια, κάτι που μπορεί να αποθαρρύνει ορισμένους ξένους αγοραστές.
Πηγή