Τρίτη , 7 Ιανουάριος 2025

Ο αποτελεσματικός τρόπος για να νικηθεί η μηνιγγίτιδα

Πολλά παιδιά έχει αφήσει ως θύματα η μηνιγγίτιδα στην Ελλάδα, με πιο χαρακτηριστική περίπτωση ένα 5χρονο κοριτσάκι από το Καματερό, το οποίο τον Οκτώβριο του 2016 εμφάνισε υψηλό πυρετό, πονοκέφαλο και συνεχείς εμετούς, ενώ μέσα σε 12 ώρες το σώμα του γέμισε εξανθήματα. Άμεσα μεταφέρθηκε σε ιδιωτική κλινική και από εκεί στο «Αγλαΐα Κυριακού», όπου οι γιατροί διάγνωσαν μηνιγγίτιδα τύπου Β.

Η μηνιγγίτιδα εξελίχθηκε ραγδαία και το κοριτσάκι νοσηλεύθηκε στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας για μια εβδομάδα, παλεύοντας για την ίδια του τη ζωή. Παρόλο που το μικρό κορίτσι κατάφερε να νικήσει την ασθένεια, αυτή είχε ήδη προκαλέσει σηψαιμία και εκτεταμένες νεκρώσεις στην περιοχή της φτέρνας και των δαχτύλων, με αποτέλεσμα οι θεράποντες ιατροί να προχωρήσουν σε πολλαπλές χειρουργικές επεμβάσεις.

Έπειτα από επτά μήνες συνεχούς μάχης και παρατεταμένης νοσηλείας, παρόλες τις προσπάθειες των γιατρών, κρίθηκε απαραίτητος ο ακρωτηριασμός του ποδιού από το γόνατο και κάτω, και η χρήση πρόσθετου μέλους.

Σήμερα, έπειτα από αυτή την συγκλονιστική περιπέτεια και την προσπάθεια τόσο του ίδιου του παιδιού και των θεραπόντων ιατρών όσο και της οικογένειάς του, το κοριτσάκι είναι υγιές και συνεχίζει κανονικά τη ζωή του, αφού κατάφερε να νικήσει μια τόσο σοβαρή ασθένεια που μπορεί να προκαλέσει ακόμα και θάνατο.

Νέα κρούσματα το 2018

Έξι κρούσματα μηνιγγίτιδας καταγράφηκαν στην Ελλάδα από την αρχή του χρόνου, τέσσερα εκ των οποίων την άνοιξη. Το πιο πρόσφατο κρούσμα είναι ένα 5χρονο αγοράκι από την Κομοτηνή, το οποίο νοσηλεύτηκε τις πρώτες μέρες της Μεγάλης Εβδομάδας στο Νοσοκομείο Κομοτηνής με συμπτώματα υψηλού πυρετού. Κατά τη νοσηλεία του, εκδήλωσε αιμορραγικό εξάνθημα και παραπέμφθηκε εσπευσμένα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, όπου και διεγνώσθη με μηνιγγίτιδα.

Πριν λίγες ημέρες οι θεράποντες ιατροί γιατροί ταυτοποιήσαν ότι πρόκειται για μηνιγγίτιδα τύπου Β, την πιο ύπουλη και επικίνδυνη μορφή της νόσου. Το παιδάκι ήταν τυχερό μέσα στην ατυχία του, γιατί διαγνώστηκε η μηνιγγίτιδα μέσα στο νοσοκομείο και δεν είχε τραγικές επιπλοκές, σε αντίθεση με κορίτσι στη Ρόδο, που νόσησε από μηνιγγίτιδα και δυστυχώς έχασε την ακοή του στις αρχές Φεβρουαρίου.

Ο καλύτερος «γιατρός» είναι η πρόληψη

Οι γονείς πρέπει να γνωρίζουν τα συμπτώματα για να δράσουν άμεσα. Η πρόσληψη έχει μεγάλη σημασία, ιδίως τους τρέχοντες μήνες, που τα κρούσματα είναι περισσότερα. Η μηνιγγίτιδα είναι μια ύπουλη νόσος που εξελίσσεται ραγδαία και μπορεί να προκαλέσει ακόμη και τον θάνατο.

Η μηνιγγίτιδα τύπου Β είναι ο επικρατέστερος από τους τύπους της νόσου που προσβάλει βρέφη, νήπια και εφήβους. Τα συμπτώματά της μοιάζουν με αυτά της απλής γρίπης: υψηλός πυρετός, πονοκέφαλος, αυχενική δυσκαμψία, εμετός, φωτοφοβία, αιμορραγικό εξάνθημα, ενώ εξελίσσεται ραγδαία και μπορεί μέσα σε μόνο 24 ώρες να οδηγήσει ένα παιδί ακόμα και στον θάνατο.

Κρίσιμης σημασίας είναι η πρόληψη, ιδίως τους μήνες που διανύουμε, λόγω υψηλής κινητικότητας της νόσου. Οι γονείς οφείλουν να ενημερωθούν και να εμβολιάσουν τα παιδιά τους, καθώς η μηνιγγίτιδα μεταδίδεται με καθημερινές συνήθειες όπως το φιλί, ο βήχας και το φτάρνισμα, ενώ 1 στους 10 ενηλίκους φέρει το βακτήριο της μηνιγγίτιδας Β ασυμπτωματικά και μπορεί να το μεταφέρει σε νεαρά μέλη της οικογένειάς του.

Ο μόνος σίγουρος και αποτελεσματικός τρόπος προστασίας απέναντι στη μηνιγγίτιδα Β’, λοιπόν, είναι ο έγκαιρος εμβολιασμός. Ο εμβολιασμός κατά της συγκεκριμένης νόσου κατέστη εφικτός στην Ελλάδα από το 2013, με το εμβόλιο να προστατεύει όλες τις ηλικιακές ομάδες και έχει ενταχθεί στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών παιδιών, εφήβων και ενηλίκων από την ηλικία των δύο μηνών και άνω.

localStorage.clear();


Πηγή