Η βιταμίνη D είναι ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό που συμβάλλει στην απορρόφηση του ασβεστίου ώστε να διατηρείται η καλή κατάσταση των οστών μας.
Γνωρίζατε πως περίπου ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι παγκοσμίως παρουσιάζουν έλλειψη βιταμίνης D και ένα σημαντικό ποσοστό τους δεν το ξέρει; Πιο συγκεκριμένα στη χώρα μας περίπου το 50% του πληθυσμού παρουσιάζει αυτή την σημαντική έλλειψη, ενώ στους ηλικιωμένους το ποσοστό αυτό μπορεί να φτάσει μέχρι και το 80%.
Η έλλειψη βιταμίνης D εκδηλώνεται σε άτομα ανεξαρτήτως ηλικίας και σχετίζεται με ένα σημαντικό αριθμό παθήσεων όπως ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου Ι και ΙΙ, επιπλοκές που σχετίζονται με το καρδιαγγειακό σύστημα, νευροεκφυλιστικές παθήσεις του κεντρικού νευρικού συστήματος και η μακροχρόνια έλλειψή της μπορεί να αποτελέσει παράγοντα προδιάθεσης για νόσους όπως το Αλτσχάιμερ.
Η βιταμίνη D και η σημασία της για τον οργανισμό αποτέλεσε το θέμα της Μεσογειακής Συνάντησης Ειδικών που διοργάνωσε η Α’ Παθολογική Κλινική του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη. Όπως αναφέρθηκε η κύρια δράση της σχετίζεται με την απορρόφηση του ασβεστίου και του φωσφόρου, ώστε να δομούνται σωστά τα οστά και τα δόντια.
Σε τι οφείλεται η έλλειψη της ήταν ένα από τα σημαντικότερα κεφάλαια της ημερίδας. Σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν το μεγαλύτερο μέρος της βιταμίνης D συντίθεται με την βοήθεια του ήλιου και ένα μικρότερο ποσοστό προσλαμβάνεται μέσω των τροφών. Δυστυχώς στη σημερινή εποχή οι άνθρωποι περνούν σχεδόν ολόκληρη την ημέρα σε κλειστούς χώρους και πιστεύουν λανθασμένα πως ο οργανισμός μπορεί να συνθέσει την βιταμίνη D σε περιόδους διακοπών κυρίως κάνοντας ηλιοθεραπεία.
Όπως τονίσαν όμως οι ειδικοί η σύνθεση γίνεται μόνον όταν οι ακτίνες του ήλιου πέφτουν κάθετα, δηλαδή το μεσημέρι. Τις ώρες αυτές όμως οι περισσότεροι άνθρωποι επιλέγουν να φορούν αντιηλιακό καθώς σύμφωνα με τους δερματολόγους η έκθεση στην ηλικακή ακτινοβολία χωρίς μέτρα προστασίας μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του δέρματος (μελάνωμα). Όμως η χρήση των αντιηλιακών ακόμη και με δείκτη προστασίας 10 ουσιαστικά μπλοκάρει σε ποσοστό 90% το επίπεδο της βιταμίνης D.
Τι μπορούμε να κάνουμε λοιπόν; Οι ειδικοί εκτιμούν πως τα επόμενα χρόνια θα μπορέσουν να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα και να δώσουν μια ουσιαστική λύση. Στο μεταξύ είναι καλό να ακολουθούμε μια ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε λιπαρά ψάρια, αυγά και δημητριακά που αποτελούν πηγές βιταμίνης D.
Μπορούμε επίσης να χρησιμοποιήσουμε εγκεκριμένα συμπληρώματα διατροφής αφού συμβουλευτούμε τον γιατρό μας. Τα συμπληρώματα αυτά περιέχουν την απαιτούμενη ποσότητα βιταμίνης D που πρέπει να προσλαμβάνουμε σε ημερήσια βάση, ενώ η χρήση τους προάγει την φυσιολογική λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και συμβάλλει στην διατήρηση της καλής κατάστασης οστών και μυών.
localStorage.clear();
Πηγή