Πέμπτη , 23 Ιανουάριος 2025

Οδηγός «επιβίωσης» στην οδοντιατρική περίθαλψη

Θύματα παραπλανητικών διαφημίσεων και προσφορών πέφτουν συχνά οι πολίτες που αναζητούν οδοντιατρική φροντίδα. Η πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Πειραιά εξηγεί τους κινδύνους και επισημαίνει τι πρέπει να προσέχουμε.

 «Δεκάδες οδοντιατρικοί ασθενείς πέφτουν θύματα τέτοιων πρακτικών, από κέντρα που διαφημίζουν δήθεν προσφορές για διάφορες οδοντιατρικές εργασίες – κυρίως αισθητικές – οι οποίες τελικά μπορεί να χρεώνονται πολλαπλάσια. Επιπλέον, σε εργασίες που απαιτούν ειδικά υλικά, όπως τα εμφυτεύματα, οι επιτήδειοι δεν παρέχουν όλα τα πιστοποιητικά του υλικού που χρησιμοποιήθηκε», αναφέρει στο onmed η Μαρία Μενενάκου. 

Ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Πειραιά έχει δεχτεί αρκετές σχετικές καταγγελλίες πολιτών που άλλα περίμεναν βάσει των διαφημιζόμενων προσφορών, άλλα βρήκαν και άλλα κλήθηκαν να πληρώσουν. Χαρακτηριστική είναι η καταγγελία για κέντρο που διαφήμιζε προνομιακές τιμές για αισθητικές επεμβάσεις αλλά επέβαλε διάφορες παράπλευρες χρεώσεις, με αποτέλεσμα το τελικό κόστος είναι πολύ υψηλότερο από άλλα οδοντιατρεία.

Όπως εξηγεί η κ.Μενενάκου, «εξ΄αρχής ό,τι διαφημίζεται ως προσφορά είναι παραπλανητικό, αφού δεν υπάρχει θεσμοθετημένος τιμοκατάλογος για τις οδοντιατρικές εργασίες, ώστε οι πολίτες να συγκρίνουν τι είναι φθηνότερο και τι όχι». Επιπλέον, εφόσον πρόκειται για ιατρικές πράξεις, η διαφήμιση απαγορεύεται.

Στις περισσότερες περιπτώσεις τέτοιες τακτικές προέρχονται από κέντρα που απασχολούν διάφορους οδοντιάτρους και όχι από μεμονωμένα ιατρεία. Μάλιστα, όπως τονίζει η κ.Μενενάκου, «υπάρχουν περιπτώσεις όπου ο ίδιος ο γιατρός δεν έχει πλήρη έλεγχο των πράξεων και υλικών, με  εμφανείς παρεμβάσεις από τους επιχειρηματίες  – ιδιοκτήτες των κέντρων…» ADTECH.config.placements[5933563] = { params: { alias: “”, key:””, target: “_blank” } };

Ο Σύλλογος «απαντά» σε τέτοια φαινόμενα με πειθαρχικούς ελέγχους, οι οποίοι μπορούν να αφορούν και τους επιχειρηματίες. Ωστόσο, για να τελεσιδικήσουν τέτοιες υποθέσεις χρειάζονται πιθανώς και πάνω από 5 χρόνια.

Τι μπορούν να κάνουν οι πολίτες

Η πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Πειραιά εξηγεί τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να προστατευθούμε ενάντια σε αθέμιτες οδοντιατρικές πρακτικές: 

  • δεν παρασυρόμαστε από διάφορες προσφορές και διαφημίσεις οικονομικών πακέτων, οι οποίες απαγορεύονται δια νόμου
  • επιλέγουμε προσεκτικά τον οδοντίατρο που θα εμπιστευθούμε
  • ελέγχουμε αν το ιατρείο έχει νόμιμη άδεια
  • αν απευθυνθούμε σε κέντρο, ζητούμε να μάθουμε το ονοματεπώνυμο του γιατρού που θα μας αναλάβει
  • ζητούμε αναλυτική πληφορόρηση για τις οδοντιατρικές πράξεις που θα γίνουν, τις εναλλακτικές λύσεις και τα τυχόν υλικά που θα χρησιμοποιηθούν
  • αν χρησιμοποιηθούν υλικά, ζητούμε τα πιστοποιητικά τους – οδοντίατροι και οδοντοτεχνίτες είναι υποχρεωμένοι να μας τα δώσουν
  • ελέγχουμε την αποστείρωση και την τήρηση στοιχειωδών κανόνων υγιεινής, παρατηρώντας εάν: τα εργαλεία διακινούνται με γυμνά χέρια, ο γιατρός απαντά στο τηλέφωνο με τα ίδια γάντια που αγγίζει το στόμα, ο χώρος είναι στοιχειωδώς καθαρός

Πηγή