Πέμπτη , 16 Ιανουάριος 2025

Πέντε κακές συνήθειες που καταστρέφουν τα μάτια σας

Μπορεί όταν ήσαστε παιδιά η μαμά σας να σας φώναζε να μην κάθεστε πολύ κοντά στην τηλεόραση, όμως η συνήθεια αυτή δεν είναι μία από εκείνες που προκαλούν μακροπρόθεσμες βλάβες στα μάτια, τουλάχιστον σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Οφθαλμολογίας.

Μην εφησυχάζετε, όμως, γιατί είναι πολλά ακόμη αυτά που συνηθίζουμε να κάνουμε στην καθημερινότητά μας και βλάπτουν τον υπερπολύτιμο «καθρέφτη της ψυχής» μας.

Δείτε ποιες είναι οι πέντε κακές συνήθειες που ίσως έχετε υιοθετήσει και που αυξάνουν τον κίνδυνο λοιμώξεων, τραυματισμού ή και μόνιμων βλαβών στα μάτια.

1. Χρησιμοποιείτε για πολύ καιρό την ίδια θήκη φακών επαφής

Ακόμη κι αν αλλάζετε καθημερινά το υγρό των φακών σας, στη θήκη συσσωρεύονται βακτήρια. Τα βακτήρια αυτά προσκολλώνται επάνω στους φακούς, πολλαπλασιάζονται και στη συνέχεια μεταφέρονται στα μάτια. Μερικές πιθανές συνέπειες της μόλυνσης είναι ο πόνος, η φαγούρα, η ευαισθησία στο φως και η θολή όραση. Πρέπει να αλλάζετε λοιπόν τακτικά τη θήκη των φακών σας, κατά προτίμηση κάθε 3 με 4 μήνες. Καλό είναι επίσης να αποστειρώνετε τη θήκη των φακών σας μία φορά την εβδομάδα, τοποθετώντας την σε νερό που βράζει για 5 λεπτά.

2. Τρίβετε τα μάτια σας

Το τρίψιμο των ματιών το κάνουμε πολλές φορές μηχανικά όταν ξυπνάμε ή όταν τα μάτια μας έχουν κουραστεί από την πολύωρη εργασία μπροστά σε υπολογιστή. Η κίνηση αυτή όμως, ιδιαίτερα όταν γίνεται με δύναμη, μπορεί να προκαλέσει ρήξη στα ευαίσθητα αιμοφόρα αγγεία των ματιών, με αποτέλεσμα να ερεθίζονται και να κοκκινίζουν. Αν και η ρήξη των αιμοφόρων αγγείων συνήθως δεν είναι απειλητική για την όραση, δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι με το τρίψιμο μεταφέρονται επίσης στα μάτια διάφορα μικρόβια. Για να ανακουφίσετε τα μάτια σας, είναι ασφαλέστερο να ρίξετε άφθονο κρύο νερό στο πρόσωπό σας.

3. Κολυμπάτε στη θάλασσα χωρίς μάσκα

Εάν θέλετε να εξερευνήσετε τον βυθό, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να το κάνετε χωρίς προστασία. Το θαλασσινό νερό φιλοξενεί τεράστια γκάμα μικροοργανισμών καθώς και διάφορα υπολείμματα που, όταν εισέρχονται στα μάτια, προκαλούν από ελαφρύ ερεθισμό και κοκκίνισμα μέχρι σοβαρές λοιμώξεις.

4. Δεν προστατεύετε τα μάτια σας όταν κάνετε δουλειές

Τεράστιο ποσοστό των τραυματισμών των ματιών (περίπου 40%) προκύπτουν κατά τη διάρκεια διαφόρων εργασιών στο σπίτι ή στον κήπο ή κατά το καθάρισμα, σύμφωνα με στοιχεία της Αμερικανικής Ακαδημίας Οφθαλμολογίας. Ένα αιχμηρό τμήμα μετάλλου ή ξύλου που εκτοξεύεται την ώρα που κάνετε δουλειές είναι πολύ πιθανό να μπει στο μάτι και να το τραυματίσει. Κάτι αντίστοιχο μπορεί να συμβεί με ένα ισχυρό καθαριστικό την ώρα που κάνετε τις δουλειές του σπιτιού. Μην ξεχνάτε λοιπόν να χρησιμοποιείτε κάποια μορφή προστασίας, όπως για παράδειγμα μια μάσκα.

5. Καθαρίζετε τους φακούς επαφής σας με νερό

Το υγρό φακών δεν επινοήθηκε απλώς για να ξοδεύετε περισσότερα χρήματα. Είναι ειδικά σχεδιασμένο ώστε να εξουδετερώνει μικροοργανισμούς που προσκολλώνται στους φακούς κατά τη διάρκεια της ημέρας ώστε να αποφεύγουμε ερεθισμούς και λοιμώξεις. Μην καταφεύγετε λοιπόν σε πρόχειρες και μη ασφαλείς λύσεις, όπως η αποθήκευση των φακών σε νερό. Εάν έχετε ξεμείνει από υγρό, είναι καλύτερο να πετάξετε τους φακούς σας.

Πηγή: menshealth.com

Δείτε κι αυτό:

Έξι σοβαρές παθήσεις που φαίνονται στα μάτια

Τι δείχνουν για την υγεία μας τα σημάδια σε μαλλιά, μάτια και χείλη

Μάτια που κοκκινίζουν: 10 πιθανές αιτίες & τι να κάνετε


Πηγή