Την πρώτη Παγκόσμια Ημέρα Ορθοδοντικής Υγείας διοργανώνει φέτος στις 15 Μαΐου η Παγκόσμια Ορθοδοντική Ομοσπονδία (World Federation of Orthodontists, WFO), σε μια προσπάθεια να αυξήσει την ενημέρωση του κοινού για τα οφέλη που παρέχει στην υγεία η άμεση διόρθωση των προβλημάτων κακής σύγκλεισης των δοντιών.
Είναι πλέον τεκμηριωμένο ότι η μη αντιμετώπιση των ορθοδοντικών ανωμαλιών μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ομιλία και την πέψη, να συμβάλει στη δημιουργία τερηδόνας και παθήσεων των ούλων και εντέλει στην απώλεια των δοντιών, να επηρεάσει προβλήματα στις αρθρώσεις της γνάθου, να αυξήσει τον κίνδυνο τραυματισμού των δοντιών και του στόματος, καθώς και να οδηγήσει σε ψυχολογικές και συναισθηματικές δυσλειτουργίες.
Δεδομένου, λοιπόν, ότι η καλή ορθοδοντική υγεία αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της συνολικότερης υγείας του ατόμου, η Εταιρεία Ορθοδοντικής & Γναθοπροσωπικής Μελέτης & Έρευνας (ΕΟΓΜΕ), η οποία συμμετέχει ενεργά στην εφετινή πρώτη Παγκόσμια Ημέρα Ορθοδοντικής Υγείας, τονίζει ότι όλα τα παιδιά πρέπει να υποβάλλονται σε προληπτικό ορθοδοντικό έλεγχο το αργότερο μέχρι την ηλικία των 7 ετών και όχι όταν το παιδί αλλάξει όλα του τα δόντια και ανατείλουν τα μόνιμα, κάτι που γίνεται στις ηλικίες 10-12 ετών. Και αυτό, γιατί σε πολλές περιπτώσεις το πρόβλημα έχει πλέον εδραιωθεί και η θεραπεία που απαιτείται για τη διόρθωσή του γίνεται πιο πολύπλοκη.
Η ΕΟΓΜΕ επισημαίνει επίσης ότι τα τελευταία χρόνια ολοένα περισσότεροι ενήλικοι υποβάλλονται σε ορθοδοντικές θεραπείες, διότι έχει γίνει συνείδηση πως σε πολλές περιπτώσεις δεν είναι εφικτή η ορθή οδοντιατρική περίθαλψη, εάν δεν προηγηθεί η διόρθωση των υποκείμενων ορθοδοντικών προβλημάτων.
Σε αντίθεση εξάλλου με την ευρέως διαδεδομένη πεποίθηση ότι οι ορθοδοντικές θεραπείες αρχίζουν και τελειώνουν με τα μεταλλικά «σιδεράκια», η σύγχρονη Ορθοδοντική έχει στη διάθεσή της ακόμα και υλικά (σύρματα νικελίου) που εξελίχθηκαν για τα διαστημικά προγράμματα, καθώς και σχεδόν αόρατα κεραμικά άγκιστρα, γλωσσικά άγκιστρα που τοποθετούνται στο πίσω μέρος των δοντιών, διαφανείς νάρθηκες, μίνι-εμφυτεύματα και τρισδιάστατες ακτινολογικές απεικονίσεις για να γίνεται η θεραπεία πιο εύκολη και πιο διακριτική, ώστε να επιφέρει τα μέγιστα δυνατά αποτελέσματα στην ποιότητα ζωής των ασθενών.
Η φετινή πρώτη Παγκόσμια Ημέρα Ορθοδοντικής Υγείας στις 15 Μαΐου έχει ως σύνθημα «Ο κόσμος ενώνεται όταν οι άνθρωποι χαμογελούν» και συμπίπτει με την Παγκόσμια Ημέρα Οικογένειας (15 Μαΐου), την οποία θέσπισε το 1993 ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών. Το εφετινό σύνθημα της Παγκόσμιας Ημέρας Οικογένειας είναι «Οικογένειες, εκπαίδευση και ευεξία» και, σύμφωνα με την ΕΟΓΜΕ, ταιριάζει απόλυτα με την προώθηση της σημασίας της ορθοδοντικής φροντίδας για την υγεία.
Τι είναι η Ορθοδοντική
Η Ορθοδοντική είναι η ειδικότητα της Οδοντιατρικής που ασχολείται με την πρόληψη, τη διάγνωση και τη θεραπεία δυσμορφιών του στόματος και του προσώπου που προκαλούνται από την κακή σύγκλειση των δοντιών ή/και των οστών της γνάθου.
Ο ορθοδοντικός ιατρός είναι ο ειδικός οδοντίατρος ο οποίος, αφού ολοκληρώσει τις σπουδές του στην Οδοντιατρική Σχολή, κάνει τουλάχιστον τριετή μεταπτυχιακή ειδίκευση στην Ορθοδοντική σε πανεπιστήμιο της Ελλάδας ή του εξωτερικού. Η ειδικότητα της Ορθοδοντικής αναγνωρίστηκε στη χώρα μας τον Μάιο του 1988.
Στη χώρα μας υπάρχουν περίπου 550 ενεργοί ειδικοί ορθοδοντικοί αναγνωρισμένοι από το Υπουργείο Υγείας, οι οποίοι είναι και οι μόνοι που μπορούν να χρησιμοποιούν τον τίτλο του Ορθοδοντικού.
Ποιος μπορεί να συστήσει έναν ορθοδοντικό ιατρό
Ο προσωπικός οδοντίατρος, η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία και οι τοπικοί Οδοντιατρικοί Σύλλογοι μπορούν να συστήσουν έναν ορθοδοντικό ιατρό. Επιπλέον, στον ιστότοπο της ΕΟΓΜΕ φιλοξενείται κατάλογος με όλα τα τακτικά μέλη της που είναι ειδικευμένοι ορθοδοντικοί.
Λίγα λόγια για την ΕΟΓΜΕ
Η Εταιρεία Ορθοδοντικής και Γναθοπροσωπικής Μελέτης & Έρευνας (ΕΟΓΜΕ) δημιουργήθηκε πριν από 32 χρόνια και αριθμεί 470 μέλη.
Η ΕΟΓΜΕ διοργανώνει ενημερωτικά προγράμματα για το κοινό είτε σε πανελλήνιο είτε σε τοπικό επίπεδο (σε συνεργασία, για παράδειγμα, με δημοτικές Αρχές όπως της Χαλκίδας, του Ν. Ηρακλείου Αττικής, της νήσου Σερίφου κ.λπ.). Ακόμη, διοργανώνει επιστημονικά συνέδρια, εκδίδει επιστημονικό περιοδικό με τίτλο «Ελληνικό Περιοδικό Ορθοδοντικής» ενώ έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα τόσο για τους ορθοδοντικούς όσο και για το κοινό με τίτλο «Γνωριμία με την Ορθοδοντική».
Δείτε κι αυτό:
Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας: Ο ειδικός μάς λύνει τις απορίες (βίντεο)
Κουίζ: Πόσα γνωρίζετε για τη φροντίδα των δοντιών σας;
Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας: Οι 10 συμβουλές-κλειδιά του οδοντίατρου
Πηγή