Τετάρτη , 1 Ιανουάριος 2025

Παγωμένα άκρα: Τι δείχνουν για την υγεία του θυρεοειδή

Η αυξημένη ευαισθησία των χεριών και των ποδιών στο κρύο μπορεί να οφείλεται σε κακή κυκλοφορία του αίματος, διαταραχή του νευρικού συστήματος, διαβήτη ή κρυοπαγήματα. Ανάλογα με την ακριβή αιτία της, συνοδεύεται από συμπτώματα όπως ο πόνος, το μούδιασμα και οι αλλαγές στην απόχρωση του δέρματος.

Κάτι που λίγοι γνωρίζουν είναι ότι τα παγωμένα άκρα ενδέχεται να υποδεικνύουν και δυσλειτουργία στον θυρεοειδή αδένα.

Συγκεκριμένα, η αίσθηση κρύου στα χέρια και στα πόδια μπορεί να οφείλεται σε επιβράδυνση των μεταβολικών διεργασιών λόγω υποθυρεοειδισμού.

Ο θυρεοειδής, ο μικρός αδένας σε σχήμα πεταλούδας που βρίσκεται στον λαιμό, είναι το «κέντρο ελέγχου» του μεταβολισμού του ανθρώπινου οργανισμού. Αυτό σημαίνει ότι ρυθμίζει πόση ενέργεια (θερμίδες) αξιοποιεί ο οργανισμός και επομένως πόση θερμότητα παράγει κατά την καύση των θερμίδων. Όταν ο θυρεοειδής λειτουργεί σωστά, η μέση θερμοκρασία του σώματος διατηρείται στα επιθυμητά επίπεδα, δηλαδή περίπου στους 37 βαθμούς Κελσίου.

Όταν όμως ο θυρεοειδής λειτουργεί με μειωμένο ρυθμό, όπως συμβαίνει στην περίπτωση του υποθυρεοειδισμού, δεν παράγεται αρκετή ενέργεια ώστε να διατηρηθεί η μέση θερμοκρασία του σώματος. Παράλληλα, η μειωμένη δραστηριότητα του αδένα επηρεάζει την ικανότητα της καρδιάς να διοχετεύει αίμα στα διάφορα σημεία του σώματος. Τα χέρια και τα πόδια βρίσκονται πιο μακριά από την καρδιά από οποιοδήποτε άλλο σύστημα του οργανισμού, επομένως η αρνητική επίδραση στα σημεία αυτά είναι πιο εμφανής.

Καλό θα είναι να κάνετε αυτοεξέταση στον θυρεοειδή σας και να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας ώστε να σας συστήσει τις απαραίτητες εξετάσεις εάν η ευαισθησία των άκρων στο κρύο συνοδεύεται από τα συμπτώματα-κλειδιά του υποθυρεοειδισμού, όπως η επίμονη κούραση, η ανεξήγητη αύξηση του σωματικού βάρους, η ξηρότητα και η φαγούρα στο δέρμα, η ευαισθησία των μαλλιών και των νυχιών και η επίμονη δυσκοιλιότητα.

Δείτε κι αυτό:

Πώς θα κάνετε αυτοεξέταση του θυρεοειδούς (βίντεο)

Πρόβλημα με το θυρεοειδή; Κάντε το τεστ των 8 ερωτήσεων

Εννέα σημάδια ότι ο θυρεοειδής σας υπολειτουργεί

Υπερθυρεοειδισμός: Κάντε το τεστ των 60 δευτερολέπτων!


Πηγή