Τετάρτη , 15 Ιανουάριος 2025

Παιδί και τερηδόνα: Οι τροφές που βλάπτουν περισσότερο

Η τερηδόνα στα παιδικά δόντια ξεκινάει με μια μικρή τρύπα και αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, προχωράει όλο και πιο βαθιά και τελικά τα καταστρέφει.

Η τερηδόνα οφείλεται κυρίως στις τροφές που περιέχουν ζάχαρη. Ωστόσο, δεν ευθύνεται μόνο η ποσότητα των γλυκών που καταναλώνει ένα παιδί, αλλά και η συχνότητα που τα καταναλώνει.

Το στόμα ενός παιδιού που τρώει συχνά τροφές με ζάχαρη, παράγει για μεγάλο χρονικό διάστημα οξέα, που τελικά προσβάλλουν τα δόντια.

Αν παράλληλα με τα γεύματα, ένα παιδί συνηθίζει να καταναλώνει σοκολάτες, καραμέλες, μπισκότα, αναψυκτικά κλπ. (ή ακόμη χειρότερα αντί για φαγητό τρώει τέτοιες τροφές), κινδυνεύει πολύ περισσότερο από τερηδόνα συγκριτικά με το να έτρωγε μία σοκολάτα μετά το γεύμα και να έπλενε αμέσως μετά τα δόντια του.

Οι τροφές που βλάπτουν περισσότερο τα δόντια

– Καραμέλες
– Μαρμελάδα
– Σοκολάτες
– Μπισκότα
– Αναψυκτικά τύπου κόλα
– Παγωτά
– Γλυκά
– Πατάτες τηγανητές
– Λευκό ψωμί
– Κέικ με γλάσο
– Κρεμώδη τυριά
– Βούτυρο
– Μπανάνες
– Φρούτα με ζάχαρη
– Μέλι
– Σταφίδες
– Ντόνατς
– Τυποποιημένοι φρουτοχυμοί
– Γάλα σοκολατούχο

Oι τροφές που τα ωφελούν περισσότερο

– Κίτρινα σκληρά τυριά
– Καρότα
– Σέλινο
– Αγγούρι
– Μήλο
– Γάλα άσπρο χωρίς ζάχαρη
– Ελαιόλαδο
– Ξηροί καρποί
– Κρέας
– Ψάρι

Τι πρέπει να κάνετε

– Φροντίζετε το παιδί να πλένει καλά τα δόντια του μετά από κάθε γεύμα. Επιμείνετε κυρίως στο βούρτσισμα πριν το βραδινό ύπνο και μετά το πρωινό.

– Φροντίστε να τρώει τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες και ζάχαρη μόνο με τα γεύματά του, ώστε να πλένει μετά τα δόντια του.

– Να επισκέπτεστε με το παιδί κάθε 6 μήνες τον οδοντίατρο, ο οποίος θα του κάνει φθορίωση.

– Συμβουλευτείτε τον οδοντίατρο για προληπτικές καλύψεις. Πρόκειται για ρητινώδη άχρωμα ή έγχρωμα σκευάσματα, με τα οποία οι παιδο-οδοντίατροι «γεμίζουν» τις οπές και τις σχισμές των μασητικών επιφανειών των δοντιών. Με τον τρόπο αυτό τα μικρόβια και οι τροφές δεν μπορούν πλέον να παγιδευτούν εκεί και να δημιουργήσουν τερηδόνα. Oι προληπτικές καλύψεις διαρκούν μέχρι και 9 χρόνια, ενώ τοποθετούνται στα δόντια του παιδιού χωρίς τρόχισμα και χωρίς να χρειαστεί αναισθησία.

Διαβάστε επίσης:

Επτά προβλήματα υγείας που μαρτυρά η στοματική κοιλότητα

Ποια είναι τα χειρότερα τρόφιμα για τα δόντια


Πηγή