Ο καταρράκτης είναι το θάμπωμα του φακού του ματιού που εμποδίζει το πέρασμα του φωτός που απαιτείται για την όραση.
Αν και συχνά ξεκινά μόνο από το ένα μάτι, τις περισσότερες φορές επηρεάζει και τα δύο.
Ο καταρράκτης είναι βασικό αίτιο απώλειας της όρασης παγκοσμίως. Παραμένει πάντως μία από τις λιγότερο επικίνδυνες παθήσεις του ματιού, γιατί στις περισσότερες περιπτώσεις η εγχείρηση μπορεί να αποκαταστήσει τη χαμένη όραση.
Η διατροφή επηρεάζει σε σημαντικό βαθμό την αντίσταση του οργανισμού σε πολλές παθήσεις. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα νέας μελέτης, η σωστή διατροφή μπορεί να συμβάλει στην καταπολέμηση του καταρράκτη και να προστατέψει την όρασή μας.
Επιστήμονες στις ΗΠΑ διαπίστωσαν ότι οι θρεπτικές ουσίες λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, επιβραδύνουν τη γένεση του καταρράκτη.
Στη μελέτη οι ειδικοί συμπεριέλαβαν περίπου 88.000 γυναίκες και πάνω από 45.500 άνδρες άνω των 45 ετών.
Η μελέτη διήρκεσε 16 χρόνια και οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι τα υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα είχαν περισσότερες πιθανότητες να προσβληθούν από καταρράκτη από ό,τι τα άτομα με φυσιολογικό βάρος.
Συγκεκριμένα, τα άτομα με Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) μεγαλύτερο από 30 kg/m2, είχαν 36% μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης καταρράκτη.
Παρατήρησαν μάλιστα ότι είχαν 68% μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν υποκαψικό καταρράκτη, που είναι η μορφή που προκαλεί τη μεγαλύτερη αναπηρία στην όραση, ενώ ο κίνδυνος για πυρηνικό καταρράκτη δεν ήταν αυξημένος.
Οι ειδικοί αναφέρθηκαν και στις βλάβες που δημιουργούνται στην όραση από την εμφάνιση διαβήτη. Όπως είπαν, οι ανωμαλίες του μεταβολισμού της γλυκόζης ευνοούν την ανάπτυξη διαβήτη με αποτέλεσμα ο φακός του ματιού να υφίσταται βλάβες ακόμα και πριν από την εκδήλωση από κλινικής απόψεως του σακχαρώδη διαβήτη.
Στις περιπτώσεις αυτές οι προδιαβητικές ανωμαλίες όπως, η μη αντοχή στη γλυκόζη και η ανθεκτικότητα στην ινσουλίνη βλάπτουν το φακό και προδιαθέτουν στη δημιουργία καταρράκτη.
Διαβάστε επίσης:
Υγεία ματιών: 6 θρεπτικά συστατικά για καλύτερη όραση
Πηγή