Τετάρτη , 22 Ιανουάριος 2025

Πώς συνδέεται η επιληψία με τα κιλά της εγκυμοσύνης

Το αυξημένο σωματικό βάρος στην εγκυμοσύνη πιθανόν να συνδέεται με υψηλότερη πιθανότητα εμφάνισης επιληψίας στο παιδί. Αυτό δείχνουν τα αποτελέσματα νέας μελέτης, που δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό JAMA Neurology.

Τα αίτια εμφάνισης επιληψίας δεν είναι πλήρως κατανοητά και στις περισσότερες περιπτώσεις δεν είναι δυνατό να ταυτοποιηθεί η ακριβής αιτία για την ανάπτυξη της νόσου.

Από την άλλη, το ποσοστό εμφάνισης υπέρβαρου και παχυσαρκίας στην εγκυμοσύνη έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια και αποτελεί για πολλούς επιστήμονες ανησυχητικό φαινόμενο, εξαιτίας των πιθανών μακροπρόθεσμων επιπτώσεων που μπορεί να έχει στην ανάπτυξη των παιδιών.

Για τους σκοπούς της μελέτης, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από 1,4 εκατομμύρια γεννήσεις στη Σουηδία, προκειμένου να εξετάσουν εάν υπάρχει συσχέτιση μεταξύ του δείκτη μάζας σώματος της μητέρας κατά το πρώτο τρίμηνο της κύησης και της πιθανότητας εμφάνισης επιληψίας στο παιδί.

Συνολικά, η πιθανότητα εμφάνισης επιληψίας στο παιδί φάνηκε να είναι υψηλότερη κατά 11% για γυναίκες που ήταν υπέρβαρες στο πρώτο τρίμηνο της κύησης. Αντίστοιχα, ο κίνδυνος εμφάνισης της νόσου βρέθηκε να είναι ακόμη υψηλότερος μεταξύ των γυναικών που ήταν παχύσαρκες στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης.

Όπως πιθανολογούν οι ερευνητές, η παρατηρούμενη συσχέτιση μπορεί να οφείλεται σε πολλούς λόγους. Ειδικότερα, η παχυσαρκία της μητέρας ενδεχομένως αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού τραύματος, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε εμφάνιση νευρο-αναπτυξιακών διαταραχών.

Από την άλλη, είναι πιθανό η δημιουργούμενη από την παχυσαρκία φλεγμονή να επιδρά αρνητικά στην ανάπτυξη του νευρικού συστήματος.

Σε κάθε περίπτωση, ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας αναγνωρίζει πως πιθανότατα πρόκειται για μια πολύ-παραγοντική νόσο, για την οποία ευθύνονται τόσο γενετικοί όσο και περιβαλλοντικοί παράγοντες.

Ωστόσο, δεδομένου ότι το αυξημένο σωματικό βάρος αποτελεί έναν τροποποιήσιμο παράγοντα, φαίνεται ότι η ρύθμισή του θα μπορούσε να αποτελέσει σημαντική στρατηγική δημόσιας υγείας για τη μείωση του ποσοστού εμφάνισης της νόσου.

Πηγή: neadiatrofis.gr


Πηγή