Παρασκευή , 27 Δεκέμβριος 2024

Πώς το… πορτοφόλι σου επηρεάζει το προσδόκιμο της ζωής σου

Τι διαπιστώνει μελέτη για τη σχέση εισοδήματος – καρδιακών παθήσεων και πρόωρης θνησιμότητας. 

Η απώλεια εισοδήματος μπορεί σχεδόν να διπλασιάσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και τους πρόωρους θανάτους από κάθε αιτία. Αυτό διαπιστώνει μελέτη  της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Μαϊάμι στη Φλόριντα, η οποία δημοσιεύεται στο αμερικανικό καρδιολογικό περιοδικό “Circulation”.

Η μελέτη δεν εξέτασε τη μεταβολή του εισοδήματος σε μια δεδομένη στιγμή – όπως έχει συμβεί σε άλλες έρευνες – αλλά παρακολούθησε τις εισοδηματικές μεταβολές των συμμετεχόντων σε βάθος 15 ετών. Αναλύθηκαν διαχρονικά εισοδηματικά στοιχεία για σχεδόν 4.000 άτομα ηλικίας 23 έως 35 ετών.

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, με επικεφαλής την επίκουρη καθηγήτρια Ταλί Ελφασί, όσοι υπέστησαν μεγάλες εισοδηματικές μειώσεις είχαν τουλάχιστον 6% μεγαλύτερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για εκείνους που είχαν χάσει ελάχιστα ή και καθόλου εισοδήματα ήταν 3,4%. Αντίστοιχα ήταν τα ευρήματα και για τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων. 

Με αυτά τα δεδομένα, οι ερευνητές υποστηρίζουν πως η οικονομική αστάθεια που παρατηρείται στην αρχή της ενήλικης ζωής μπορεί να θεωρηθεί προδιαθεσικός παράγοντας για παθήσεις του καρδιαγγειακού συστήματος και πρόωρη θνητότητα.  ADTECH.config.placements[5933563] = { params: { alias: “”, key:””, target: “_blank” } };

Οι γυναίκες, σύμφωνα με τη μελέτη, κινδυνεύουν περισσότερο, επειδή είναι πιθανότερο να εμφανίσουν απότομα «σκαμπανεβάσματα» στο ατομικό εισόδημά τους.

Προτείνεται περεταίρω έρευνα για το μηχανισμό που συνδέει το εισόδημα με την υγεία.

Πηγή: Circulation

Διαβάστε επίσης:

Πανεπιστήμιο Ουάσιγκτον: Η λιτότητα κατέστρεψε την υγεία και αύξησε τη θνησιμότητα των Ελλήνων


Πηγή