Ένα ανδρικό αντισυλληπτικό σε ενέσιμη μορφή είναι σχεδόν 100% αποτελεσματικό -περίπου όσο το γυναικείο αντισυλληπτικό χάπι- και επιπλέον μπορεί να αυξήσει τη λίμπιντο στους άνδρες, όπως δείχνει μια μακρόχρονη διεθνής κλινική δοκιμή του.
Όμως πρέπει να βελτιωθεί περαιτέρω, επειδή προκαλεί πολλές -και δυσάρεστες- παρενέργειες, όπως κατάθλιψη (στο 3% των ανδρών) και άλλες διαταραχές της διάθεσης (στο 5%), μυικούς πόνους και ακμή στο δέρμα, οι οποίες μάλιστα είχαν ως αποτέλεσμα η δοκιμή να διακοπεί πρόωρα.
Το αντισυλληπτικό παρεμβαίνει ορμονικά στον οργανισμό του άνδρα και συγκεκριμένα στον αδένα της υπόφυσης, μειώνοντας δραστικά τον αριθμό των σπερματοζωαρίων στο σπέρμα. Η δοκιμή του, που κράτησε πάνω από ένα έτος (οι άνδρες έκαναν αντισυλληπτικές ενέσεις κάθε δύο μήνες), απέτρεψε σχεδόν το 96% των ζευγαριών που το χρησιμοποίησαν, να τεκνοποιήσουν.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρ. Μάριο Φίλιπ Ρέγιες Φεστίν του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό κλινικής ενδοκρινολογίας «Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism», σύμφωνα με τις βρετανικές «Γκάρντιαν» και «Τέλεγκραφ», δήλωσαν ότι η νέα μελέτη, που έγινε σε δείγμα 320 υγιών ανδρών ηλικίας 18 έως 45 ετών σε επτά χώρες, επιβεβαίωσε προηγούμενες μικρότερες μελέτες. Δείχνει ότι είναι πράγματι δυνατό να υπάρξει ένα ορμονικό αντισυλληπτικό για τους άνδρες, μειώνοντας σημαντικά τον κίνδυνο ανεπιθύμητων κυήσεων.
Όπως είπε ο καθηγητής Ρίτσαρντ Άντερσον, «αν το συγκρίνει κανείς με άλλες μεθόδους, είναι πολύ καλύτερο από το προφυλακτικό και σχεδόν στην ίδια κατηγορία αποτελεσματικότητας με το (γυναικείο) χάπι». Η αποτελεσματικότητα του προφυλακτικού είναι κατά μέσο όρο λίγο πάνω από το 80%.
Το ανδρικό αντισυλληπτικό περιέχει έναν συνδυασμό δύο ορμονών, της τεστοστερόνης και μιας μορφής προγεσταγόνου μακράς διάρκειας, που μπορεί να «μπλοκάρει» την παραγωγή σπερματοζωαρίων και η οποία ελέγχεται από την υπόφυση. Ο αριθμός των σπερματοζωαρίων μειώθηκε σε περίπου ένα εκατομμύριο ανά χιλιοστόλιτρο σπέρματος, όταν για να θεωρηθεί ένας άνδρας γόνιμος, το σπέρμα του πρέπει να περιέχει τουλάχιστον 15 εκατομμύρια σπερματοζωάρια ανά χιλιοστόλιτρο.
Μετά τη διακοπή των αντισυλληπτικών ενέσεων, το 85% των ανδρών είδαν το σπέρμα τους να επανέρχεται σε φυσιολογικά επίπεδα μέσα σε ένα έτος, όμως λίγοι άνδρες έπρεπε να περιμένουν επί ενάμισι έτος, ενώ σε έναν άνδρα δεν είχε επανέλθει μετά από μια τετραετία.
Όπως δήλωσε ο καθηγητής ανδρολογίας Άλαν Πέισι του βρετανικού Πανεπιστημίου του Σέφιλντ, «για να γίνει αποδεκτό ένα αντισυλληπτικό από τους άνδρες, θα πρέπει να είναι καλά ανεκτό και να μην προκαλεί περαιτέρω προβλήματα», θα πρέπει συνεπώς να μειωθούν οι παρενέργειές του.
Είναι ενδεικτικό ότι μετά την ολοκλήρωση της δοκιμής, τα τρία τέταρτα των ανδρών δήλωσαν πρόθυμοι να χρησιμοποιήσουν μελλοντικά ένα ορμονικό αντισυλληπτικό, αλλά όχι το ένα τέταρτο. Οι ερευνητές ελπίζουν ότι αν αλλάξουν την αναλογία των ορμονών, θα μειώσουν τις παρενέργειες.
Όμως άλλοι επιστήμονες βλέπουν μεγάλες δυσκολίες. Εκτίμησαν ότι θα είναι δύσκολο να υπάρξει το ανδρικό αντισυλληπτικό σε μορφή χαπιού, επειδή τότε οι ορμόνες μεταβολίζονται γρήγορα στο ήπαρ. Όμως ίσως θα μπορούσε να χορηγείται σε μορφή γέλης, την οποία ο άνδρας θα αλείφει στο σώμα του.
Άλλοι επιστήμονες εξάλλου εμφανίσθηκαν δύσπιστοι ότι θα είναι ποτέ δυνατό να μειωθούν οι παρενέργειες ενός τέτοιου ορμονικού αντισυλληπτικού. Αντιτείνουν ότι μια πιο ρεαλιστική και πιο ανεκτή για τους άνδρες προσέγγιση θα είναι η χρήση όχι ορμονών, αλλά ουσιών που μειώνουν δραστικά την κινητικότητα των σπερματοζωαρίων, συνεπώς και την ικανότητά τους να γονιμοποιήσουν το ωάριο.
Πηγή