Αν ακόμη δεν έχετε πειστεί ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε μπατονέτες για τον καθαρισμό των αυτιών, τα στατιστικά που θα δείτε παρακάτω σίγουρα θα σας αλλάξουν γνώμη…
Έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα το παιδιατρικό νοσοκομείο Nationwide Children’s Hospital του Οχάιο αναφέρει ότι από το 1990 έως το 2010 έκαναν εισαγωγή σε τμήματα επειγόντων περιστατικών περίπου 263.000 παιδιά κάτω των 18 ετών λόγω τραυματισμού στο αυτί που προκλήθηκε από τη χρήση μπατονέτας.
Ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί σε 12.500 περιστατικά τον χρόνο ή 34 σε ημερήσια βάση.
«Οι δύο κυριότερες εσφαλμένες απόψεις που ακούω ως ωτορινολαρυγγολόγος είναι ότι ο ακουστικός πόρος πρέπει να καθαρίζεται στο σπίτι και ότι οι μπατονέτες είναι το κατάλληλο εργαλείο για τον καθαρισμό του» δηλώνει ο Κρις Τζατάνα, βασικός συντάκτης της έκθεσης από το Τμήμα Παιδιατρικής Ωτορινολαρυγγολογίας στο νοσοκομείο Nationwide Children’s Hospital. «Ο ακουστικός πόρος είναι συνήθως αυτο-καθαριζόμενος» προσθέτει ο γιατρός «και η χρήση μπατονέτας όχι μόνο σπρώχνει την κυψελίδα πιο κοντά στο τύμπανο αλλά επίσης μπορεί να προκαλέσει ήπιο έως σοβαρό τραυματισμό στο αυτί».
Τα στοιχεία που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση The Journal of Pediatrics αναφέρουν συγκεκριμένα πως:
– ποσοστό 73% των τραυματισμών προέκυψαν κατά τη χρήση της μπατονέτας για τον καθαρισμό του αυτιού,
– ποσοστό 10% των τραυματισμών προέκυψαν λόγω χειρισμού της μπατονέτας γενικώς,
– ποσοστό 9% των τραυματισμών προέκυψαν λόγω πτώσης ενώ η μπατονέτα βρισκόταν μέσα στο αυτί του παιδιού.
Στη συντριπτική τους πλειοψηφία (77%), οι τραυματισμοί συνέβησαν όταν το ίδιο το παιδί χρησιμοποίησε τη μπατονέτα, ενώ το 16% και 6% των τραυματισμών συνέβησαν όταν τη μπατονέτα χρησιμοποίησε ο γονιός ή ο αδερφός/η αδερφή (αντίστοιχα) για να καθαρίσει το αυτί του παιδιού.
Δύο στα τρία περιστατικά τραυματισμού των αυτιών αφορούσαν παιδιά κάτω των 8 ετών, εκ των οποίων 40% των τραυματισμών καταγράφηκαν σε παιδιά 0-3 ετών.
Από το σύνολο των τραυματισμών, ένας στους τέσσερις (25%) ήταν ρήξη (διάτρηση) τυμπάνου.
«Αν και ο συνολικός αριθμός τραυματισμών λόγω χρήσης μπατονέτας μειώθηκε κατά τα 21 χρόνια που αναλύσαμε στο πλαίσιο της έρευνάς μας, παραμένει απαράδεκτα υψηλός» υπογραμμίζει κλείνοντας ο Δρ Τζατάνα.
Διαβάστε επίσης:
Σταματήστε να χρησιμοποιείτε μπατονέτες για το καθάρισμα των αυτιών, τονίζουν οι ειδικοί
Τέσσερις λόγοι που θα σας πείσουν να σταματήσετε να χρησιμοποιείτε μπατονέτες
Πηγή