Τετάρτη , 6 Νοέμβριος 2024

Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών: Για ποιες ψυχικές διαταραχές αυξάνει τον κίνδυνο

Οι γυναίκες που πάσχουν από το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS) είναι πιθανότερο να εκδηλώσουν ψυχικές διαταραχές, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική μελέτη που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Ενδοκρινολογικής Εταιρείας στο Χαρογκέιτ του Ηνωμένου Βασιλείου.

Τα νέα ευρήματα επιβεβαιώνουν παλαιότερες έρευνες που είχαν υποδείξει ότι το σύνδρομο επιβαρύνει την ψυχική υγεία των γυναικών και υπογραμμίζουν την ανάγκη για εντατικότερο προληπτικό έλεγχο των ασθενών για ψυχικές διαταραχές.

Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών είναι αρκετά συχνό και υπολογίζεται ότι πλήττει ποσοστό 5-10% των γυναικών παγκοσμίως. Χαρακτηρίζεται από τα αυξημένα επίπεδα ανδρικών ορμονών (ανδρογόνων) στον γυναικείο οργανισμό, προκαλώντας δυσάρεστα συμπτώματα και προβλήματα όπως η υπογονιμότητα, η ακανόνιστη περίοδος, η ακμή και η έντονη τριχοφυΐα στο πρόσωπο και στο σώμα.

Στο πλαίσιο της νέας μελέτης, ερευνητές από το Ερευνητικό Ινστιτούτο Νευροεπιστήμης και Ψυχικής Υγείας του Πανεπιστημίου του Κάρντιφ εξέτασαν αναδρομικά το ιστορικό ψυχικής υγείας περισσότερων από 17.000 γυναικών που είχαν διαγνωστεί με το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών. Οι ερευνητές παρακολούθησαν τις ασθενείς από τη στιγμή της διάγνωσης του συνδρόμου και για χρονικό διάστημα τουλάχιστον έξι μηνών.

Σε σύγκριση με γυναίκες ίδιας ηλικίας και ίδιου σωματικού βάρους που δεν έπασχαν από το σύνδρομο (ομάδα ελέγχου), οι ασθενείς φάνηκε πως ήταν πιο πιθανό να διαγνωστούν με ψυχικές διαταραχές όπως η κατάθλιψη, το άγχος και η διπολική διαταραχή.

Επίσης, τα παιδιά που γεννήθηκαν από μητέρες που έπασχαν από το σύνδρομο φάνηκε να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για νευροαναπτυξιακές διαταραχές, όπως η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) και ο αυτισμός, επιβεβαιώνοντας παλαιότερα αντίστοιχα ευρήματα.

«Η επίδραση του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών στην ψυχική υγεία είναι υποτιμημένη. Η μελέτη μας δείχνει ότι ο προληπτικός έλεγχος για ψυχικές διαταραχές πρέπει να λαμβάνεται υπόψη κατά την κλινική αξιολόγηση των ασθενών» αναφέρει ο Δρ Άλεντ Ρις, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.

Το επόμενο βήμα των ερευνητών θα είναι να εξετάσουν αν οι γενετικοί παράγοντες που συμβάλλουν στο σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών παίζουν επίσης ρόλο στον αυτισμό και στη ΔΕΠΥ, με απώτερο στόχο να αναγνωριστούν βιολογικά μονοπάτια που εμπλέκονται σε αυτές τις διαταραχές και κατ’ επέκταση να αναπτυχθούν νέες θεραπείες.

«Θα χρειαστούν περισσότερες έρευνες ώστε να επιβεβαιωθούν οι νευροαναπτυξιακές επιδράσεις του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών και να διαπιστωθεί αν όλες οι μόνο ορισμένες ασθενείς με το σύνδρομο διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο ψυχικών διαταραχών» αναφέρει ο Δρ Ρις.

Διαβάστε επίσης:

Μύθοι και αλήθειες για τις πολυκυστικές ωοθήκες

Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών και γονιμότητα: Ο ρόλος της ζάχαρης

Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών: Τρεις σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία των γυναικών


Πηγή