Δευτέρα , 13 Ιανουάριος 2025

Τα όπλα των πλουσίων απέναντι στον κορονοϊό

Ένας μεγαλοεπενδυτής είναι έτοιμος να πετάξει προς άγνωστη κατεύθυνση, με ή χωρίς την οικογένειά του, αν νιώσει πως ο κορονοϊός τον περικυκλώνει.

Ένας γιατρός σε πανάκριβο θέρετρο του σκι στο Κολοράντο προσπαθεί να καλμάρει τους ανήσυχους πελάτες του, που του ζητούν επιτακτικά τη θεραπεία.

Και ένας Νεοϋορκέζος τηλεφώνησε στο νοσοκομείο που φέρει το όνομά του οργανώνοντας την άφιξή του.

Οι πλούσιοι έχουν τα δικά τους όπλα απέναντι στη φονική επιδημία του κορονοϊού.

Τι κάνεις όταν σου ανήκει ο κόσμος

Ο Ken Langone, ο δισεκατομμυριούχος συνιδιοκτήτης της αλυσίδας Home Depot, την ώρα που αναρωτιόταν αν ο Τύπος φουσκώνει τα πράγματα, έκανε δύο σημαντικά τηλεφωνήματα από το μέγαρό του στο Παλμ Μπιτς.

Το πρώτο ήταν σε στέλεχος του πανεπιστημιακού νοσοκομείου της Νέας Υόρκης που φέρει το όνομά του (NYU Langone Health) και το δεύτερο σε έναν από τους κορυφαίους επιστήμονες της Αμερικής.

Ο 84χρονος που αγαπά τόσο τον καπιταλισμό που έχει γράψει ακόμα και βιβλίο γι’ αυτό («I Love Capitalism!») δήλωσε πως επιστρέφει εσπευσμένα στη Νέα Υόρκη για ένα ραντεβού με το ιατρικό team. Αν νιώσει άρρωστος, θα μπει στο νοσοκομείο που χρηματοδοτεί, σημειώνοντας πως δεν περιμένει ειδική μεταχείριση.

Άλλοι πάλι βαθύπλουτοι επιχειρηματίες και μέλη της ελίτ νιώθουν μεγαλύτερη ανησυχία και προετοιμάζουν το έδαφος για μια πιο exclusive διαχείριση της επιδημίας. Έχουν έτοιμα τα ιδιωτικά αεροσκάφη τους για να πετάξουν μακριά, διατηρούν επαφές με παγκοσμίου φήμης γιατρούς και ερευνητές και έχουν ήδη κλείσει θέσεις στις καλύτερες δομές υγείας.

Ο Tim Kruse, μεγαλογιατρός για την πλούσια πελατεία που συρρέει στο Άσπεν του Κολοράντο, δήλωσε στο Bloomberg πως δέχεται συνεχώς διερευνητικά τηλεφωνήματα, καθώς όλοι θέλουν να μάθουν τι γίνεται με το εμβόλιο για τον κορονοϊό και πώς μπορούν να το βάλουν πρώτοι στο χέρι.

Ιδιοκτήτης τεράστιου hedge fund που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του είπε στο Bloomberg πως οι πλούσιοι είναι έτοιμοι να κλειστούν στα ιδιωτικά καταφύγιά τους. Εκείνος θα καταφύγει απλώς στην απομακρυσμένη βίλα του στο Αϊντάχο, μακριά από τον πολιτισμό και την επιδημία, περιμένοντας να περάσει η κρίση.

Και θα την περάσει έχοντας αποθηκεύσει τρόφιμα και προμήθειες για κάναν χρόνο! Κάτι που, όπως μας λέει ο επιδημιολόγος Jewel Mullen, ο απλός πολίτης δεν μπορεί να κάνει. Ούτε προμήθειες για τόσο καιρό μπορεί να διαθέσει, ούτε από τη δουλειά του να λείψει ούτε και σταθερές επισκέψεις από τον γιατρό να προγραμματίζει, είναι δεν είναι άρρωστος.

«Πόροι όπως τα χρήματα, οι μεταφορές και οι πληροφορίες δίνουν στους ανθρώπους κεφάλι στα μέτρα προστασίας και αποτροπής, δημιουργώντας πιο βολικά σενάρια για να διαχειριστούν οι άνθρωποι τις καταστροφές», συνεχίζει ο Mullen, «εκεί θα δεις τις μεγαλύτερες ανισότητες»…

Πώς προτίθενται οι κροίσοι να ξεφύγουν από την επιδημία

Οι μεγιστάνες που «ανέκρινε» το Bloomberg έχουν διαφορετικές στρατηγικές διαχείρισης της κρίσης. Κάποιοι λένε πως θα παραμείνουν στα μεγάλα αστικά κέντρα, μέχρι να ανέβουν κι άλλο τα κρούσματα τουλάχιστον, για να είναι κοντά στα πανάκριβα ιδιωτικά θεραπευτήρια.

Η πλέον συχνή όμως απάντηση της πλουτοκρατίας στο ενδεχόμενο του κορονοϊού είναι η απόσυρση από την τρομακτική καθημερινότητα σε απομακρυσμένες τοποθεσίες και καταφύγια για τους κροίσους.

Κάτι που, όπως παρατηρεί κομματάκι πικρόχολα ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, Mitchell Moss, θα καταστρέψει τους γάμους των πλουσίων.

«Όλοι αυτοί οι άντρες και γυναίκες που ταξιδεύουν συνεχώς, θα πρέπει τώρα να περάσουν χρόνο με τον άνθρωπο που έχουν παντρευτεί», αστειεύεται. Πώς θα φύγουν όμως με τον κίνδυνο να καραδοκεί ο ιός στο αεροπλάνο;

Με ιδιωτικά μέσα, αλίμονο. Ο «Guardian» ανέφερε στο δικό του ρεπορτάζ πως μεγαλοστελέχη τραπεζών έχουν κλείσει ήδη «πτήσεις εκκένωσης» μακριά από την Κίνα και άλλες σοβαρά πληγείσες περιοχές.

Η Southern Jet, μια luxury φίρμα με αεροταξί που χρεώνει 20.000 δολάρια για μια πτήση με τζετ από τη Φλόριντα στη Νέα Υόρκη, βγήκε και είπε πως δεν προλαβαίνει πια να εξυπηρετεί κόσμο. Όπου κόσμος, οι ελίτ πελάτες της.

Άλλοι πάλι μεγιστάνες καταφεύγουν σε ένα εξίσου ασφαλές μέσο για τη μεταφορά τους: τα κότερα. Με τους περισσότερους προορισμούς να κατεβάζουν ρολά ή να μην είναι καθόλου ασφαλείς, ο πλούσιος κρατιέται μακριά από όλα αυτά καταμεσής του ωκεανού.

«Οι Μπαχάμες είναι η νέα Μεσόγειος», δήλωσε χαρακτηριστικά η Jennifer Saia, πρόεδρος της B&B Yacht Charter, θεωρώντας καλή ιδέα να περιορίζεις την οικογένειά σου σε ένα γιοτ μακριά από την επαφή με τον κόσμο…

Τι άλλο μπορείς να κάνεις για να σώσεις τον εαυτό σου

Υπάρχουν βέβαια και πλούσιοι που δεν προκρίνουν την ιδέα της απομόνωσης σε ιδιωτικά κελιά, προτιμώντας αντιθέτως να βρίσκονται μέσα στις εξελίξεις. Αυτοί διατηρούν 24ώρη πρόσβαση σε γιατρούς, άμεσα ραντεβού σε ειδικούς και κάρτα μέλους σε ιδιωτικά νοσοκομεία που δεν μπαίνει ο κοινός θνητός.

Μια τέτοια εταιρία που παρέχει διακεκριμένες υπηρεσίες υγείας, η Sollis Health, προσφέρει στα μέλη της έναντι μερικών δεκάδων χιλιάδων δολαρίων τον χρόνο ιατρικές συμβουλευτικές υπηρεσίες, VIP δωμάτια στα επείγοντα, ακόμα και ιατρικές επισκέψεις κατ’ οίκον σε 24ωρη βάση.

Οι πελάτες της δεν κινδυνεύουν να ξεμείνουν ποτέ από φάρμακα, καθώς η Sollis έχει στοκάρει εγκαίρως μεγάλες ποσότητες από αντιβιώσεις, αντιϊκά και αγωγές για το αναπνευστικό.

Και βέβαια την ώρα που ένα ιδιωτικό αεροσκάφος Gulfstream ή ένα superyacht 150 ποδών λειτουργούν υπέροχα ως προσωρινά καταφύγια, οι πραγματικοί πλουτοκράτες έχουν ήδη κρατήσει ιδιωτική βίλα σε κάποιο από τα πανάκριβα καταφύγια για την Αποκάλυψη.

Εδώ μιλάμε για πραγματικά παλάτια κάτω από τη γη, δομές ολόκληρες στη διακριτική ευχέρεια του μεγιστάνα για την οριστική επιβίωσή του.

Την ώρα που κάποιοι κροίσοι στήνουν ιδιωτικά καταφύγια στις επαύλεις τους, όσοι γνωρίζουν προτιμούν να καταφύγουν σε οργανωμένες δομές με συστήματα αρνητικής πίεσης για τον περιορισμό των κυκλοφορίας των παθογόνων οργανισμών και προμήθειες να περάσεις την αιωνιότητα.

Και ο κορονοϊός αντιπροσωπεύει ακριβώς το είδος του εφιαλτικού σεναρίου για το οποίο στήθηκαν αυτοί οι ελίτ χώροι. Αν θα αποδειχτούν τόσο σπουδαίοι όσο είναι στα χαρτιά, μέλλει να φανεί.

Οι πλούσιοι δεν λογαριάζουν έξοδα όταν το ζητούμενο είναι ο περιορισμός της εμπειρίας τους με τον κορονοϊό. Αν και πόσο αποτελεσματικά είναι όλα αυτά, θα πρέπει να περιμένουμε τις στατιστικές…


Πηγή