Σάββατο , 4 Ιανουάριος 2025

Ταμπόν: Μπορείτε να το χρησιμοποιείτε στη διάρκεια της νύχτας;

Ένα ταμπόν μπορεί να μείνει στον κόλπο έως και οκτώ ώρες, πόσο ασφαλές είναι όμως να το χρησιμοποιείτε στη διάρκεια της νύχτας;

Μία βακτηριακή λοίμωξη από σταφυλόκοκκο και στρεπτόκοκκο, γνωστή και ως σύνδρομο τοξικού σοκ, είναι εξαιρετικά σπάνια.

Από τις 40 περιπτώσεις ωστόσο που καταγράφονται κάθε χρόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι 2-3 είναι θανατηφόρες. Από όλες τις περιπτώσεις συνδρόμου τοξικού σοκ, οι μισές συνδέονται με τη χρήση ταμπόν.

Οι περισσότερες γυναίκες γνωρίζουν ότι πρέπει να αλλάζουν το ταμπόν τακτικά, υπάρχει όμως μία «γκρίζα» ζώνη που αφορά τον ύπνο.

Και ενώ σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης και την κοινή λογική, το ταμπόν πρέπει να αντικαθίσταται κάθε 4-8 ώρες, άρα ακριβώς πριν πάτε για ύπνο, πόσο ασφαλής είναι αυτή η πρακτική; ADTECH.config.placements[5933563] = { params: { alias: “”, key:””, target: “_blank” } };

Μπορώ να αφήσω το ταμπόν για 9 ώρες;

Σύμφωνα με τους ειδικούς, στο συγκεκριμένο θέμα η αλήθεια είναι υποκειμενική και εξαρτάται εξ ολοκλήρου από τον κύκλο της γυναίκας. Η απόφαση πάντως για τη χρήση ταμπόν στη διάρκεια της νύχτας, σηκώνει συζήτηση.

Γενικά μπορώ να χρησιμοποιώ ταμπόν τη νύχτα;

Μια γυναίκα μπορεί να χρησιμοποιήσει τη νύχτα όλες τις μεθόδους που σταματούν τη ροή του αίματος που χρησιμοποιεί και στη διάρκεια της ημέρας. Η επιλογή της εξαρτάται από τη ροή. Αν έχει βαριά περίοδο, δηλαδή μεγάλη ποσότητα αίματος, ένα ταμπόν δεν μπορεί να απορροφήσει όλο το αίμα καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι από τη χρήση ταμπόν τη νύχτα;

Πολλοί ειδικοί είναι κατηγορηματικοί και προειδοποιούν ότι η χρήση ταμπόν τη νύχτα εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους. Όπως επισημαίνουν, οι οκτώ ώρες είναι υπερβολικά μεγάλο διάστημα και το ταμπόν πρέπει να αντικαθίσταται μετά την παρέλευση τριών ωρών. Τονίζουν ότι η χρήση του ίδιου ταμπόν για τέσσερις και πλέον ώρες αυξάνει το σύνδρομο τοξικού σοκ. Γι’ αυτό συστήνουν τη χρήση σερβιέτας στη διάρκεια του ύπνου.

Τι είναι το Σύνδρομο τοξικού σοκ

Πρόκειται για μια απειλητική για τη ζωή κατάσταση που προκαλείται από την είσοδο βακτηρίων στο σώμα και την απελευθέρωση επιβλαβών τοξινών. Συχνά συνδέεται με τη χρήση ταμπόν σε νεαρές γυναίκες, αλλά μπορεί να επηρεάσει ανθρώπους όλων των ηλικιών, συμπεριλαμβανομένων των ανδρών και των παιδιών. Μπορεί να αποβεί θανατηφόρο, αλλά εάν διαγνωστεί και αντιμετωπιστεί εγκαίρως, ο ασθενής μπορεί να ανακάμψει πλήρως.

Ποια είναι τα συμπτώματα του συνδρόμου τοξικού σοκ

Το πρώτο σύμπτωμα είναι συνήθως o ξαφνικός υψηλός πυρετός, με τη θερμοκρασία του σώματος να ξεπερνά τους 38,9 βαθμούς Κελσίου.

Άλλα συμπτώματα που εκδηλώνονται εντός ωρών είναι:

– ναυτία και έμετος

– διάρροια

– συμπτώματα που μοιάζουν με αυτά της γρίπης (πονοκέφαλος, μυϊκοί πόνοι, πονόλαιμος και βήχας)

– λιποθυμία ή αίσθημα εξασθένισης

– ζάλη ή σύγχυση

Πότε πρέπει να ζητήσετε ιατρική συμβουλή

Ακόμη και αν εμφανίσετε ξαφνικό πυρετό και ένα ή περισσότερα από τα άλλα συμπτώματα, είναι εξαιρετικά απίθανο να έχετε πάθει σύνδρομο τοξικού σοκ.

Ωστόσο, συμπτώματα σαν αυτά δεν πρέπει ποτέ να αγνοούνται και αν σας προβληματίζουν, πρέπει να αναζητήσετε αμέσως ιατρική βοήθεια.

Εάν φοράτε ταμπόν και εκδηλώσετε αυτά τα συμπτώματα, αφαιρέστε το αμέσως και ενημερώστε το γιατρό σας.

Οργανικά ταμπόν και κύπελλα περιόδου

Εναλλακτικά προϊόντα όπως τα εσώρουχα περιόδου, τα οργανικά ταμπόν και τα κύπελλα περιόδου, κερδίζουν σταθερά έδαφος τα τελευταία χρόνια.

Επειδή είναι βιοδιασπώμενα και χωρίς υπολείμματα φυτοφαρμάκων, τα οργανικά ταμπόν συνδέονται με μικρότερο κίνδυνο πρόκλησης συνδρόμου τοξικού σοκ.

Προσοχή όμως: Γάλλοι ερευνητές εξέτασαν 11 τύπους ταμπόν με διαφορετικές απορροφητικές ιδιότητες και τέσσερα είδη κυπέλλων περιόδου. Διαπίστωσαν ότι τα ταμπόν που αποτελούνταν μόνο από βαμβάκι παρήγαγαν στην πραγματικότητα περισσότερες τοξίνες από ότι τα βαμβακερά μίγματα ή τα συνθετικά ταμπόν και επέτρεψαν περισσότερο αέρα στον κόλπο, κάτι που δεν είναι καλό. Όσον αφορά τα κύπελλα περιόδου, βρέθηκαν σε αυτά υψηλότερα επίπεδα στρεπτόκοκκου από ότι στα ταμπόν.

Πηγή: mirror.co.uk

Διαβάστε επίσης:

Ταμπόν: Τι πρέπει να προσέχετε κατά τη χρήση του

Μετά από πόσες ώρες πρέπει να αφαιρείται το ταμπόν;

Σύνδρομο τοξικού σοκ: Οι πιθανές αιτίες, εκτός από τα ταμπόν


Πηγή