Τετάρτη , 1 Ιανουάριος 2025

Το ρόφημα που αποτρέπει τις απότομες αυξομειώσεις του σακχάρου

Μετά την κατανάλωση ενός έτοιμου χυμού ή μιας σοκολάτας παρατηρείται απότομη αύξηση στα επίπεδα του σακχάρου του αίματος, η οποία μετά από λίγο ακολουθείται από απότομη πτώση τους. Όταν είναι συχνές, αυτές οι διακυμάνσεις συμβάλλουν στην εκδήλωση του διαβήτη τύπου 2 ή αυξάνουν τον κίνδυνο επιπλοκών σε άτομα που έχουν ήδη διαγνωστεί με την πάθηση.

Σύμφωνα με μια νέα επιστημονική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Asia Pacific Journal of Clinical Nutrition, η συστηματική κατανάλωση τσαγιού μπορεί να «εξομαλύνει» τις επικίνδυνες αυξομειώσεις του σακχάρου που παρατηρούνται μετά την κατανάλωση κάποιου προϊόντος με ζάχαρη.

Στο πλαίσιο της σχετικής δοκιμής, στην οποία συμμετείχαν 12 άτομα με φυσιολογικά επίπεδα σακχάρου και 12 άτομα με προδιαβήτη, διαπιστώθηκε ότι το τσάι μείωσε σημαντικά τη διαθεσιμότητα γλυκόζης στο αίμα όταν καταναλώθηκε αμέσως μετά από ένα πλούσιο σε ζάχαρη ποτό.

Όπως εκτιμούν οι ερευνητές, η θετική επίδραση του τσαγιού παρατηρείται χάρη στις πολυφαινόλες που περιέχει, οι οποίες «μπλοκάρουν» την απορρόφηση της ζάχαρης.

Σχολιάζοντας τα ευρήματα της μελέτης, ο Δρ Τιμ Μποντ από το κέντρο έρευνας για το τσάι Tea Advisory Panel (TAP) αναφέρει: «Μετά το νερό, το τσάι είναι το δεύτερο δημοφιλέστερο ποτό στον κόσμο. Αυτή η νέα μελέτη έρχεται να προστεθεί στις ήδη δημοσιευμένες που δείχνουν ότι το αγαπημένο ρόφημα των Βρετανών έχει οφέλη για την υγεία και την ευεξία».

«Επί της ουσίας, οι πολυφαινόλες του τσαγιού μείωσαν τον γλυκαιμικό δείκτη του ζαχαρούχου ποτού» συμπληρώνει ο Μποντ «και μάλιστα ανεξαρτήτως της επίδρασης της ινσουλίνης, την οποία συχνά θεωρούμε τον μόνο παράγοντα που καθορίζει τον έλεγχο του σακχάρου».

Η δοκιμή

Οι συμμετέχοντες κατανάλωσαν ένα βραδινό γεύμα με λίγους υδατάνθρακες και το επόμενο πρωί οι ερευνητές μέτρησαν τα επίπεδα του σακχάρου τους (σάκχαρο νηστείας). Στη συνέχεια, κατανάλωσαν ένα ποτό με σημαντική ποσότητα ζάχαρης και αμέσως μετά είτε ένα ρόφημα με μικρή περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες είτε ένα ρόφημα με μεγάλη περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες είτε ένα εικονικό ρόφημα (placebo). Η μέτρηση του σακχάρου επαναλήφθηκε 30, 60, 90 και 120 λεπτά μετά.

Η δοκιμή επαναλήφθηκε τρεις φορές, με χρονική απόσταση μίας εβδομάδας τη φορά, ώστε οι ερευνητές να μπορέσουν να καταγράψουν με ακρίβεια και αξιοπιστία την ανταπόκριση των συμμετεχόντων στις πολυφαινόλες.

Όπως ήταν αναμενόμενο, οι μεγαλύτερες αυξήσεις στα επίπεδα του σακχάρου παρατηρήθηκαν στην ομάδα του εικονικού ποτού. Αυτό που εξέπληξε τους ερευνητές ήταν η διαπίστωση ότι το ρόφημα με τις πολυφαινόλες φάνηκε πως απέτρεψε την απότομη αύξηση του σακχάρου και στις δύο ομάδες, δηλαδή ασχέτως δοσολογίας.

Η μελέτη έρχεται να προστεθεί στον ήδη σημαντικό όγκο επιστημονικών δεδομένων που τεκμηριώνουν τα οφέλη του τσαγιού για την υγεία. Προσφάτως, μελέτη έδειξε ότι η καθημερινή κατανάλωση τσαγιού μειώνει τον κίνδυνο γνωστικής εξασθένησης στους ηλικιωμένους κατά 50%, ενώ για τα άτομα που έχουν γενετική προδιάθεση να εμφανίσουν Αλτσχάιμερ ο κίνδυνος μπορεί να μειωθεί έως και κατά 86%.

Δείτε κι αυτό:

Τσάι με 3 συστατικά που καίει το λίπος

Πρόληψη άνοιας: Πόσο τσάι πρέπει να πίνετε σύμφωνα με νέα έρευνα

Πόσες θερμίδες παίρνουμε από τον καφέ και το τσάι


Πηγή