Τρίτη , 14 Ιανουάριος 2025

Το συστατικό που προλαμβάνει τα κατάγματα και σε ποιες τροφές θα το βρείτε

Τα κατάγματα είναι μία από τις βασικότερες αποτρέψιμες αιτίες αναπηρίας στη μέση και την τρίτη ηλικία, επομένως η πρόληψή τους κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική για να εξασφαλιστεί η ανεξαρτησία και η ποιότητα ζωής στις μεγαλύτερες ηλικίες.

Σύμφωνα με μια νέα επιστημονική μελέτη που εκπονήθηκε από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ και το Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Φινλανδίας, ένα πολύτιμο συστατικό αναδεικνύεται σε «εργαλείο» πρόληψης των καταγμάτων.

Όπως αναφέρει η σχετική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση European Journal of Epidemiology, εκτός από το ασβέστιο και τη βιταμίνη D, δύο συστατικά που αποδεδειγμένα παίζουν σημαντικό ρόλο στην υγεία των οστών, ιδιαίτερα ευεργετικό για τον σκελετό είναι και το μαγνήσιο, ένα μέταλλο το οποίο αποτελεί δομικό στοιχείο των οστών.

Αν και είχαν διατυπωθεί και παλαιότερα θεωρίες σχετικά με τη θετική επίδραση του μαγνησίου στη σκελετική υγεία, καμία μελέτη μέχρι τώρα δεν είχε εξετάσει τον ρόλο του στα κατάγματα.

Έτσι, οι ερευνητές των δύο προαναφερθέντων πανεπιστημίων παρακολούθησαν 2.245 μεσήλικες άνδρες για διάστημα 20 ετών, εστιάζοντας στα επίπεδα μαγνησίου στο αίμα τους και στα περιστατικά καταγμάτων κατά την περίοδο αυτή. Όσοι από τους συμμετέχοντες είχαν χαμηλότερα επίπεδα του μετάλλου στον οργανισμό τους ήταν πιο πιθανό να υποστούν κάταγμα, ιδιαίτερα στην περιοχή της λεκάνης. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ερευνητών, ο κίνδυνος κατάγματος στους άνδρες που είχαν υψηλά επίπεδα μαγνησίου στο αίμα τους ήταν 44% μικρότερος. Μάλιστα, τα ευρήματα υπέδειξαν ότι κανένας από τους 22 άνδρες που είχαν τα υψηλότερα επίπεδα μαγνησίου (>2,3 mg/dl) δεν έπαθε κάταγμα κατά την 20ετία που κάλυπτε η μελέτη.

Τροφές ιδιαίτερα πλούσιες σε μαγνήσιο είναι οι ξηροί καρποί (αμύγδαλα, κάσιους κ.ά.), οι σπόροι (πασατέμπος, σουσάμι, ηλιόσποροι κ.ά.), η μπανάνα, το κακάο, ο καφές, τα μπαχαρικά, τα πράσινα λαχανικά, η βρόμη και το τόφου.

Δείτε κι αυτό:

Άσκηση: Πόσο μειώνει τον κίνδυνο κατάγματος σε άνδρες και γυναίκες

Μήπως σου λείπει μαγνήσιο; Πώς θα το καταλάβεις

Έλλειψη μαγνησίου: Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο


Πηγή