Η κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων στην εγκυμοσύνη, όπως το γάλα, το τυρί και το γιαούρτι, συνδέεται με λιγότερες πιθανότητες γέννησης παιδιού με χαμηλό σωματικό βάρος. Μια νέα μελέτη που εκπόνησαν Ισπανοί ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Γρανάδα δείχνει ότι για κάθε 100 γραμμάρια γαλακτοκομικών την ημέρα ο κίνδυνος γέννησης λιποβαρούς μωρού μειώνεται κατά 11%.
Ωστόσο, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι συγκεκριμένα για το τυρί δεν είναι όλα τα είδη του ασφαλή για τις γυναίκες την περίοδο της εγκυμοσύνης.
Το Βρετανικό Σύστημα Υγείας (NHS) συνιστά στις μέλλουσες μητέρες να αποφεύγουν ορισμένα είδη τυριού λόγω του αυξημένου κινδύνου μιας λοίμωξης που ονομάζεται λιστερίωση και η οποία μπορεί να προκαλέσει αποβολή ή επιπλοκές κατά τον τοκετό. Οι έγκυοι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο λιστερίωσης λόγω ορμονικών μεταβολών που αποδυναμώνουν το ανοσοποιητικό τους σύστημα.
Σύμφωνα με το NHS, οι γυναίκες πρέπει να αποφεύγουν την περίοδο της εγκυμοσύνης τυριά ωρίμανσης όπως το μπρι και το καμαμπέρ, το μπλε τυρί Δανίας, η γκοργκοντζόλα και το ροκφόρ. Αντιθέτως, επιτρέπονται σκληρά τυριά όπως το τσένταρ, η παρμεζάνα και το βρετανικό στίλτον, το τυρί τύπου κότατζ, η μοτσαρέλα, η φέτα και το χαλούμι.
Πόσο τυρί πρέπει να τρώνε οι γυναίκες στην εγκυμοσύνη
Σύμφωνα με τις αναλύσεις των Ισπανών ερευνητών, η κατανάλωση 600 γραμμαρίων γαλακτοκομικών την ημέρα θα μπορούσε να συμβάλει ώστε να αποφευχθεί το 20% των γεννήσεων λιποβαρών μωρών. Η ποσότητα αυτή αντιστοιχεί σε τρία ποτήρια γάλα την ημέρα ή σε δύο ποτήρια γάλα και μία μερίδα τυρί 125 γραμμαρίων. Η κατανάλωση 900 γραμμαρίων γαλακτοκομικών την ημέρα (+ ένα ποτήρι γάλα ή μία μερίδα τυρί) εκτιμάται ότι θα μείωνε τις γεννήσεις λιποβαρών μωρών κατά 39,7%.
«Είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα η παρατήρηση ότι τα θετικά αποτελέσματα φαίνεται να είναι δοσοεξαρτώμενα» σχολιάζει η Μαρία Ροθίο Ολμέδο Ρεκένα, μία εκ των συντακτών της σχετικής μελέτης, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Maternal and Child Health Journal. «Όσο μεγαλύτερη είναι η κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων στην εγκυμοσύνη τόσο μικρότερος είναι ο κίνδυνος γέννησης παιδιού με χαμηλό σωματικό βάρος».
Το χαμηλό βάρος στη γέννα συνδέεται με λοιμώξεις και ασθένειες κατά τις πρώτες ημέρες της ζωής ή με μακροχρόνιες δυσκολίες όπως η καθυστέρηση της κινητικής και κοινωνικής ανάπτυξης και οι μαθησιακές διαταραχές.
Διαβάστε επίσης:
Ψάρι στην εγκυμοσύνη: Οι νέες οδηγίες FDA & EPA
Διατροφή για εγκυμοσύνη: Η βιταμίνη που προστατεύει από την παιδική παχυσαρκία
Αυτισμός στο παιδί: Τι πρέπει να τρώει η έγκυος για να μειώσει τον κίνδυνο
Πηγή