Τετάρτη , 22 Ιανουάριος 2025

Φωτισμός: Πώς επηρεάζει τη μνήμη και τη μάθηση

Ο κακός φωτισμός παρεμβαίνει στη δομή του εγκεφάλου, οδηγώντας σε χαμηλές επιδόσεις τόσο στη μάθηση όσο και στη μνήμη, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο χαμηλός και κακός φωτισμός επηρεάζει αρνητικά τον ιππόκαμπο.

Η μελέτη έγινε σε εγκεφάλους αρουραίων, οι οποίοι είχαν προηγουμένως εκτεθεί σε «κακό», χαμηλό φωτισμό αλλά και σε «καλό» φωτισμό επί τέσσερις εβδομάδες.

Όπως φάνηκε, τα ζώα που εκτέθηκαν στον «κακό» φωτισμό έχασαν περίπου 30% της λειτουργικότητας του ιπποκάμπου, μιας περιοχής του εγκεφάλου ζωτικής σημασίας για τη μάθηση και τη μνήμη, και τελικώς είχαν κακές επιδόσεις σε μια δοκιμασία χωρικής μνήμης την οποία είχαν φέρει εις πέρας με επιτυχία πριν από την έκθεσή τους στον «κακό» φωτισμό.

ADTECH.config.placements[5933563] = { params: { alias: “”, key:””, target: “_blank” } };

Αντίθετα, τα πειραματόζωα που είχαν εκτεθεί στον «καλό» φωτισμό είχαν πολύ καλές επιδόσεις στην ίδια χωρική δοκιμασία. Επιπλέον, όταν αρουραίοι που είχαν εκτεθεί στον κακό φωτισμό εκτέθηκαν στη συνέχεια σε καλό φωτισμό επί τέσσερις εβδομάδες (με διάλειμμα ενός μήνα), η εγκεφαλική λειτουργία τους – αλλά και οι επιδόσεις τους στη δοκιμασία – επανέκαμψαν πλήρως.

Οι νευροεπιστήμονες του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η παραμονή για πολλές ώρες σε χώρους -είτε στο γραφείο είτε στο σπίτι- με λίγο και κακό φωτισμό μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγές στη δομή του εγκεφάλου με αρνητική επίδραση στη μνήμη και στη μάθηση.

Η μελέτη χρηματοδοτήθηκε από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ και είναι η πρώτη που δείχνει ότι αλλαγές στο φως μέσα σε έναν κλειστό χώρο -παρόμοιες με αυτές στις οποίες εκτίθενται οι άνθρωποι- οδηγούν σε δομικές αλλαγές στον εγκέφαλο.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Hippocampus».

Διαβάστε επίσης:

Γιατί δεν πρέπει να δειπνείτε υπό το φως των κεριών

Ο φωτισμός στα νοσοκομεία επηρεάζει την ομαλή ανάρρωση των ασθενών λένε οι επιστήμονες


Πηγή