Τρίτη , 7 Ιανουάριος 2025

Χρυσό μετάλλιο στον Κωνσταντίνο Βαρώτσο

Το χρυσό μετάλλιο A.S Popov της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών απονεμήθηκε στον Κοσμήτορα της Σχολής Θετικών Επιστημών του ΕΚΠΑ, Καθηγητή κο Κωνσταντίνο Α. Βαρώτσο, σε εκδήλωση του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, τη Δευτέρα 8 Μαΐου 2017.

To χρυσό μετάλλιο παρέδωσε στον Καθηγητή κο Βαρώτσο ο κ. Ferdenant A. Mkrtchyan, Chairman of Cybernetic Section of Popov Society, Professor in Complex Information Systems, Russian Academy of Sciences.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ίδιο μετάλλιο απονεμήθηκε από τη Ρωσική Ακαδημία Επιστημών και στους Martin Ryle το 1971 και Zhores Alferov το 1999, οι οποίοι βραβεύτηκαν με το βραβείο Nobel Φυσικής το 1974 και το 2000 αντίστοιχα ενώ ο Καθηγητής και Ακαδημαϊκός Yury V. Gulyaev, τιμηθείς με το ίδιο μετάλλιο το 1995 και υπογράφων την τελική απόφαση της απονομής του μεταλλίου στον Καθηγητή κ. Κωνσταντίνο Βαρώτσο, είναι ένα ιστορικό πρόσωπο στην επιστήμη της Φυσικής.

Το Βραβείο Popov καθιερώθηκε προς τιμήν του Aleksandr Stepanovich Popov (1859-1905) ο οποίο είναι γνωστός για την κατασκευή του πρώτου ραδιοφωνικού δέκτη, στην προσπάθειά του να κατασκευάσει έναν ανιχνευτή αστραπής (1895). Η δε κληρονομιά μας από τον Popov είναι πολύ μεγάλη.

Η διάδοση της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας σε ολόκληρο το φάσμα της έχει σπουδαία σημασία στον τομέα της Ατμοσφαιρικής Φυσικής και του Περιβάλλοντος, τον οποίο θεραπεύει τα τελευταία 30 χρόνια ερευνητική ομάδα του Καθηγητή Κωνσταντίνου Βαρώτσου.

Μελετούν την τεχνητή ή φυσική πηγή της ακτινοβολίας, την ποσοτική και ποιοτική μεταβολή της κατά το ταξίδι από την πηγή στον ανιχνευτή, είτε αυτός είναι τοποθετημένος στην επιφάνεια της Γης, ή σε μετεωρολογικό μπαλόνι, ή σε μη-επανδρωμένο όχημα ή σε ερευνητικό αεροσκάφος ή σε δορυφόρο, ή σε διαστημόπλοιο.

Η ερευνητική αυτή δραστηριότητα για τη μελέτη του φυσικού περιβάλλοντος πλαισιώθηκε αφενός από την έκδοση 11 μονογραφιών-βιβλίων του ευρέως γνωστού εκδοτικού οίκου SPRINGER, αφετέρου δε από δημοσιεύματα στα καλύτερα διεθνή περιοδικά του χώρου, όπως Nature και Atmospheric Chemistry & Physics με πληθώρα μνημονεύσεων από άλλους ερευνητές.


Πηγή