Οι γιατροί παραδοσιακά συνιστούν στις μέλλουσες και στις θηλάζουσες μητέρες να αποφεύγουν την κατανάλωση ψαριού με μεγάλη περιεκτικότητα σε υδράργυρο. Η σύσταση αυτή ανέκαθεν προκαλούσε σύγχυση, καθώς δεν είχε καταστεί σαφές ποια είναι τα είδη που διαπιστωμένα περιέχουν σημαντική και ενδεχομένως επικίνδυνη ποσότητα υδραργύρου.
Προκειμένου να ξεδιαλύνουν το τοπίο, ο αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων (FDA) και η αμερικανική Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος (EPA) εξέδωσαν επίσημες κατευθυντήριες σχετικά με την κατανάλωση ψαριού κατά την εγκυμοσύνη και την περίοδο του θηλασμού.
Για να προσδιοριστεί ποια είδη περιέχουν μικρή και ποια είδη μεγάλη ποσότητα υδραργύρου, οι δύο οργανισμοί χρησιμοποίησαν στοιχεία από ποικίλες πηγές, μεταξύ των οποίων και ο FDA. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς τους, επτά είδη ψαριών θεωρείται πως περιέχουν τη μεγαλύτερη ποσότητα υδραργύρου: πλακολεπιδόψαρο από τον Κόλπο του Μεξικού, καρχαρίας, ξιφίας, καθρεπτόψαρο του Ατλαντικού, τόνος μεγαλόφθαλμος, μάρλιν και βασιλικό σκουμπρί. Αντιθέτως, μικρή ποσότητα υδραργύρου βρίσκεται στα εξής είδη: σολομός, μπακαλιάρος και τιλάπια. Καλές επιλογές από την κατηγορία των θαλασσινών είναι η αχιβάδα, το στρείδι και η γαρίδα.
Οι δύο οργανισμοί προτείνουν η διατροφή για τις προαναφερθείσες ομάδες του πληθυσμού να περιλαμβάνει δύο με τρεις μερίδες ψαριού την εβδομάδα, αρκεί το είδος που θα επιλεχθεί να έχει μικρή ποσότητα υδραργύρου.
Διαβάστε επίσης:
Ψάρια & θαλασσινά σε κονσέρβα: Ποια πρέπει να αποφεύγετε και γιατί
Πηγή