Μια συνταγή για παραδοσιακή καλαμποκόπιτα που στα χωριά της Δυτικής Μακεδονίας την ονομάζουν «Πισπιλίτα» θα σε κάνει να γλύφεις τα δάχτυλά σου.
Υπάρχει μια
πίτα που σε κάθε περιοχή τη συναντάμε
με άλλο όνομα. Πλαστός ή πλασταριά στην
Ήπειρο, στους βλαχαρβανίτικους πληθυσμούς
πισπιλίτα, στην Πιερία και τη Θεσσαλία
μπατσαρό, αλλού πλατσάρο. Μπομπότα
στα περισσότερα μέρη της Ελλάδας.
Όπως και να
την πείτε, η «Πισπιλίτα» φτιάχνεται με
καλαμποκάλευρο. Είναι πεντανόστιμη,
λαδωμένη, χορταστική, με πλούσια γέμιση
από αγριόχορτα, τσουκνίδες ή πράσα, αυγά
και μπόλικο τυρί. Είναι μια πίτα που
συνήθιζαν να τη φτιάχνουν σε πολλές
περιοχές της Ελλάδος, την περίοδο της
κατοχής, καθώς χρειάζεσαι λίγα υλικά
για να τη φτιάξεις.
Δείτε τη συνταγή για την πισπιλίτα στο Bovary.gr.
Πηγή