Όταν η εμβληματική Μπρίτζετ Τζόουνς χώριζε, έπιανε αμέσως μια μεγάλη συσκευασία παγωτού για να απαλύνει τον πόνο της καρδιάς της και οι επιστήμονες πιστεύουν ότι τώρα ξέρουν γιατί.
Οι μοναχικές γυναίκες λαχταρούν λιχουδιές με ζάχαρη επειδή λειτουργούν σαν συναισθηματικά παυσίπονα, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που βοηθά να εξηγήσουμε τι μας ωθεί στο να καταναλώνουμε το λεγόμενο «comfort food».
Οι ερευνητές αξιολόγησαν σχεδόν 100 γυναίκες, δείχνοντάς τους εικόνες από γλυκά αλλά και αλμυρά φαγητά.
Η έρευνα για το φαινόμενο της «Μπρίτζετ Τζόουνς»
Οι πιο μοναχικές γυναίκες, όπως ορίστηκε από την αμερικανική ομάδα, εμφάνισαν μεγαλύτερη εγκεφαλική δραστηριότητα σε περιοχές που συνδέονται σε μεγάλο βαθμό με την επιθυμία για φαγητό.
Οι ειδικοί στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στο Λος Άντζελες, δήλωσαν ότι τα ευρήματά τους υπογραμμίζουν τον «φαύλο κύκλο μεταξύ της ανθυγιεινής διατροφής και των αρνητικών ψυχικών συμπτωμάτων».
«Ολιστικές προσεγγίσεις» που στοχεύουν τόσο στο σώμα όσο και στο μυαλό για να «θρέψει» έναν μοναχικό εγκέφαλο θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν για να βοηθήσουν τις γυναίκες να ξεφύγουν από αυτόν τον κύκλο, είπαν οι ειδικοί.
Ο επικεφαλής συγγραφέας Δρ Xiaobei Zhang πρόσθεσε: «Αν έχετε περισσότερη λιγούρα, τρώτε περισσότερο και μπορεί να έχετε περισσότερο άγχος ή κατάθλιψη, κάτι που μπορεί να σας οδηγήσει να τρώτε ακόμη περισσότερο».
Η Δρ Arpana Gupta, που συμμετείχε στη μελέτη του JAMA Network Open, πρόσθεσε: «Η έρευνα για το πώς ο εγκέφαλος επεξεργάζεται τη μοναξιά και πώς αυτή σχετίζεται με την παχυσαρκία και τα αποτελέσματα της υγείας δεν έχει γίνει. Αυτά τα ευρήματα είναι ενδιαφέροντα γιατί παρέχουν στοιχεία για όσα γνωρίζουμε διαισθητικά».
«Όταν οι άνθρωποι είναι μόνοι ή μοναχικοί, επηρεάζει περισσότερο από το πώς νιώθουν. Υποδηλώνουν τι τρώνε, την επιθυμία τους να φάνε και την λαχτάρα τους, ειδικά για ανθυγιεινά τρόφιμα».
Και οι 93 γυναίκες που συμμετείχαν ερωτήθηκαν σχετικά με τα συναισθήματα μοναξιάς και απομόνωσής τους καθώς και τις διατροφικές τους συνήθειες. Πραγματοποιήθηκαν επίσης δοκιμές σύστασης σώματος για να εκτιμηθεί το σωματικό τους λίπος.
Τι έδειξαν τα αποτελέσματα της έρευνας
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι πιο κοινωνικά απομονωμένες γυναίκες είχαν υψηλότερα επίπεδα σωματικού λίπους, χειρότερη διατροφή, μεγαλύτερες λιγούρες και πιο ανεξέλεγκτες διατροφικές συνήθειες.
Οι πιο μοναχικοί συμμετέχοντες, σύμφωνα με τη μελέτη, ανέφεραν επίσης ότι είχαν περισσότερα συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης.
Στη συνέχεια, τους έδειξαν εικόνες διαφορετικών ειδών φαγητού, είτε αλμυρά είτε γλυκά, και αντικείμενα που δεν ήταν τρόφιμα ως σύγκριση.Ο ι μαγνητικές τομογραφίες κατέγραψαν τη δραστηριότητα του εγκεφάλου τους ενώ κοιτούσαν τις εικόνες.
Οι πιο μοναχικές γυναίκες εμφάνισαν μεγαλύτερη δραστηριότητα στον κατώτερο βρεγματικό λοβό, ο οποίος πιστεύεται ότι ελέγχει την επιθυμία για ζάχαρη.
Ξεχωριστά, οι σαρώσεις έδειξαν ότι υπήρχε λιγότερη δραστηριότητα στις περιοχές που σχετίζονται με τον αυτοέλεγχο.
Οι ερευνητές είπαν: «Τα γλυκά φαίνεται να ασκούν πιο έντονη και γενική επιρροή σε σύγκριση με τα αλμυρά. Το γλυκό είναι επίσης ιδιαίτερα ικανοποιητικό, με αναλγητική δράση που μπορεί να μειώσει τον κοινωνικό πόνο που σχετίζεται με τον κοινωνικό αποκλεισμό».
«Για να θρέψουν ή να τροφοδοτήσουν τον μοναχικό εγκέφαλο, ολιστικές παρεμβάσεις που στοχεύουν τόσο στο σώμα όσο και στο μυαλό για τη συνολική βελτίωση του τρόπου ζωής μπορεί να προσφέρουν τα πιο αποτελεσματικά μέσα για τον μετριασμό των περίπλοκων δυσμενών επιπτώσεων της κοινωνικής απομόνωσης», πρόσθεσαν.
Οι επιστήμονες έχουν προειδοποιήσει εδώ και καιρό ότι η μοναξιά αφαιρεί χρόνια από τη ζωή και είναι τόσο επικίνδυνη όσο το κάπνισμα ή το πάχος.
Έρευνες έχουν δείξει επίσης ότι η μοναξιά αυξάνει τα επίπεδα της ορμόνης του στρες, της κορτιζόλης, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε ανθυγιεινό πρήξιμο στο εσωτερικό του σώματος, αύξηση βάρους και αντίσταση στην ινσουλίνη που μπορεί να προκαλέσει διαβήτη.
Αυτές είναι οι 9 τροφές που δεν θα αγόραζε ποτέ από το σούπερ μάρκετ μια διατροφολόγος
Πηγή