Όσοι υποφέρουν από αλλεργίες, κρίσεις άσθματος ή δερματοπάθειες ξέρουν καλά ότι τα ακάρεα, οι ενοχλητικοί μικροοργανισμοί που βρίσκουν καταφύγιο στο στρώμα, τα μαξιλάρια, τα χαλιά και τα ρούχα, είναι ο υπ’ αριθμόν 1 αλλεργιογόνος παράγοντας.
Τα ακάρεα ζουν από τα νεκρά κύτταρα που αποβάλλει το σώμα μας και οι ιδανικές συνθήκες για να αναπτυχθούν είναι η υγρασία και η έλλειψη φωτός, ειδικά την άνοιξη και το φθινόπωρο.
Ένα συνηθισμένο στρώμα μπορεί να περιέχει εκατομμύρια ακάρεων σκόνης, τα οποία μπορούν να εισέλθουν μαζί με τα περιττώματά τους στον ανθρώπινο οργανισμό, προκαλώντας αλλεργικές κρίσεις.
Για να μειώσετε τους κινδύνους από τη δράση των ακάρεων, πρέπει να καθαρίζετε ανά τακτά διαστήματα το στρώμα του κρεβατιού.
-Κάντε βιολογικό καθαρισμό των στρωμάτων, ώστε να φύγουν τα περιττώματά τους και όλα τα μικροβιακά φορτία από μέσα τους.
-Χρησιμοποιείτε συχνά την ηλεκτρική σκούπας. Ξεκινήστε από πάνω προς τα κάτω στις κύριες επιφάνειες και συνεχίστε με τις γωνίες και τα πλαϊνά.
-Μία φορά στους 4 μήνες, βγάλτε το στρώμα στον ήλιο. Τα ακάρεα αποφεύγουν τον ήλιο, καθώς προτιμούν τη υγρασία και τη σκοτεινιά.
-Γυρίζετε κάθε τόσο το στρώμα σας από την άλλη πλευρά. Αυτό θα βοηθήσει στο σωστό αερισμό του αλλά και να το διατηρήσετε περισσότερο καιρό, αφού δεν θα βουλιάξει μόνο από τη μία πλευρά.
-Ρίξτε μαγειρική σόδα στο στρώμα και τρίψτε με μία χοντρή βούρτσα. Στη συνέχεια αφήστε τη για 10 λεπτά, ώστε να απορροφήσει τις μυρωδιές και αφαιρέστε τη. Προκειμένου να κάνετε το στρώμα σας να μυρίζει όμορφα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και λίγες σταγόνες από αιθέρια έλαια. Στο τέλος της διαδικασίας, χρησιμοποιήστε μία ηλεκτρική σκούπα, προκειμένου να απομακρύνετε τυχόν υπολείμματα.
-Χρησιμοποιείτε πάντα βαμβακερό κάλυμμα για να προστατεύετε το στρώμα.
Πηγή: onmed.gr