Σάββατο , 28 Δεκέμβριος 2024

Γιατί η γενιά Ζ γερνά πιο γρήγορα απ’ ό,τι οι millennials; Δείχνουν πάνω από 30, οι ειδικοί εξηγούν

Τα μέλη της γενιάς Ζ γερνούν ταχύτερα από τους millennials; Έτσι φαίνεται και οι ειδικοί εξηγούν το γιατί.

Το τελευταίο διάστημα, οι Gen Z Tiktokers γίνονται viral καθώς αποκαλύπτουν την πραγματική τους ηλικία, με τους οπαδούς τους να μην μπορούν να πιστέψουν ότι είναι νεότεροι από ό,τι νομίζουν.

Τι κρύβεται λοιπόν, πίσω από τις πρόωρες ρυτίδες, τα γκρίζα μαλλιά και τα γερασμένα προσωπά τους; Οι ειδικοί της μακροζωίας κατηγορούν έναν αριθμό παραγόντων, όπως το αυξημένο στρες, τα περισσότερα fast food, την καθιστική ζωή και την έλλειψη σκοπού στη ζωή.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ποια είναι η γενιά Ζ

Ποια είναι όμως η γενιά Ζ; Είναι τα άτομα που γεννήθηκαν μεταξύ 1997 και 2012 και ακολουθούν τους millennials, τα άτομα δηλαδή που γεννήθηκαν μεταξύ 1981 και 1996 ενώ έπεται η γενιά Α, όσοι γεννήθηκαν δηλαδή μεταξύ 2013 και 2024.

Κι ενώ οι Gen Zers είναι μεταξύ 12 και 27 ετών, μοιάζουν περισσότερο με τριαντάρηδες, ενώ κάποιοι δείχνουν πιο γερασμένοι ακόμη και από τους ίδιους τους γονείς τους.

Ο 26χρονος TikToker που έγινε viral -Μοιάζει με 35άρη

Μάλιστα, πρόσφατα, ένας δημοφιλής influencer του TikTok σόκαρε τους 121 εκατομμύρια ακολούθους του όταν αποκάλυψε πως είναι μόλις 26 ετών. Οι ακόλουθοι του Τζόρνταν Χάουλετ με δυσκολία πίστευαν την ηλικία του. «Δεν είναι περίπου 35;;;;» ρώτησε ένας από αυτούς. «Είμαι 34 και νόμιζα ότι ήσουν στην ηλικία μου» σχολίασε ένας άλλος.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Χάουλερ δήλωσε ότι πιστεύει πως οι Gen Zers γερνούν πολύ πιο γρήγορα από τις προηγούμενες γενιές. Στο βίντεο στο TikTok, το οποίο έχει συγκεντρώσει πάνω από 19 εκατομμύρια προβολές, ο Χάουλετ αντέδρασε σε ένα απόσπασμα από το «Staying Up Podcast» σχετικά με το πώς οι Gen Zers συχνά δείχνουν μεγαλύτεροι από τους millennials παρόλο που είναι μικρότεροι σε ηλικία.

Όπως δήλωσε ο influencer στο Business Insider, πιστεύει πως όσοι ανήκουν στη γενιά Ζ γερνούν πιο γρήγορα λόγω του αυξημένου στρες που συνδέεται με την οικονομία, τον πληθωρισμό και την προσπάθεια να διατηρήσουν το εισόδημα και τις αποταμιεύσεις τους, διατηρώντας παράλληλα μια 8ωρη εργασία.

Και πρόσθεσε: «Επιπλέον, προσπαθούν να καταλάβουν τι θέλουν να κάνουν για την καριέρα τους μακροπρόθεσμα και αισθάνονται την τεράστια πίεση που ασκείται από την προσπάθεια να πετύχουν πριν από την ηλικία των 30 ετών».

Το άγχος ένας από τους κυριότερους παράγοντες

Η Δρ. Σουζάν Φερέ, γιατρός στο Vine Medical Associates στην Ατλάντα, παραδέχθηκε ότι το ότι η Gen Z γερνάει πιο γρήγορα από τους millennials δεν ήταν κάτι στο οποίο είχε δώσει σημασία, αλλά μιλώντας στην Daily Mail, δήλωσε: «Μου φαίνεται λογικό».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Η γενιά Ζ έχει μεγαλώσει με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ως μέρος ολόκληρης της ζωής της, πιθανότατα από πολύ μικρή ηλικία. Υπάρχει μεγάλο άγχος γιατί συγκρίνεις τον εαυτό σου με όλους τους άλλους. Εγώ ανήκω στη γενιά Χ. Δεν είχαμε ποτέ αυτά τα προβλήματα όταν ήμασταν νεότεροι. Εγώ δεν είχα καν κινητό τηλέφωνο μέχρι τα 25 μου».

Η δρ. Φερέ επισήμανε επίσης τις αλλαγές στον τρόπο ζωής που έχουν γίνει πιο δημοφιλείς τις τελευταίες τρεις δεκαετίες. «Πολλοί νέοι της γενιάς Ζ ατμίζουν, και αυτό σίγουρα γερνά τουλάχιστον το δέρμα πιο γρήγορα».

Όσον αφορά το στρες, μελέτες έχουν δείξει ότι η βιολογική ηλικία αυξάνεται με το στρες. Η έκθεση στο στρες προκαλεί βλάβη στο DNA των κυττάρων, γεγονός που μπορεί να επιταχύνει τη γήρανση.

Η Δρ. Φερέ δήλωσε: «Η κορτιζόλη είναι η ορμόνη που απελευθερώνεται στο σώμα μας ως απάντηση στο στρες. Είναι αυτό που ονομάζουμε καταβολική ορμόνη. Οι αναβολικές ορμόνες όπως η τεστοστερόνη, προκαλούν οικοδόμηση ή ανάπτυξη πραγμάτων. Η κορτιζόλη είναι μια καταβολική ορμόνη ή ορμόνη διάσπασης που προκαλεί διάσπαση πραγμάτων, όπως για παράδειγμα το χτίσιμο του δέρματος.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Γερνάει το πρόσωπο και προκαλεί τη διάσπαση του κολλαγόνου στο πρόσωπο. Προκαλεί επίσης διάσπαση πραγμάτων όπως ο εγκεφαλικός ιστός και ο εντερικός βλεννογόνος, γεγονός που αυξάνει τη φλεγμονή. Θα προκαλέσει επίσης διάσπαση του παγκρεατικού ιστού, η οποία μπορεί τελικά να οδηγήσει σε παγκρεατίτιδα ή ιδιαίτερα σε διαβήτη».

Και πρόσθεσε: «Σε νεαρότερη ηλικία, μπορεί να αντιμετωπιστεί λίγο καλύτερα από ό,τι σε μεγαλύτερη ηλικία, αλλά αν το επίπεδο του στρες είναι ιδιαίτερα υψηλό, και θα έλεγα ότι ειδικά με τη μεγάλη πανδημία που είχαμε σε όλο τον κόσμο, αυτό δεν υπήρχε ποτέ πριν στις περισσότερες ζωές μας. Και έπληξε ιδιαίτερα αυτή τη γενιά αρκετά έντονα».

Ο δρ Ρόμπερτ Φρίντλαντ, καθηγητής νευρολογίας στο Πανεπιστήμιο του Λουισβίλ, δήλωσε στη Daily Mail: «Το χρόνιο στρες έχει σίγουρα κακή επίδραση στον εγκέφαλο και στην καρδιά και στον μεταβολισμό της γλυκόζης και σε άλλα πράγματα». Αυτό θα μπορούσε να οφείλεται στην εργασιακή ανασφάλεια, είπε.

Η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας

Η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας είναι επίσης πιθανό να ευθύνεται, δήλωσε η Δρ Φερέ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως είπε: «Η καθιστική ζωή είναι το κάπνισμα αυτής της γενιάς. Το να είσαι πιο καθιστικός σίγουρα θα σε γεράσει πρόωρα, επειδή οι μύες σου δημιουργούν αυτούς τους όμορφους χημικούς αγγελιοφόρους που λένε στο σώμα σου να είναι χρήσιμο όταν γυμνάζεσαι και ιδιαίτερα όταν χρησιμοποιείς τους μύες σου. Αν είστε σπίτι, παίζετε βιντεοπαιχνίδια και κάνετε περισσότερη καθιστική ζωή μπροστά σε έναν υπολογιστή, δεν λαμβάνετε αυτά τα όμορφα σήματα».

Η πολύωρη έκθεση στην οθόνη του υπολογιστή

Η υψηλότερη έκθεση στο μπλε φως μέσω του αυξημένου χρόνου παραμονής στην οθόνη μπορεί επίσης να προκαλέσει ταχύτερη γήρανση της γενιάς Z, «κυρίως επειδή διαταράσσει τον κιρκάδιο ρυθμό», δήλωσε η δρ. Φερέ. Και πρόσθεσε: «Λόγω του χρόνου που περνούν στις οθόνες, επηρεάζουν την ικανότητά τους να έχουν καλό νυχτερινό ύπνο. Αυτό το μπλε φως απενεργοποιεί τη φυσική παραγωγή μελατονίνης και τη φυσική λειτουργία της επίφυσης στον εγκέφαλο, η οποία είναι το κέντρο του κιρκάδιου ρυθμού, του διακόπτη ημέρας-νύχτας. Πολλά από αυτά προκαλούν γήρανση. Αυτή η μείωση της διαφοροποίησης ημέρας-νύχτας θα επηρεάσει σίγουρα τη γήρανση ή θα την κάνει πιο γρήγορη».

Φταίνε όμως και τα fast food

Η χειρότερη ποιότητα των τροφίμων θα επηρεάσει επίσης το πόσο γρήγορα γερνάμε, είπαν οι ειδικοί.

Ο Δρ Φρίντλαντ δήλωσε ότι υπάρχει πλέον «περισσότερο γρήγορο φαγητό, περισσότερα επεξεργασμένα τρόφιμα, μεγαλύτερη κατανάλωση αναψυκτικών και άλλων ποτών που δεν είναι θρεπτικά».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Το fast food έχει επιβλαβή επίδραση στα βακτήρια του εντέρου», είπε. «Και τα βακτήρια του εντέρου είναι πολύ σημαντικά για την υγεία μας και τις φλεγμονές καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μας».

Τα τρόφιμα αυτά δεν μας παρέχουν τα ίδια θρεπτικά συστατικά, πρόσθεσε η Δρ. Φερέ, λόγω της αύξησης των τεχνητών πρόσθετων και χημικών ουσιών στη διατροφή μας. «Μπορεί να τρώτε άφθονο σπανάκι, αλλά αυτή η τροφή δεν είναι τόσο πλούσια σε θρεπτικά συστατικά όσο παλιά» τόνισε.

Επίσης, εκτός από τις σωματικές αιτίες, τα συναισθήματα και η ψυχική υγεία μπορούν να επιβαρύνουν το σώμα, επιταχύνοντας τη γήρανση. Η Δρ. Φερέ ανέφερε πως οι Gen Zers που αισθάνονται ότι δεν έχουν σκοπό στη ζωή τους μπορεί να γεράσουν πρόωρα.

«Βλέπω πολλά άτομα της γενιάς Z να περνούν από το ιατρείο μου που δεν ξέρουν ποιος είναι ο σκοπός της ζωής τους. Το ότι δεν έχουν έναν σκοπό, ξέρουμε ότι αυτό επηρεάζει τους γηριατρικούς ασθενείς με τεράστιο τρόπο» είπε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


Πηγή