Παρασκευή , 10 Ιανουάριος 2025
Πέθανε ο γκουρού φωτογράφος της μόδας Πέτερ Λίντμπεργκ

Πέθανε ο γκουρού φωτογράφος της μόδας Πέτερ Λίντμπεργκ

Πέθανε την Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου σε ηλικία 74 ετών ο φωτογράφος μόδας Πέτερ Λίντμπεργκ, γνωστός για τις ασπρόμαυρες φωτογραφίες διάσημων μοντέλων, ανακοίνωσε σήμερα στο AFP η οικογένειά του.

Νωρίτερα, η είδηση του θανάτου του δημοσιοποιήθηκε στον λογαριασμό του στο Instagram μαζί με μια από τις φωτογραφίες του.

Δεν έχει γίνει γνωστή η αιτία του θανάτου του.

Ποιος ήταν ο Πέτερ Λίντμπεργκ

Γερμανικής καταγωγής, αλλά γεννημένος το 1944 στην Πολωνία, ο Λίντμπεργκ συνεργάστηκε με πολυάριθμα περιοδικά μόδας (Vogue, Vanity Fair, Harper’s Bazaar, Rolling Stone, Ιnterview, W, The New Yorker κλπ) και συμμετείχε σε μεγάλο αριθμό διαφημίσεων καθώς και σε τρια ημερολόγια Pirelli: το 1996, το 2002 και το 2017.

Ήταν ενεργός μέχρι πολύ πρόσφατα, όταν φωτογράφισε όλες τις γυναίκες που εμφανίστηκαν στο τεύχος Σεπτεμβρίου του βρετανικού περιοδικού Vogue, στο οποίο τον ρόλο φιλοξενούμενου αρχισυντάκτη είχε η Μέγκαν Μαρκλ, η δούκισσα του Σάσεξ.

Το τεύχος ήταν αφιερωμένο στις «δυνάμεις για αλλαγή»: τις γυναίκες– δημόσια πρόσωπα που με το έργο τους κάνουν τη διαφορά. Σε αυτές περιλαμβάνονται οι διασημότητες του Χόλιγουντ Σάλμα Χάγιεκ και Τζέιν Φόντα, η ακτιβίστρια για το περιβάλλον Γκρέτα Τούνμπεργκ και η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Άρντερν.

Στη διάρκεια της καριέρας του ο Λίντμπεργκ φωτογράφισε δεκάδες, αν όχι εκατοντάδες, μοντέλα και άλλα διάσημα πρόσωπα για κάποιο εξώφυλλο ή αφιέρωμα της Vogue.

Ένα από τα πιο αξιομνημόνευτα εξώφυλλα αυτά ήταν τον Ιανουάριο του 1990 με την Λίντα Εβαντζελίστα, την Ναόμι Κάμπελ, την Σίντι Κρόφορντ, την Κρίστι Τέρλινγκτον και την Τατιάνα Πάτιτζ–όλες τότε νεαρά μοντέλα–τις οποίες για πρώτη φορά φωτογράφιζε όλες μαζί ο Λίντμπεργκ.

Τα μοντέλα του περιελάμβαναν και γαλαζοαίματους. Ο Λίντμπεργκ φωτογράφησε την Μέγκαν Μαρκλ για το εξώφυλλο του Vanity Fair στο τεύχος Οκτωβρίου του 2017.

Γνωστός για την δραστική αλλαγή των στάνταρντ της φωτογραφίας μόδας, αφαιρώντας της κάποιες φορές την υπερβολική επεξεργασία, κάποτε είχε πει: «αυτή θα πρέπει να είναι η ευθύνη των σημερινών φωτογράφων, να απελευθερώνουν τις γυναίκες, και τελικά τους πάντες, από την τρομοκρατία της νεότητας και της τελειότητας».

Απέφευγε τα στερεότυπα και του άρεσε να φωτογραφίζει τις γυναίκες σχεδόν χωρίς καθόλου μακιγιάζ αναδεικνύοντας, αντίθετα, την φυσική ομορφιά τους.

Τον Φεβρουάριο εμφανίστηκε στο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Βερολίνου με αφορμή ένα ντοκιμαντέρ για τον ίδιο με τίτλο «Ιστορίες Γυναικών». Ο Λίντμπεργκ είχε επίσης σκηνοθετήσει ταινίες και ντοκιμαντέρ.

Λάτρης του γερμανικού κινηματογράφου και της γλυπτικής, σπούδασε στην Ακαδημία Καλών Τεχνών του Βερολίνου και στη συνέχεια προσλήφθηκε από το περιοδικό Stern ως φωτογράφος και συνεργαζόταν εκείνη την εποχή με μεγάλα ονόματα όπως ο Χέλμουτ Νιούτον και ο Γκι Μπουρντέν. Την δεκαετία του ’70, ο Λίντμπεργκ εγκαταστάθηκε στο Παρίσι.


Πηγή