Τρίτη , 7 Ιανουάριος 2025

Τι πρέπει να ξέρει ο άντρας για το ντύσιμο, το στιλ και τη μόδα

Η αντρική γκαρνταρόμπα είναι απύθμενα ομοιόμορφη και ιδιαιτέρως φτωχή σε επιλογές, συγκρινόμενη πάντα με την αφθονία, την υπερεπάρκεια και την υπερπληθώρα των στιλ για το άλλο φύλο.

Κι έτσι φοράς ό,τι πέσει στο χέρι σου ή ό,τι έχει ξεμείνει ακόμα και από την πρώτη νιότη. Άντε και μια μοδάτη ζωνούλα και ξένοιασες!

Κι όμως, ακόμα κι αν το στιλ δεν είναι το φόρτε σου ή δεν εντάσσεται ακριβώς στη σφαίρα των ενδιαφερόντων σου, υπάρχουν τρόποι να ντυθείς κομψά χωρίς να πρέπει ούτε την μπάνκα να τινάξεις στον αέρα ούτε την ώρα σου να τρως σε εξαντλητικό shopping.

Ακόμα και ο μέσος άντρας μπορεί στις μέρες μας να ντυθεί όπως πρέπει, καθώς το όπως θέλει δεν αποδίδει πάντα. Και σίγουρα όχι για όλους. Όλα κρίνονται σε μερικούς βασικούς κανόνες που μέχρι και να τους αποστηθίσεις μπορείς. Κανόνες που θα σε σώσουν από τις υπερβολές και το κακό γούστο.

Η Νο 1 αρχή εξάλλου είναι εδώ απλή: μην υιοθετείς στιλ που δεν είσαι εσύ. Μόνο αν νιώθεις καλά στα ρούχα σου θα κάνεις τη διαφορά. Και μην ξοδεύεις τρελά ποσά, ποσά που δεν έχεις, θεωρώντας πως το καρτελάκι της τιμής θα εξασφαλίσει ακαταμάχητο look. Ποτέ δεν το έκανε.

Ας δούμε λοιπόν τα σωστά και τα λάθος του αντρικού ντυσίματος όπως μας τα κάνουν λιανά 4 φτασμένοι και καθιερωμένοι στιλίστες.

Ο Timothy Lord, ο άνθρωπος που μεταξύ άλλων ντύνει τον Μάικλ Φασμπέντερ, τον Τζουντ Λο, τον Κιθ Ρίτσαρντς και άλλους ρόκσταρ. Ο Andrew Gelwicks, ο εναλλακτικός στιλίστας των σταρ που συνεργάζεται με τα θωρηκτά της μόδας (Calvin Klein, Balmain, Coach).

Ο Mark Anthony Bradley, ο Βρετανός που έκανε το Χόλιγουντ να υποκλιθεί μπροστά του και έπεισε τον Τζέιμς Μποντ, κατά κόσμο Ντάνιελ Κρεγκ, να του εμπιστευτεί την ντουλάπα του. Και ο Danyul Brown, που έφτασε να ντύνει μέχρι και τους γνωστότερους ράπερ…

Τα «ναι»

Συνδύασε ζώνη με παπούτσια: Ο απλούστερος κανόνας. Δεν πρέπει κατ’ ανάγκη να έχουν το ίδιο χρώμα, κράτα τα πάντως κοντά σε αποχρώσεις και υφή. Σε επίσημο ντύσιμο αυτό, που πρέπει επίσης να μοιάζει και το φινίρισμά τους (αν το ένα είναι γυαλιστερό, οφείλει να είναι και το άλλο). Σε casual καταστάσεις, μη φοράς καλή ζώνη.

Παίξε με το χρώμα: Δεν μιλάμε για παρδαλές εξαλλοσύνες, αλλά για κομμάτια που δεν είναι μπλε, άσπρα, γκρι και μαύρα. Κινήσου σε παστέλ αποχρώσεις και τόνους που σε κολακεύουν.

Δίκουμπο σακάκι: Στο κλασικό δίλημμα δύο ή τρία κουμπιά, το δίκουμπο δεν φεύγει ποτέ από τη μόδα. Αν είναι να έχεις ένα και μόνο ένα κοστούμι, τα δύο κουμπιά είναι η ασφαλέστερη και πιο στιλάτη επιλογή. Και μιας και μιλάμε για καλό κοστούμι, αυτό το ένα που έχεις, βάλε να σου το φτιάξει ράφτης. Κάνει πραγματικά τη διαφορά στην εφαρμογή.

Καφέ παπούτσι: Το χρώμα που δεν πρέπει να λείπει από καμία αντρική παπουτσοθήκη. Δείχνει υπέροχα με μπλε μαρέν (ναυτικό μπλε).

Παπιγιόν: Είναι και επισήμως ό,τι πιο cool μπορείς να φορέσεις. Αν είναι να πεις «ναι» στη μόδα, πες το δυνατά με το Νο 1 αξεσουάρ του τζέντλεμαν. Φρόντισε να ταιριάζει με το πέτο του σακακιού.

Σακάκι και γραβάτα: Κι εδώ υπάρχει ένας απαράβατος κανόνας. Αν το πέτο του σακακιού είναι φαρδύ, μην επιλέγεις πολύ φαρδιά γραβάτα. Αν είναι στενό, μη διαλέγεις τη στενότερη γραβάτα που θα βρεις εκεί έξω. Η ισορροπία είναι εδώ το ζητούμενο.

Γραβάτα ως το μήκος της ζώνης: Επίσης απαράβατο. Η γραβάτα τελειώνει πάντα στο κέντρο της αγκράφας της ζώνης. Ακόμα και σε casual ντυσιματάκι, αν επιλέξεις να κάνεις το κατιτίς παραπάνω με μια γραβάτα. Εδώ πήγαινε όμως για μια σικάτη στενή γραβάτα και όχι αυτές που φοράς στο γραφείο.

Τζιν πουκάμισο: Είναι υπέροχος συμβιβασμός, η επιτομή του business casual. Και είναι φυσικά και πολύ άνετο. Και πάει με όλα.

Μαύρο τζιν: Σαν το τζιν πουκάμισο, έχει μια διαχρονική κομψότητα και είναι κατάλληλο ακόμα και για χαλαρές βραδινές εξόδους.

Τα «όχι»

Μη φοράς ρούχα που δεν σου κάθονται καλά: Ρούχα που δεν στρώνουν, ρούχα πιο φαρδιά από τη γραμμή σου, ρούχα στενότερα απ’ ό,τι πρέπει. Την καλή εφαρμογή ψάχνεις. Μόνο που καλή εφαρμογή δεν σημαίνει κολλητά.

Κοντομάνικο πουκάμισο με γραβάτα: Ποτέ! Η γραβάτα πάει μόνο με το μακρυμάνικο πουκάμισο και εξαιρέσεις δεν υπάρχουν εδώ.

Τσάκιση στο παντελόνι: Επίσης ποτέ. Εκτός κι αν πας να κάνεις κάποιο στιλιστικό statement ή είναι το δικό σου, εντελώς προσωπικό, ύφος. Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις, η τσάκιση είναι κάτι που ανήκει στο μακρινό παρελθόν.

Κοστούμι με λάθος κάλτσα: Όταν ντύνεσαι επίσημα, πρέπει να θυμάσαι πως το χρώμα της κάλτσας πρέπει να ταιριάζει με το παντελόνι και όχι με το παπούτσι. Όπως δεν θα φόραγες δηλαδή παντελόνι που δεν ταιριάζει με το σακάκι, ίδια λογική. Αν φοράς, ας πούμε, μπλε κοστούμι με μαύρο παπούτσι, η κάλτσα οφείλει να είναι μπλε.

Αν πάλι το κοστούμι είναι ανοιχτόχρωμο, εδώ οι στιλίστες μάς λένε πως η κάλτσα πρέπει να είναι πιο σκουρόχρωμη μεν από το κοστούμι, αλλά έναν τόνο πιο ανοιχτή από τα παπούτσια.

Όλα τα κουμπιά κουμπωμένα: Όταν μιλάμε για σακάκι, το τελευταίο κουμπί παραμένει πάντα ανοιχτό. Αν είναι δίκουμπο, κουμπώνεις μόνο το πάνω. Αν είναι τρίκουμπο, μπορείς να κλείσεις το πάνω ή το μεσαίο, όχι όμως και το κάτω. Είναι μια αντρική παράδοση που κρατά δεκαετίες και σίγουρα δεν θα τη σπάσεις εσύ.

Ζαρωμένα ρούχα: Εκτός κι αν θες να υποδηλώσεις πως ξενοκοιμήθηκες χθες, τα ζαρωμένα ρούχα δεν δίνουν καθόλου καλή εντύπωση. Σε κανέναν. Ποτέ.

Μη φοράς πολλά χρώματα: Άλλο ένα μικρό ευαγγέλιο για το αντρικό ντύσιμο. Περιόρισε τα χρώματα πάνω σου στο μέγιστο των τριών χρωμάτων ή αποχρώσεων. Για τον άντρα ισχύει εδώ πως το λιγότερο είναι και το καλύτερο. Το ίδιο ισχύει και για τα ρούχα με μοτίβα.

Μη φοράς κοστούμι με τσάντα πλάτης: Επαγγελματικό κοστούμι με backpack μπορεί να έχει καθιερωθεί στο Instagram, στην πραγματική ζωή δεν είναι ωστόσο ιδανικός συνδυασμός.

Ξέχνα τα κοσμήματα: Όλα τα κοσμήματα που χρειάζεται ο άντρας εξαντλούνται στο ρολόι του και τη βέρα, αν είναι παντρεμένος. Όλα τα άλλα είναι για τα μοδάτα πιτσιρίκια και τα αστέρια της μουσικής. Αν πρέπει πάντως σώνει και καλά να βάλεις κάτι, θυμήσου ότι κι εδώ ισχύει ο κανόνας των τριών κομματιών το μέγιστο.

Αθλητικό σορτσάκι: Εκτός κι αν σε πετυχαίνουμε στον δρόμο για το γυμναστήριο μια καυτή καλοκαιρινή μέρα, το κοντό σορτσάκι δεν φοριέται ποτέ δημοσίως.

Μπλούζες με τεράστια λογότυπα: Αν δεν θες να περιφέρεσαι σαν κινούμενη διαφήμιση, και τζάμπα μάλιστα, τέτοιες μπλούζες δεν είναι ακριβώς η επιτομή του στιλ.

Κινητό προσαρμοσμένο στη ζώνη: Θα φορούσες ποτέ Bluetooth στο αυτί ως αξεσουάρ μόδας; Βάλε το κινητό στην τσέπη.

Μη φοράς λευκές αθλητικές κάλτσες: Εκτός κι αν πας για άθληση. Το λέει εξάλλου και η λέξη, είναι για φυσική δραστηριότητα. Όχι για το γραφείο ή τη βόλτα. Ούτε λευκές ούτε αθλητικές.

Τα «υπό όρους»

Τρελιάρικες κάλτσες: Αν είναι καλοκαίρι και τις συνδυάσεις με ένα χαλαρό σνικεράκι, γιατί όχι;

Sneakers με κοστούμι: Μπορεί να το βλέπουμε ολοένα και περισσότερο, οι στιλίστες ωστόσο μάς λένε πως δεν είναι ο πιο αρμονικός συνδυασμός. Και σίγουρα όχι για όλους. Αν πάντως μπορείς να το υποστηρίξεις, κανείς δεν θα σε στήσει στον τοίχο.

Ανάμειξη σχεδίων και μοτίβων: Μιας και το αντρικό ντύσιμο δεν είναι μόνο από κανόνες, λίγη δημιουργικότητα και πειραματισμός μπορούν να κάνουν την εμφάνισή τους. Παίξει με τα σχέδια, τα καρό, τα ριγέ, τα πουά. Αν τα φοβάσαι, μην τα βάζεις στις μεγάλες επιφάνειες, αλλά στις λεπτομέρειες, το μαντίλι, τη γραβάτα κ.λπ. Χωρίς να ξεχνάς τα βασικά, πως αποφεύγουμε τις υπερβολές…


Πηγή