Τρίτη , 7 Ιανουάριος 2025

Άγνωστο, ημιτελές διήγημα του Τρούμαν Καπότε ανακαλύφθηκε σε σημειωματάριο και δημοσιεύτηκε 70 χρόνια μετά

Ένα άγνωστο διήγημα του Τρούμαν Καπότε, που ανακαλύφθηκε σε σημειωματάριο, αποκρυπτογραφήθηκε προσεκτικά και μεταγράφηκε, δημοσιεύτηκε στο λογοτεχνικό περιοδικό Strand.

Τη σύντομη ιστορία, που ήταν γραμμένη στο χέρι με μολύβι, ανακάλυψε ο υπεύθυνος σύνταξης του περιοδικού, Άντριου Γκάλι στη Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου των ΗΠΑ μέσα σε ένα παλιό φλωρεντίνικο σημειωματάριο με κόκκινο και χρυσό χρώμα. Είναι γνωστό ότι ο Αμερικανός συγγραφέας άφηνε ανολοκλήρωτα και αδημοσίευτα πολλά από τα έργα του.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η ιστορία έχει τον τίτλο «Another Day In Paradise» και γράφτηκε από τον σπουδαίο συγγραφέα όταν ζούσε στη Σικελία, τη δεκαετία του 1950. Ο Καπότε ήταν 20 ετών όταν μετακόμισε από τη Νέα Υόρκη στην Ταορμίνα και εγκαταστάθηκε στη βίλα Fontana Vecchia, ιδιοκτησίας του συγγραφέα Ντ. Χ. Λόρενς.

Η πρόσφατα ανακαλυφθείσα ιστορία, αφορά στη δυστυχισμένη ζωή της Iris Greentree, μιας Αμερικανίδας που ζει σε μια βίλα στη Σικελία. Παρά την ομορφιά της περιοχής, η Greentree συγκρούεται με την Ιταλίδα υπηρέτρια της, «καταβροχθίζει» το περιοδικό Time και συναντά την κυρία Daphne Beatty-Bayliss, μια παχουλή Βρετανίδα που κάνει βόλτα δύο κανίς με «λουριά από στρας». «Ποιο είναι το πιο αδιάφορο αντικείμενο στον κόσμο; Ένας Αμερικανός χωρίς χρήματα», λέει η Greentree.

Το λογοτεχνικό περιοδικό Strand με το αδημοσίευτο διήγημα του Τρούμαν Καπότε
Το λογοτεχνικό περιοδικό Strand με το αδημοσίευτο διήγημα του Τρούμαν Καπότε

Η ιστορία δεν είναι χαρούμενη, αλλά είναι πλούσια σε περιγραφή. Η ιστορία απογοήτευσης και παγίδευσης που δημοσιεύθηκε στο νέο τεύχος του περιοδικού είναι ημιτελής.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Ο Capote είναι, θα έλεγα, πιθανώς ένας από τους πέντε κορυφαίους συγγραφείς διηγημάτων του 20ου αιώνα», είπε ο Γκάλι ο οποίος έχει εντοπίσει και άλλα χαμένα έργα σπουδαίων συγγραφέων. Το λογοτεχνικό περιοδικό έχει εκδώσει ακόμη σπάνια έργα του Έρνεστ Χέμινγουεϊ, του Τζον Στάινμπεκ κ.α.

Ο Τρούμαν Καπότε
Ο Τρούμαν Καπότε /Φωτογραφία: AP Photo

Το χειρόγραφο του Καπότε ήταν «εξαιρετικά δύσκολο να αποκρυπτογραφηθεί. Ο μεταγραφέας πέρασε δύσκολα. Η επιμελήτρια μυθοπλασίας πέρασε πολύ δύσκολα και τελικά η Louise Schwartz στο κτήμα Truman Capote, η οποία είναι μια επιτυχημένη συγγραφέας, κοίταξε το χειρόγραφο και μας έδωσε πολλά χρήσιμα στοιχεία. Χρειάστηκε, λοιπόν, ένα τσούρμο για να το φέρει στην τάξη που είναι τώρα», πρόσθεσε.

Όπως τυπώθηκε από το Strand, το «Another Day in Paradise» περιέχει μια υποσημείωση, με κάτι που φαίνεται να είναι ένας νεολογισμός του συγγραφέα. Η λέξη είναι «foranesi», που ορίζεται ως «συνδυασμός του πρώτου μέρους της λέξης «foràneo» («έξω από την πόλη») με το επίθημα «esi», που δηλώνει «αυτοί από ένα μέρος».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Aυτό είναι που αγαπώ στον Καπότε. Έγραψε ιστορίες που δεν αφορούσαν απαραίτητα το υπερφυσικό ή κάτι που έπεφτε στη νύχτα, αλλά απλώς για την απώλεια, την πικρία, έναν εκπατρισμένο στην Ιταλία και τις μετέτρεψε σε κάτι που έχει ένα πολύ βαθύ μήνυμα», τόνισε ο Γκάλι.

Η ιστορία τελειώνει με μια δηκτική σημείωση που χαρακτηρίζει τον Καπότε, σχετικά με την τιμή ενός ποτού σε ένα καφέ. Αλλά για τον Γκάλι, ακόμη και το τέλος «έχει ένα μήνυμα ελπίδας, όπου αντί να κοιτάξεις τον χαρακτήρα που είναι πικραμένος και αποθαρρυνμένος… εστιάζεις στην ηθική βάση της ιστορίας. Και αυτός είναι ο άνθρωπος που, παρά τον αγώνα, παρά την προσωπική τραγωδία, προσπαθεί να προχωρήσει, προσπαθεί να δημιουργήσει μια ανθρώπινη σύνδεση και είναι πιο αισιόδοξος για το μέλλον».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Καπότε, ο οποίος πέθανε σε ηλικία 59 ετών το 1984, έγινε ιδιαίτερα γνωστός για τη νουβέλα «Breakfast at Tiffany’s» (1958) και το «In Cold Blood» (1966) αλλά και για τη στενή του φιλία με την Harper Lee, συγγραφέα του κλασικού μυθιστορήματος «To Kill a Mockingbird» (1960).


Πηγή