Ανά διαστήματα βγαίνουν διάφορες μελέτες σχετικά με την κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών αλλά ποια είναι η πιο υγιεινή επιλογή;
Ο γαστρεντερολόγος Σάραμπ Σέθι από την Καλιφόρνια ανέβασε ένα βίντεο στο TikTok θέλοντας να εξηγήσει ποια είναι η πιο «υγιεινή επιλογή» για τους πότες. Και η προτίμησή του; Η τεκίλα.
Γιατί η τεκίλα είναι η πιο «καλή» επιλογή για ποτό
Αν και εξηγεί ότι καμία ποσότητα αλκοόλ δεν είναι «καλή» για την υγεία σας, η τεκίλα έχει ένα πλεονέκτημα έναντι του ανταγωνισμού. «Η τεκίλα παρασκευάζεται από το φυτό αγαύη, το οποίο είναι χαμηλό σε ζάχαρη και υδατάνθρακες». Σε αντίθεση με τα άλλα ποτά που αποστάζονται από σιτηρά, η τεκίλα είναι φυσικά απαλλαγμένη από γλουτένη.
Όπως αναφέρει η New York Post, Μεξικανοί ερευνητές από το Centro de Investigación y de Estudios Avanzados Biotechnology and Biochemistry Irapuato διαπίστωσαν ότι η αγαύη στην τεκίλα είναι μη πεπτόμενη και δεν ανεβάζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τόσο πολύ όσο άλλα ποτά.
Και δεν είναι μόνο αυτό. Όπως αναφέρει το Medical News Today, η αγαύη περιέχει ενώσεις όπως οι φρουκτάνες και οι φρουκτοολιγοσακχαρίτες (FOS), οι οποίες μπορεί να λειτουργούν ως πρεβιοτικά και να προάγουν τον υγιή μικροβιόκοσμο του εντέρου, να βελτιώνουν την πέψη και ενδεχομένως να ανακουφίζουν τα γαστρεντερικά προβλήματα.
Τέλος
στο hangover;
Ένας από τους λόγους που το αλκοόλ κάνει κακό στον οργανισμό μας είναι ότι όταν πίνουμε, διασπάται σε ακεταλδεΰδη, μια τοξίνη και γνωστή καρκινογόνο ουσία που καταστρέφει το DNA του οργανισμού και τον εμποδίζει να επιδιορθώσει τη ζημιά.
Ενώ η τεκίλα προκαλεί επίσης την παραγωγή ακεταλδεΰδης, η διαδικασία είναι πιο αργή, γεγονός που μπορεί να ωφελήσει τους ανθρώπους το επόμενο πρωί και μακροπρόθεσμα.
Ο γαστρεντερολόγος λέει: «Η τεκίλα μεταβολίζεται σε ακεταλδεΰδη με βραδύτερο ρυθμό από ό,τι άλλα αλκοολούχα ποτά. Αυτός ο βραδύτερος μεταβολισμός μπορεί να εξηγήσει γιατί ορισμένοι άνθρωποι αναφέρουν λιγότερο hangover με τεκίλα».
Σύμφωνα με μελέτη του Κέντρου Συμπεριφορικών και Κοινωνικών Επιστημών για το Αλκοόλ και τις Μελέτες Εθισμού στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Brown, βασικός ένοχος για τα hangover είναι η παρουσία προϊόντων ζύμωσης, γνωστών ως congeners.
Η διαυγής τεκίλα που παρασκευάζεται από 100% μπλε αγαύη έχει λιγότερα congeners από τα καφέ ποτά.
Ο Δρ. Σέθις σημειώνει: «Αυτά τα οφέλη ισχύουν μόνο για την τεκίλα από εκατό τοις εκατό αγαύη. Η ανάμειξη τεκίλας με ζαχαρούχα ποτά αναιρεί τα πιθανά πλεονεκτήματα».
Ποια είναι η άποψη μιας διαιτολόγου για την τεκίλα
Ποια είναι όμως και η γνώμη μιας διαιτολόγου; Η Τάνια Ζούκερμπροτ συνιστά τεκίλα στους πελάτες της που δεν μπορούν να αντισταθούν σε ένα ποτό.
Σε σύγκριση με ένα σφηνάκι βότκας το οποίο έχει 96 θερμίδες, «ένα σφηνάκι τεκίλα έχει μόνο 64 θερμίδες. Επιπλέον, είναι φτιαγμένη με αγαύη και έχει φυσικά γλυκιά γεύση. Αυτό εξαλείφει την ανάγκη για ζαχαρούχα μείγματα, όπου οι θερμίδες και οι υδατάνθρακες πραγματικά συμψηφίζονται».
Βέβαια, όπως λέει και ο γαστρεντερολόγος, μπορεί η τεκίλα είναι είναι η πιο «υγιεινή επιλογή» ωστόσο το πιο σωστό είναι να αποφεύγετε το αλκοόλ όσο το δυνατόν περισσότερο.
Πηγή