Μέχρι και πριν κάποια χρόνια το να παραδεχτείς πως έχεις κατάθλιψη, πόσω μάλλον να μιλήσεις ανοιχτά για αυτήν, ήταν κάτι σαν ταμπού. Όχι τόσο από εκείνον που έδινε τη δική του «μάχη» να ξεφύγει από την κατάθλιψη, όσο από τους υπόλοιπους που σε αντιμετώπιζαν απλά ως άρρωστο, ενίοτε και ως… τρελό.
Τα χρόνια περνούν και σήμερα το να μιλάς ανοιχτά για θέματα ψυχικής υγείας δεν αποτελεί ταμπού, ούτε έχεις την ίδια περίεργη αντιμετώπιση του παρελθόντος. Αλλά και ο ίδιος ο ασθενής νιώθει πια την άνεση να απευθυνθεί για βοήθεια, αλλά και να μιλήσει για την κατάθλιψη.
Και δεν είναι και λίγα τα γνωστά πρόσωπα απ’ όλους τους χώρους που έχουν μιλήσει για τη δική τους «μάχη»: για τις σκοτεινές ημέρες της κατάθλιψης, για το πώς κατάφεραν να ξεφύγουν από αυτήν, ενώ φέρνοντας ως παράδειγμα τη δική τους περίπτωση στέλνουν το μήνυμα τους στα άτομα εκείνα που βρίσκονται στην ίδια θέση.
Σταμάτης Μαλέλης: Η μάχη με το «Τέρας»
Ο «τηλεορασάνθρωπος» είναι ίσως το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα, αφού πάλεψε με το «τέρας» της κατάθλιψης και αφού κατάφερε να βγει νικητής από αυτό, ξεκίνησε μία εκστρατεία ενημέρωσης για τα θέματα ψυχικής υγείας. Έγραψε βιβλίο, «Το τέρας κι Εγώ» που μεταφέρθηκε στο θέατρο, ενώ δίνει συχνά σεμινάρια στο κοινό μιλώντας για την προσωπική του εμπειρία.
Μάλιστα, όπως ο ίδιος έχει περιγράψει, πέρασε κατάθλιψη την περίοδο που επαγγελματικά βίωνε την απόλυτη επιτυχία.
«Όταν νόμιζαν όλοι ότι ήμουν ένας παντοδύναμος διευθυντής ειδήσεων εγώ κλεινόμουν σε ένα δωμάτιο και δεν μπορούσα να δω φως. Δεν ευχαριστήθηκα μια επιτυχία, που είχα στην τηλεόραση. Υπέφερα. Ένα μεγάλο κομμάτι της ζωής μου το αφιερώνω στους ανθρώπους που έχουν πρόβλημα με την κατάθλιψη, θέλω να βοηθήσω. Είναι ύπουλη αρρώστια», είχε δηλώσει ο Σταμάτης Μαλέλης κάποια στιγμή.
Μαρία Κορινθίου: Η επιλόχεια κατάθλιψη μετά τη γέννηση της κόρης της
Η γνωστή ηθοποιός ποτέ δεν έκρυψε πως πέρασε επιλόχεια κατάθλιψη. Μάλιστα, αρκετές φορές έχει μιλήσει ανοιχτά για τη δύσκολη εκείνη περίοδο που πέρασε και τα όσα δύσκολα βίωνε, ενώ μόλις είχε γίνει μητέρα.
Όπως έχει περιγράψει σε συνεντεύξεις της η Μαρία Κορινθίου, υπήρχαν φορές που πίστευε πως η ζωή της είχε τελειώσει. Τις έφταιγαν όλα κι έκλαιγε συνεχώς.
Σε πρόσφατη τηλεοπτική συνάντηση που είχε με τον σύζυγό της Γιάννη Αϊβάζη, στην εκπομπή της ΕΡΤ, «Σημείο Συνάντησης», ο ηθοποιός τής είχε εξομολογηθεί για την περίοδο της επιλόχειας κατάθλιψης: «Σίγουρα θεώρησα τον εαυτό μου λίγο υπεύθυνο. Εγώ έφταιγα που μπήκες σε αυτή την διαδικασία. Όλο αυτό που πέρασες με την επιλόχειο κατάθλιψη και τη δουλειά σου μετά που σε πήγε πίσω, για μεγάλο χρονικό διάστημα ένιωσα ότι εγώ είμαι υπεύθυνος».
Κάτια Δανδουλάκη: Η απώλεια και το πένθος για τον Μάριο Πλωρίτη
Η αγαπημένη ηθοποιός με κάθε ευκαιρία τονίζει πως «η κατάθλιψη δεν είναι ταμπού και πως όταν κανείς το αντιληφθεί και συνειδητοποιήσει αυτήν την κατάσταση, τότε μόνο θα μπορεί να κερδίσει την αποδοχή και στη συνέχεια την ίαση της».
Η ίδια, άλλωστε, γνωρίζει από πρώτο χέρι πώς είναι να περνάς κατάθλιψη και αισθάνεσαι πως είναι να μην έχεις όρεξη για ζωή και να θέλεις μόνο να βλέπεις το ταβάνι του δωματίου σου. Όπως έχει εξομολογηθεί, η απώλεια του συζύγου της Μάριου Πλωρίτη και το γεγονός ότι δεν τον πένθησε, εφτά χρόνια μετά την έφερε αντιμέτωπη με την κατάθλιψη.
«Ανέβαλα το πένθος, έλεγα “αυτό δεν το σκεφτόμαστε, δεν υπάρχει γιατί πρέπει να βγω στην παράσταση”. Για να βγεις στη σκηνή, δεν μπορώ να σκεφτώ ότι θα γυρίσω σπίτι και δεν θα υπάρχει ο Μάριος, άρα πρέπει να βγω από τον εαυτό μου, αυτό δεν υπάρχει. Κάνουμε, λοιπόν, μια μετατόπιση και έρχεται ετεροχρονισμένα η λύπη, ο πόνος και η διάλυση. Το γεγονός ότι δεν πένθησα τον άνδρα μου με έριξε σε κατάθλιψη εφτά χρόνια μετά», είχε εξομολογηθεί η ηθοποιός.
Η Κάτια Δανδουλάκη έχει περιγράψει και πώς ήταν εκείνη η σκοτεινή περίοδος της ζωής της: «Ξύπνησα, είχα γύρισμα, και νόμιζα ότι το κρεβάτι μου απέχει ένα χιλιόμετρο από την πόρτα. Σαν να έσβησε η μηχανή. Δεν μπορούσα να σηκωθώ και να πάω μέχρι την πόρτα. Αυτό είναι σημάδι ότι ξεπέρασες τα όρια. Ενώ είχα πολλές… καμπάνες, αλλά έλεγα όχι πρέπει να το κάνω αυτό, πρέπει να είμαι στην ώρα μου, να μην κοιμηθώ, πρέπει, πρέπει. Με τα πολλά πρέπει κατέληξα σε αυτό και μετά η υπερκόπωση έφερε και την κατάθλιψη».
«Ήθελα να είμαι στο κρεβάτι μου και να βλέπω το ταβάνι, να μη μου μιλάει κανένας. Μου έλεγαν ότι το θέατρο είναι γεμάτο κι εγώ ανατρίχιαζα. Γινόμουν μούσκεμα, πώς θα αντιμετωπίσω τον κόσμο. Με το που αισθάνθηκα ότι βλέπω το ταβάνι και δεν θέλω να κάνω τίποτα, δεν θέλω να πάω στο θέατρο, δεν θέλω να μου μιλάνε, αμέσως πήγα σε γιατρό, σε ψυχίατρο», έχει δηλώσει ακόμη.
Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης: Έπαθα κατάθλιψη, πήρα φάρμακα
Και ο γνωστός ηθοποιός έχει μιλήσει ανοιχτά για τη δική του «μάχη» με την κατάθλιψη. Όταν βρέθηκε καλεσμένος στο «Ενώπιος Ενωπίω» είχε δηλώσει μεταξύ άλλων:
«Δεν έφτασα στα όρια της κατάθλιψης, έπαθα κατάθλιψη. Όπως θα όφειλα να κάνω, ζήτησα τη γνώμη ειδικών και πήρα φαρμακευτική αγωγή, και όπως προτρέπω και τους ανθρώπους να το κάνουν. Στην Ελλάδα υπάρχει μια σειρά από ταμπού, μεταξύ των οποίων ένα πολύ χοντρό ταμπού για την ψυχική υγεία, το οποίο οδηγεί πολύ συχνά να ακούμε ιστορίες ότι 17χρονα παιδιά τον καιρό των πανελληνίων εξετάσεων να πηδάνε από μπαλκόνια επειδή δεν αντέχουν την πίεση. Για μένα τότε ήταν πολλές ήττες, η μία πάνω στην άλλη».
Και είχε προσθέσει: «Αυτό συνέβη κατά κόρον την περίοδο της κρίσης, όλη αυτή την περίοδο, με δυο-τρία απανωτά χτυπήματα να βγει εκτός κέντρου βάρους και να σωριαστεί. Ο Γιούγκερμαν ήταν από τα μικρά, δεν είναι, βέβαια, ευχάριστο στο πρόσωπό σου να καθρεφτίζεται ένα ολόκληρο πράγμα που δεν πετυχαίνει. Μαζί ήταν επίσης το θέατρο Χώρα και τα προβλήματα που υπήρχαν, μαζί ήταν ο χωρισμός μου, ήταν μια σειρά από μικρούς θανάτους. Αυτό, λοιπόν, με έριξε…. Αποφάσισα ότι πρέπει να μιλάω γι’ αυτό, ακριβώς γιατί στην Ελλάδα έχουμε αυτό το ταμπού…».
Ελένη Ράντου: Η κατάθλιψη στα 40 και ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου
Για τη δική της περίπτωση έχει μιλήσει ανοιχτά και η Ελένη Ράντου, η οποία έχει παραδεχθεί πως πέρασε κατάθλιψη στα 40 της. Επίσης, όταν είχε βρεθεί καλεσμένη στην εκπομπή «Μεσάνυχτα» είχε αποκαλύψει πως ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου παιδεύεται πολλά χρόνια με την κατάθλιψη.
«Ο Βασίλης παιδεύεται πολλά χρόνια με την κατάθλιψη. Από τότε που τον γνώρισα, νομίζω είναι καλύτερα τώρα. Όταν τον γνώρισα φλέρταρε και με ποιο σκοτεινές σκέψεις. Ήθελε να του τηλεφωνώ ανά τέταρτο μην τυχόν έχω πάθει κάτι. Όταν δεν με έβρισκε έπαιρνε όλα τα νοσοκομεία για να δει αν είμαι καλά» είπε.
«Στα 40 μου άρχισα να νιώθω ότι έχω και κατάθλιψη. Έπαθα το μεγαλύτερο σοκ. Άρχισαν πολύ σκοτεινές σκέψεις, κρίσεις πανικού, άρχισε μια περίεργη σύγκρουση μέσα μου» είχε προσθέσει.
Μαρία Κίτσου: Μίλησε για την κατάθλιψη για να βοηθήσει τον κόσμο
Η «Λενιώ» από τις Άγριες Μέλισσες είχε και εκείνη τη δική της δύσκολη εμπειρία με την κατάθλιψη. Πριν λίγους μήνες είχε αποκαλύψει πως πάσχει από κατάθλιψη και αγχώδη διαταραχή.
«Η διάγνωση έγινε στα 17 μου και έκτοτε παλεύω να τα αντιμετωπίσω με φαρμακευτική αγωγή και ψυχοθεραπεία. Αλλά, ευτυχώς, έχω δίπλα μου ανθρώπους που με αγαπούν, με καταλαβαίνουν και με στηρίζουν. Επίσης, σε ένα τεστ ενσυναίσθησης που μου έκανε ο γιατρός μου χτύπησα… κόκκινο. Πώς να μην έχω κατάθλιψη όταν μπαίνω τόσο πολύ «στα παπούτσια» των άλλων; Αν μου πείτε κάτι στενόχωρο για σας, θα το βιώσω μέχρι το μεδούλι! Μπορεί να με διαλύσει», είχε εξομολογηθεί.
Η Μαρία Κίτσου σε συνέντευξή της στο Ενώπιος Ενωπίω είχε εξηγήσει το λόγο που αποφάσισε να μιλήσει ανοιχτά για τη δική της εμπειρία.
«Πήρα την απόφαση πολύ συνειδητά να μιλήσω γι’ αυτό, το οποίο είναι πάρα πολύ δύσκολο. Δηλαδή, ακόμα και να μιλάς γι’ αυτό είναι πάρα πολύ δύσκολο. Πολεμιέται όμως, υπάρχουν τρόποι να λυτρωθείς από αυτό, να βγεις από αυτό και γι’ αυτό το έκανα, για να δώσω παράδειγμα ότι δεν είναι ταμπού. Να μπορούν να μιλήσουν τα παιδιά στις οικογένειές τους, να μπορούν να μιλήσουν οι γυναίκες στον σύντροφό τους, οι άντρες στις γυναίκες τους, οι φίλοι με τους φίλους. Να ζητήσουν βοήθεια, δεν είναι τίποτα. Ίσα ίσα θα τους φύγει ένα μεγάλο βάρος και θα γίνουν καλά», είχε πει χαρακτηριστικά
Άλλωστε, το μήνυμα όλων είναι πως: Η κατάθλιψη νικιέται!
Πηγή