Μια 116χρονη γυναίκα που γεννήθηκε στο Σαν Φρανσίσκο μελετούν οι επιστήμονες, σε μια προσπάθεια να ανακαλύψουν τα μυστικά της για μια μακρά ζωή και να αναπτύξουν θεραπείες για ασθένειες.
Η Μαρία Μπράνιας (Maria Branyas) είναι ο γηραιότερος άνθρωπος στον κόσμο και δεν έχει άλλες επιπλοκές υγείας εκτός από προβλήματα ακοής και κινητικότητας, όπως αναφέρει σε άρθρο της η Daily Mail.
Η «σούπερ γιαγιά», η οποία ενημερώνει τακτικά τους οπαδούς της στο «X» (πρώην Twitter), νίκησε τον Covid-19 το 2020 και επέζησε από τον ισπανικό εμφύλιο πόλεμο, έναν φονικό σεισμό στις ΗΠΑ και μια μεγάλη πυρκαγιά.
Συμβουλεύει όποιον ελπίζει να ζήσει μια μακρά ζωή να αποκόψει τους «τοξικούς ανθρώπους» και να αποφύγει τις «υπερβολές».
Έχει πλήρη διαύγεια
Σε αντίθεση με τους περισσότερους ανθρώπους της ηλικίας της, έχει μηδενικά καρδιαγγειακά προβλήματα και κανένα πρόβλημα μνήμης και μπορεί να αφηγείται ιστορίες από την ηλικία των τεσσάρων ετών σαν να συνέβησαν χθες.
«Είναι απίστευτη», δήλωσε ο δρ Manel Esteller, διευθυντής του Ερευνητικού Ινστιτούτου Λευχαιμίας Josep Carreras (IJC-CERCA) και καθηγητής Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης.
Ο δρ Esteller έχει λάβει δείγματα DNA, συμπεριλαμβανομένων σάλιου, ούρων και αίματος, από την κ. Branyas, την οποία επισκέφθηκε στο κέντρο όπου μένει και τη φροντίζουν, στο Olot της Χιρόνα, στη βόρεια Ισπανία.
Δήλωσε στην ισπανική εφημερίδα ABC: «Η διαύγειά της είναι παροιμιώδης. Θυμάται με εντυπωσιακή σαφήνεια γεγονότα όταν ήταν μόλις τεσσάρων ετών και δεν παρουσιάζει καρδιαγγειακά νοσήματα – συνηθισμένα στους ηλικιωμένους. Τα μόνα προβλήματα που αντιμετωπίζει είναι κινητικότητας και ακοής».
Από την πλευρά του, ο δρ Esteller επιδιώκει να ανακαλύψει κατά πόσον τα γονίδια της κ. Branyas εξηγούν τη μακροζωία της και κατά πόσον έχει να κάνει με τον τρόπο ζωής της.
Ποια είναι η Maria Branyas
Η κ. Branyas, κόρη δημοσιογράφου από την Παμπλόνα, γεννήθηκε στο Σαν Φρανσίσκο της Καλιφόρνια στις 4 Μαρτίου 1907, αλλά επέστρεψε στην Ισπανία όταν ήταν παιδί. Έζησε σε διάφορες περιοχές της Καταλονίας και απέκτησε τρία παιδιά.
Η 116χρονη έχει στο παρελθόν συνδέσει με τη μακροζωία της την κατανάλωση φυσικού γιαουρτιού κάθε μέρα και την αποφυγή των «υπερβολών», προσθέτοντας: «Πάντα έτρωγα λίγο, αλλά τα πάντα, χωρίς ποτέ να ακολουθώ κανένα καθεστώς. Δεν έχω υποφέρει από καμία ασθένεια, ούτε έχω περάσει από χειρουργείο».
Ποιο είναι μυστικό της μακροζωίας της σύμφωνα με την ίδια
Ερωτηθείσα για το μυστικό της μακροζωίας της, είχε γράψει στο Twitter: «Τάξη, ηρεμία, καλή σχέση με την οικογένεια και τους φίλους, επαφή με τη φύση, συναισθηματική σταθερότητα, πολλή θετικότητα και μακριά από τοξικούς ανθρώπους».
Ωστόσο, παραδέχτηκε ότι πιστεύει επίσης πως αυτό οφείλεται στα γονίδια και στην «τύχη», κάτι με το οποίο συμφωνεί και ο dr Esteller.
Συγκεκριμένα, εξήγησε: «Είναι σαφές ότι υπάρχει το στοιχείο της κληρονομικότητας, διότι υπάρχουν αρκετά μέλη της οικογένειάς της που είναι άνω των 90 ετών».
Σε ποιον βαθμό τα γονίδιά της την έχουν θωρακίσει από την ηλικιακή φθορά είναι κάτι που η ομάδα του θα προσπαθήσει να ανακαλύψει στο εργαστήριο.
«Αυτό που είναι σαφές είναι ότι πρόκειται για ένα άτομο με εξαιρετική ανθεκτικότητα… Είναι μια πραγματική επιζήσασα», πρόσθεσε.
Επιστήμονες μελετούν την περίπτωσή της
Η μελέτη θα αναλύσει έξι δισεκατομμύρια τμήματα του DNA της, εστιάζοντας σε 200 γονίδια που σχετίζονται άμεσα με τη γήρανση. Τα αποτελέσματα θα συγκριθούν, σύμφωνα με τον δρα Esteller, με εκείνα που προέκυψαν από τη μεσαία κόρη της, η οποία είναι 79 ετών.
Έχει άλλη μια κόρη που είναι 90 ετών και έναν γιο που πέθανε σε δυστύχημα όταν ήταν 77 ετών.
Στόχος της έρευνας είναι να συμβάλει στην ανάπτυξη φαρμάκων ικανών να καταπολεμήσουν ασθένειες που συνήθως προκαλούνται από το γήρας.
«Ελπίζουμε ότι η μελέτη των κυττάρων της θα μας δώσει νέα στοιχεία για το πώς θα αντιμετωπίσουμε νευροεκφυλιστικές ή καρδιαγγειακές ασθένειες που σχετίζονται με την ηλικία, καθώς και τον καρκίνο», τόνισε ο δρ Esteller.
Πηγή