Ο σεξουαλικός προσανατολισμός των χαρακτήρων κινηματογραφικών ταινιών δεν είναι πάντα αυτό που φαίνεται. Κάποιοι πρωταγωνιστές έχουν ερμηνεύσει εκ νέου τους ρόλους από το «χαρτί» στη σκηνή, σχολιάζει ο Guardian.
Το δράμα «Ανακαλύπτοντας τον Φόρεστερ» του Γκας Βαν Σαντ που θα κυκλοφορήσει αυτό τον μήνα σε Blu-ray και DVD δικαιολογημένα δεν του δόθηκε ιδιαίτερη σημασία, αφού ανακυκλώνει από την προγενέστερη ταινία του Γκας Βαν Σαντ, το «Good Will Hunting» (Ο Ξεχωριστός Γουίλ Χάντινγκ ) την ιστορία ενός αλλοπρόσαλλου εφήβου, που είναι ιδιοφυΐα και διαπαιδαγωγείται από τον ηλικιωμένο μέντορά του, μόνο που αυτή τη φορά το ταλέντο του νεαρού είναι λογοτεχνικό, όχι μαθηματικό. Ωστόσο, ακόμα κι έτσι, έχει κάποια αξία, περίεργη, χάρη στον βασικό χαρακτήρα.
Ο Γουίλιαμ Φόρεστερ, ο μοναχικός συγγραφέας που υποδύεται ο Σον Κόνερι έχει ένα μυστικό που δεν αναφέρεται ποτέ επί της οθόνης. Το ανακάλυψε ο Ryan Gilbey, κριτικός κινηματογράφου όπως αναφέρει σε άρθρο του στη βρετανική εφημερίδα «The Guardian», τυχαία, όταν συνάντησε το 2008 τον Βαν Σαντ, την περίοδο που ετοίμαζε την ταινία Milk, με θέμα τον ομοφυλόφιλο πολιτικό Χάρβεϊ Μιλκ.
«Ήταν περίεργο», αναρωτήθηκα, «το γεγονός ότι ο Βαν Σαντ δεν είχε γυρίσει ταινία με χαρακτήρες ομοφυλόφιλους για μεγάλο χρονικό διάστημα, από τότε που είδαμε “Το δικό μου Αϊντάχο”, 15 χρόνια νωρίτερα. Ο σκηνοθέτης όμως μου απάντησε: Λοιπόν, υπήρξε το “Ανακαλύπτοντας τον Φόρεστερ”. Έσπασα το κεφάλι μου. Ποιος ήταν ομοφυλόφιλος στο έργο;», ανέφερε ο Gilbey. «Ο Σον», απάντησε ο σκηνοθέτης. «Δεν ήταν στο σενάριο. Το στούντιο δεν ήθελε να το χρησιμοποιήσει. Αλλά ο Σον ήθελε να ενσαρκώσει τον ρόλο ως ομοφυλόφιλος».
Οι ερμηνευτές δίνουν συνήθως στους χαρακτήρες τους ιστορίες, τις οποίες το κοινό αγνοεί. Αλλά αυτό φαίνεται ιδιαίτερα ενδιαφέρον στην περίπτωση του Κόνερι, ο οποίος ποτέ δεν έχει παρεκκλίνει ενσυνείδητα στην οθόνη από ένθερμος ετεροφυλόφιλος. Οι συνεντεύξεις που έδωσε για την προώθηση της ταινίας δεν έριξαν περισσότερο φως στο θέμα. «Υποθέτω ότι θα μπορούσαν να υπάρχουν υποβόσκουσες τάσεις ότι ο χαρακτήρας μου είναι κρυφός ομοφυλόφιλος» είπε.
Μπορεί η απόφασή του να κάνει τον χαρακτήρα που υποδυόταν ομοφυλόφιλο να ήταν τόσο κρυφή που ακόμα και ο ίδιος να την ξέχασε. Υπάρχουν ενδείξεις στην ίδια την ταινία, οι οποίες φαίνεται να παρουσιάζουν τον Φόρεστερ αρχικά ως γκέι ηδονοβλεψία. Όταν τον συναντάμε πρώτη φορά στέκεται στο διαμέρισμά του και κοιτά μέσα από τα κιάλια του. «Αυτό που έχουμε εδώ είναι ένα ενήλικο αρσενικό» μουγκρίζει. «Πολύ όμορφο», λέει, αλλά το αστείο προορίζεται για τους θεατές, αφού αυτό που παρατηρεί είναι ένα ωδικό πτηνό του Κονέκτικατ. Έτσι «ο Φόρεστερ είναι παρατηρητής πτηνών, όχι ανδρών» τονίζει στο άρθρο του ο Ryan Gilbey.
Αν ο Κόνερι υποδύθηκε τον ρόλο ομοφυλόφιλου κρυφά, δεν είναι ο πρώτος ηθοποιός που κράτησε μυστικό έναν χαρακτήρα. Στις αρχές της καριέρας του ο Χάρισον Φορντ ήταν ένα ελαφρώς μοχθηρό στέλεχος επιχείρησης στο θρίλερ του Φράνσις Φορντ Κόπολα «Η συνομιλία» (The Conversation).
«Ερμήνευσα τον χαρακτήρα που ήταν ομοφυλόφιλος ώστε να μην με αναγνωρίσει κανείς από το “American Graffiti”», είπε ο ηθοποιός αναφερόμενος στην κωμωδία του Τζορτζ Λούκας, στην οποία είχε εμφανιστεί την προηγούμενη χρονιά. «Ο χαρακτήρας δεν ήταν συγκεκριμένος μέχρι που αποφάσισα να είναι ομοφυλόφιλος», τόνισε.
Ό,τι κι αν σκέφτηκε ο Φορντ προκειμένου να ζωντανέψει τον ρόλο ήταν σαφώς επιτυχημένο. Ήταν σύντομη αλλά εντυπωσιακή ερμηνεία, αν και ο σεξουαλικός προσανατολισμός παρέμεινε ένα ιδιωτικό ζήτημα ανάμεσα στον ηθοποιό και τον χαρακτήρα. Εκτός, αν μετράνε τα σπιτικά χριστουγεννιάτικα μπισκότα που πήγε στο γραφείο, τα οποία μπορεί να αποτελούν ένα κλισέ που αποκαλύπτει την αλήθεια όσο και το ενοχοποιητικό μπουκάλι Perrier στη μαύρη κωμωδία Heathers.
Ο Έρνεστ Λέχμαν έγραψε το σενάριο για την ταινία «North by Northwest» (Στη σκιά των τεσσάρων γιγάντων), στην οποία ο απειλητικός Λέοναρντ, που υποδύεται ο Μάρτιν Λαντάου εμφανίζει «αλάνθαστα θηλυπρεπή» συμπεριφορά. Αλλά είναι ο Λαντάου εκείνος ο οποίος ισχυρίζεται ότι έδωσε στο χαρακτήρα το στοιχείο αυτό. «Αποφάσισα να υποδυθώ το ρόλο ως ομοφυλόφιλος, πολύ διακριτικά, διότι διαφορετικά θα ήταν απλά ένα πρωτοπαλίκαρο» είπε. «Δεν ήταν κακός τύπος, απλώς προσπαθούσε να κρατήσει μια σχέση ζωντανή με το να απαλλαγεί από τη γυναίκα που τον είχε σφετεριστεί. Συνειδητοποίησα ότι όλα αυτά θα τον έκαναν πολύ επικίνδυνο». Το μόνο πρόσωπο που δεν του άρεσε αυτή η αλλαγή σεξουαλικότητας ήταν ο Τζέιμς Μέισον, επειδή μετατρέπει ουσιαστικά τον χαρακτήρα σε αμφιφυλόφιλο. Ο Λαντάου για να υποστηρίξει την ερμηνεία του, ισχυρίζεται ότι ο Λέχμαν εφοδιάζει το ρόλο με μία επιπλέον ατάκα («Αποκάλεσε το αυτό γυναικεία διαίσθηση, αν θέλεις», λέει ο Λέοναρντ σε ένα σημείο).
Ο Άρθουρ Λόρεντς θυμάται ότι ανερχόμενοι αστέρες του κινηματογράφου είχαν εκφράσει φόβους για τη γκέι χροιά σε ένα άλλο θρίλερ του Χίτσκοκ, την ταινία «Rope» (Ο Βρόχος), που είχε γράψει σε συνεργασία με τον Χιουμ Κρόνιν.
«Θέλαμε τον Κάρι Γκραντ για δάσκαλο και τον Μοντγκόμερι Κλιφτ για ένα από τα αγόρια. Και οι δύο απέρριψαν τους ρόλους για τον ίδιο λόγο- την εικόνα τους. Αισθάνθηκαν ότι δεν μπορούσαν να το ρισκάρουν. Τελικά ο Τζον Νταλ και ο Φάρλεϊ Γκρέιντζερ υποδύθηκαν τα αγόρια και γνώριζαν πολύ καλά τι έκαναν. Ο Τζίμι Στιούαρτ, ωστόσο που υποδύθηκε τον δάσκαλο, δεν γνώριζε καθόλου», ανέφερε ο Λόρεντς.
Ο Τσάρλτον Ίστον αγνοούσε το κρυφό νόημα του Μπεν Χουρ, το οποίο κατέληξε σε συμπαιγνία του συγγραφέα Γκορ Βιντάλ, του σκηνοθέτη Γουίλιαμ Γουάιλερ και του συμπρωταγωνιστή του, Στίβεν Μπόιντ, που υποδύθηκε τον φίλο του Μπεν Χουρ, Μεσάλα.
Η αντιπαλότητα των δύο χαρακτήρων είχε έλλειψη βάρους οπότε ο Βιντάλ πρότεινε ο Μεσάλα να ελπίζει κρυφά στην αναζωπύρωση ενός παιδικού ειδυλλίου μεταξύ τους. «Μην το πεις στον Τσακ» είπε ο Γουάιλερ. Όμως ο Βιντάλ ενημέρωσε τον Μπόιντ. «Συμφώνησε να υποδυθεί τον απογοητευμένο και ερωτευμένο» είπε ο Βιντάλ. «Μελετήστε το πρόσωπό του στα πλάνα σε εκείνη τη σκηνή και θα δείτε ότι παίζει σαν ένας άνδρας που πεθαίνει από πείνα».
Οι ηθοποιοί πάντα αναπτύσσουν εσωτερικές ζωές για τους χαρακτήρες τους: Η διαφορά στην περίπτωση της σεξουαλικότητας είναι ότι οι επιλογές αυτές θεωρούνται συχνά εμπορικά επικίνδυνες. Μετά από όλα αυτά χαρακτήρες, όπως ο δεκανέας Φάιφ (Έιντριεν Μπρόντι) στην ταινία «Η λεπτή κόκκινη γραμμή» και ο Πολ Βάρτζακ (Τζορτζ Πέπαρντ) στο «Πρόγευμα στο Τίφανις» (Breakfast at Tiffany) έγιναν ετεροφυλόφιλοι από το σενάριο στην οθόνη, αναφέρει ο Ryan Gilbey στο άρθρο του στην εφημερίδα «The Guardian».
Όταν οι θεατές σε δοκιμαστικές προβολές αντέδρασαν αρνητικά σε δύο χαρακτήρες γυναικών ομοφυλόφιλων στην κωμωδία του Στιβ Μάρτιν «LA Story» το στούντιο απάντησε αφαιρώντας όλες τις αναφορές στη σεξουαλικότητά τους. Έτσι, δεν είναι περίεργο που στελέχη της Disney έμειναν εμβρόντητα όταν είδαν δημοσιεύματα εφημερίδων που εμφάνιζαν τον Τζόνι Ντεπ θηλυπρεπή ως Captain Jack Sparrow στους «Πειρατές της Καραϊβικής: Η κατάρα του μαύρου μαργαριταριού».
«Δεν μπορούσαν να τον ανεχθούν» είπε ο Ντεπ το 2010. «Απλά δεν μπορούσαν να τον ανεχθούν. Νομίζω ότι ήταν ο Μάικλ Άισνερ, ο διευθύνων σύμβουλος της Disney εκείνη την εποχή, ο οποίος καταγράφηκε να έχει πει “Καταστρέφει την ταινία”. Ανώτερα στελέχη της Disney έλεγαν «Τι συμβαίνει με αυτόν; Είναι μεθυσμένος; Είναι γκέι; Κι έτσι είπα σε μία γυναίκα στη Disney: “Δεν ήξερες ότι όλοι οι χαρακτήρες μου είναι γκέι”. Αυτό την εξόργισε πραγματικά», σημείωσε ο Ντεπ.
Σε έναν ιδανικό κόσμο, το θέμα της σεξουαλικότητας θα ήταν ορατό χωρίς να προωθείται με την ιδιότητα του καθοριστικού χαρακτηριστικού. Για τον Τζέιμς Γκαντολφίνι στην ταινία “Ο Μεξικάνος” και τη Λόρι Μέτκαλφ στην ταινία “Εσωτερικές Υποθέσεις” η σεξουαλική προτίμηση είναι απλώς μια λεπτομέρεια, γίνεται υπαινιγμός σε αυτή από μια ματιά από κάποιον του ίδιου φύλου. Ο ηλικιωμένος εγκληματίας που υποδύεται ο Μάρλον Μπράντο στην ταινία “The Score” γράφτηκε ως ρόλο ομοφυλόφιλου, αν και δεν γίνεται ρητή αναφορά σε αυτό στην οθόνη. Η σεξουαλικότητα φαίνεται αποκλειστικά στα φανταχτερά κοστούμια. Ο Μπράντο εκδηλώνει μια αγάπη για τις μεταξωτές άσκοτ γραβάτες και τα κιμονό. (Όχι, όχι ταυτόχρονα. Μπορεί να είναι ένας απατεώνας, αλλά δεν είναι τέρας.) Οι κριτικοί αντιλήφθηκαν τον υπαινιγμό αρκετά καλά; To Variety περιέγραψε τον χαρακτήρα ως «Tρούμαν Καπότε του υποκόσμου».
Τελικά ο Κέισι Άφλεκ υποδύεται έναν μηχανικό κρυφό ομοφυλόφιλο στην ταινία καταστροφής «The Finest Hours»; Δεν έχει οικογένεια για να μιλήσει και ο συνάδελφός του τον περιγράφει ως «άνδρα μόνο που πάντα κρύβεται».
Πηγή