Απλώνεται σε κάθε λαμπρή και επίσημη τελετή, όπως τα βραβεία Όσκαρ, το φεστιβάλ Καννών κ.α., για να περπατήσουν πάνω του οι αστέρες της showbiz και οι σύγχρονες στάρλετ με τα πανάκριβα φορέματα και κοσμήματά τους. Αυτό που ίσως δεν είναι ευρέως γνωστό για το κόκκινο χαλί, αυτό το σύμβολο μεγαλοπρεπούς υποδοχής, είναι ότι έχει τις ρίζες του στην αρχαία Ελλάδα!
Σύμφωνα με δημοσίευμα του CNN, στην τραγωδία «Αγαμέμνων» του Αισχύλου γίνεται η αρχαιότερη γραπτή αναφορά στη χρήση κόκκινου χαλιού. Η Κλυταιμνήστρα δίνει εντολή να στρωθεί κόκκινο χαλί προς τιμήν του συζύγου της Αγαμέμνονα, ο οποίος επιστρέφει νικητής από την Τροία.
«Δούλες τι στέκεσθε; πόχω το χρέος προστάξη να στρώσετε χαλιά στου δρόμου του τη στράτα; ευθύς ας γίνη πορφυρόστρωτος ο δρόμος κι ας τον φέρη στανέλπιστα παλάτια η Δίκη!».
Ο Αγαμέμνονας αν και γνωρίζει ότι η πράξη αυτή αποτελεί ύβρη για του θεούς, πείθεται από την Κλυταιμνήστρα να βαδίσει πάνω στο πορφυρό χαλί, αγνοώντας ότι οδηγείται στο θάνατο.
Σύμφωνα με την ιστορικό Amy Henderson, στα πιο σύγχρονα χρόνια, το κόκκινο χαλί αρχικά βρήκε μια πιο ταπεινή χρήση: στους σιδηροδρόμους. «Το 1902, η Νέα Υόρκη χρησιμοποιούσε πλούσια βυσσινί χαλιά για να κατευθύνει τους επιβάτες που επιβιβάζονται στα τρένα», σημειώνει.
«Δεν ήταν λαμπερό» λέει, αλλά το κόκκινο χαλί το χρησιμοποιούσαν σε μεγάλο βαθμό για τους κατόχους εισιτηρίων πρώτης κατηγορίας, οπότε ο κόκκινος τάπητας συμβόλιζε την κοινωνική θέση. Με την πάροδο του χρόνου αποδόθηκε ένας συμβολικός χαρακτήρας στο κόκκινο χαλί καθώς «ήταν ένας τρόπος να κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται ξεχωριστοί».
Η πρώτη χρήση του κόκκινου χαλιού στο Χόλιγουντ έγινε από τον θεατρικό μεγιστάνα, Sid Grauman. Στις 18 Οκτωβρίου του 1022, ο Grauman ενορχήστρωσε την πρώτη χολιγουντιανή πρεμιέρα. Η ταινία είχε τον τίτλο «Robin Hood» και ο Grauman, ιδιοκτήτης του νεοαποκτηθέντος αιγυπτιακού θεάτρου, έστρωσε το κόκκινο χαλί για να εντυπωσιάσει. Η ταινία εξάλλου είχε κοστίσει περίπου 1 εκατομμύριο δολάρια – ένα εντυπωσιακό νούμερο για την εποχή.
Οι Douglas Fairbanks, Wallace Beery και άλλοι λαμπεροί ηθοποιοί της εποχής, περπάτησαν πάνω στο κόκκινο χαλί «και σύντομα συνδέθηκε με το γκλάμορους..», λέει η Henderson.
localStorage.clear();
Πηγή