Τραγουδιστής, κιθαρίστας, τραγουδοποιός, συγγραφέας, ηθοποιός και όπως αποδείχθηκε πράκτορας των Αμερικανών στη Γερμανία κατά τη διάρκεια του ψυχρού πολέμου. Θεωρείται μύθος για την κάντρι μουσική, ένα από τα παγκόσμια είδωλα στην παγκόσμια μουσική κοινότητα μα πάνω από όλα ένας άνθρωπος που έζησε τη ζωή του στα άκρα σα να ήταν ροκ σταρ.
Ο «άντρας με τα μαύρα», ο μοναδικός Τζόνι Κας, γεννήθηκε στις 26 Φεβρουαρίου του 1932, στην Κίνγκσλαντ του Άρκανσο. Παιδί μιας φτωχής οικογένειας άρχισε από μικρός να δουλεύει στα μπαμπακοχώραφα αλλά ο προορισμός του ήταν άλλος. Να κατακτήσει τον κόσμο της μουσικής και να ζήσει μια ξέφρενη ζωή.
Το Άρκανσο του Αμερικάνου νότου του χάρισε τα πρώτα του μουσικά ακούσματα αλλά ήταν εξαιρετικά μικρό για να χωρέσει αυτό το σπάνιο ταλέντο.
Τα πρώτα χρόνια και το «κατασκοπευτικό θρίλερ» του ψυχρού πολέμου
Ο πρώτος άνθρωπος κατάλαβε πως ο μικρός Τζονι Κας είχε χάρισμα στη φωνή ήταν η ίδια του η μητέρα. Τον άκουσε τυχαία μια ημέρα να τραγουδάει και με τα λιγοστά χρήματα που είχε του αγόρασε ένα ραδιόφωνο με μπαταρίες προκειμένου να εμπλουτίζει διαρκώς τα ακούσματά του και να καλλιεργεί τη φωνή του.
Όσο περνούσε ο καιρός και η μητέρα έβλεπε πως δεν έπεσε έξω στην εκτίμησή της, άρχισε να κάνει έξτρα δουλειές, να πηγαίνει μετά τα χωράφια να πλένει ξένα σπίτια, προκειμένου να πληρώνει τα μαθήματα φωνητικής που έκανε ο μικρός στη δεσποινίς Λα Βάντα Μέι Φίλντερ, η οποία εκστασιασμένη θα πει στη μητέρα του πως «δεν έχει τίποτα να διδάξει στον πιτσιρικά με την θεϊκή φωνή και την άψογη άρθρωση»!
Ο Κας έδειχνε να έχει πάρει τον δρόμο του και απλά έψαχνε την ευκαιρία του. Με τα χίλια ζόρια θα τελειώσει το σχολείο και αμέσως θα φύγει για το Ντιτροιτ προκειμένου να δουλέψει σε μια αυτοκινητοβιομηχανία. Και αυτό το «άθλημα», ωστόσο, θα το εγκαταλείψει γρήγορα προκειμένου να καταταγεί στις διαβιβάσεις της Πολεμικής αεροπορίας των ΗΠΑ.
Γρήγορα θα λάβει μετάθεση για τη Γερμανία. Εκεί σαν διαβιβαστής χειρίζεται απόρρητα έγγραφα και μέσω των σημάτων μορς αποκωδικοποιεί τις κινήσεις της Σοβιετικής Αεροπορίας. Όταν χρόνια αργότερα, και αφού έχει καταρρεύσει το «Σιδηρούν Παραπέτασμα», άνοιξαν κάποια μυστικά αρχεία, αποκαλύφθηκε ότι είχε και κατασκοπική δράση.
Στη Γερμανία, πάντως, και έναντι μόλις 5 δολαρίων ο Κας θα αγοράσει την πρώτη του κιθάρα η οποία θα γίνει η φυσική προέκταση του χεριού του…
Η αναγνώριση ενός ταλέντου και το συγκρότημα που θύμιζε… συμμορία
Όταν ο Τζόνι Κας επέστρεψε στην Αμερική βρίσκει δουλειά σαν πλανόδιος πωλητής αλλά αποτυγχάνει παταγωδώς! Φυσική συνέπεια για έναν άνθρωπο που έχει το μυαλό του στο πως θα κάνει καριέρα στη μουσική.
Στήνει μια τριμελή μπάντα με τους (επίσης θρυλικούς σήμερα) Μάρσαλ Γκράντ και Λούθερ Πέρκινς. Μια εκκλησία στο βόρειο Μέμφις φιλοξένησε την πρώτη τους εμφάνιση και συνδέθηκε με το παρατσούκλι του Τζόνι Κας. Το συγκρότημα εμφανίστηκε με μαύρα σακάκια και μαύρα παντελόνια. «Τα μαύρα είναι ό,τι πρέπει για την εκκλησία» είχε πει ο Κας και από τότε του κόλλησε το «ο άντρας με τα μαύρα».
Η ανταπόκριση του κοινού ήταν κάτι παραπάνω από ενθουσιώδεις, τόσο που «φόρτωσε» με θάρρος και θράσος τον Τζόνι Κας ο οποίος πήγε στην Sun Records, και έπεισε τον Σαμ Φίλιπς να τον ακούσει. Εκείνος, έμπειρος στην ανίχνευση ταλέντων, δεν άφησε την ευκαιρία να πάει χαμένη. Ο Κας υπογράφει το πρώτο του συμβόλαιο και πριν προλάβει καλά- καλά να καταλάβει τι γίνεται είχε γίνει είδωλο στην Αμερική και σε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο.
Το πρώτο του σινγκλ περιλαμβάνει τα κομμάτια «Hey Porter» και «Cry Cry Cry» και κάπου εκεί βάζει και το χεράκι της η τύχη! Συναντά στα στούντιο της Sun Records τους Έλβις Πρίσλεϊ, Τζέρι Λη Λιούις, Καρλ Πέρκινς και η τυχαία αυτή συνάντηση δημιουργεί το «The Million Dollar Quartet». Ο Τζόνι Κας μέσα σε ελάχιστο χρόνο γίνεται αναγνωρίσιμο μέγεθος και όταν κυκλοφορεί το «I Walk the Line» εκτοξεύεται στην πρώτη θέση των charts και πουλά περισσότερα από 2 εκατομμύρια αντίτυπα!
Προφανώς και η διαχείριση όλης αυτής της ξαφνικής επιτυχίας δεν ήταν κάτι το εύκολο. Η πορεία προς τον… «στραβό δρόμο» είναι το μόνο εύκολο. Το συγκρότημα «οργώνει» από την μία άκρη μέχρι την άλλη τις ΗΠΑ και δίνει διαδοχικές συναυλίες (έφτασε να δίνει ακόμα και 300 τον χρόνο). Όλες τους σημειώνουν τρομερή επιτυχία.
Το συγκρότημα, ωστόσο, έχει τη συμπεριφορά μιας συμμορίας. Ο Μάρσακλ Γκράντ έχει ψύχωσει με τα εκρηκτικά και πείθει τους άλλους δυο να ανατινάζουν εγκαταλελειμμένες αγροικίες και να τοποθετούν μικρής ισχύος βόμβες στις τουαλέτες των ξενοδοχείων που έμεναν. Παράλληλα, ήταν πάντα οπλισμένοι, με πιστόλια, καραμπίνες και μασούρια δυναμίτη. Ενδεικτικό του πόσο στραβά είχαν «ζυγίσει» την επιτυχία που βίωναν είναι πως είχαν αγοράσει μέχρι και ένα μικρό κανόνι! Ο εθισμός στη νικοτίνη, το αλκοόλ, τα ηρεμιστικά τα βαρβιτουρικά και τις αμφεταμίνες είχαν επηρεάσει την καθημερινότητα του.
Οι γυναίκες της ζωής του και τα ναρκωτικά
Με την καριέρα του στο αποκορύφωμά της, ο Κας βυθίζεται με γοργούς ρυθμούς στους σκοτεινούς και πολυδαίδαλους δρόμους των καταχρήσεων. Ο ίδιος θα αποφασίσει να σταματήσει την αυτοκαταστροφική πορεία που έχει επιλέξει μόνο όταν φτάσει μέχρι και την απόπειρα αυτοκτονίας.
«Πήρα όλα τα ναρκωτικά που μπορούσε να πάρει κανείς και ήπια τα πάντα. Όλοι είπαν ότι ο Τζόνι Κας ξόφλησε… Έμοιαζα με ζωντανό νεκρό» είχε πει…
Παράλληλα, όμως με τις καταχρήσεις ο Τζόνι Κας έδειξε και την τρομερή αδυναμία που είχε στο «ασθενές φύλο». Λέγεται πως οι κατακτήσεις του ήταν… άπειρες. Η τάση του στην απιστία ήταν και αυτή κάτι σαν ναρκωτικό.
Και να φανταστεί κανείς πως πριν ακόμα φύγει για τη Γερμανία είχε παντρευτεί την Βίβιαν Λίμπερτο με την οποία απέκτησαν τέσσερα κορίτσια! Η πρώτη του σύζυγος του συγχωρούσε τα παραστρατήματα του διότι τον θεωρούσε εξαιρετικό πατέρα για τα παιδιά τους. Αυτό που δεν μπόρεσε να του συγχωρέσει ποτέ ήταν ο εθισμός του στα ναρκωτικά και το αλκοόλ. Έτσι μετά από 12 χρόνια γάμου ο χωρισμός ήταν φυσική εξέλιξη και βύθισε τον Κας στην κατάθλιψη.
Το 1967, ωστόσο, είναι μια χρονιά καμπή για τη ζωή και την καριέρα του. Γνωρίζει και ερωτεύεται παράφορα την Τζουν Κάρτερ η οποία είχε ήδη σημαντική καριέρα στη φολκ και η οικογένειά της, οι περίφημοι Κάρτερ, είχε γράψει ιστορία στην παραδοσιακή μουσική.
Σε αντίθεση με την πρώτη σύζυγο του Κας, η Τζουν ήταν μια εξαιρετικά δυναμική γυναίκα με αποτέλεσμα ο διάσημος μουσικός να βρει τον… δάσκαλό του. Η Κάρτερ δεν είχε καμία διάθεση να ζήσει με ένα ναρκομανή, μεθύστακα και του το ξεκαθάρισε όταν επί σκηνής της έκανε πρόταση γάμου: «πρώτα θα καθαρίσεις και μετά θα παντρευτούμε»! Πραγματικά, μπήκε για αποτοξίνωση και βγήκε «καθαρός» το 1968 οπότε και παντρεύτηκαν. Το 1970 απέκτησε μαζί της το πέμπτο του παιδί και μοναχογιό του, τον Τζον Κάρτερ Κας.
Ο Τζόνι Κας, όμως, ήταν ένας άνθρωπος που πάλευε διαρκώς με τους προσωπικούς του δαίμονες. Αγαπούσε παράφορα την Τζουν Κάρτερ αλλά ούτε τις γυναίκες άφησε, ούτε τα ναρκωτικά.
Ξανακύλησε το 1977 και παρά τις υποσχέσεις πως θα τα κόψει όλα έκανε το ίδιο λάθος το ’83, το ’89 και το ’92! Η Τζουν, ωστόσο, δεν τον εγκατέλειψε, τον βοήθησε να σταθεί ξανά στα πόδια του. Τον ξαναέβαλε στο δρόμο της θρησκείας και έδωσε νέα πνοή στην καριέρα του.
Μόνο τα τελευταία χρόνια της ζωής τους έζησαν ήρεμα. Ο Τζόνι Κας βοήθησε, μέχρι το βιολογικό του τέλος, πολλούς νέους μουσικούς να βρουν τον δρόμο τους. Ο Μπόμπ Ντύλαν, ο Κρις Κριστόφερσον, ο Μπόνο, ο Νικ Κέιβ και συγκροτήματα όπως οι Nine Inch Nails και οι Depeche Mode, ήταν μόνο μερικοί από αυτούς.
Τον Μάρτιο του 2003, η πολυαγαπημένη του Τζουν «έφυγε» από την ζωή. Αυτή ήταν μια απώλεια που ο Τζόνι δεν μπορούσε να αντέξει. Στις 12 Σεπτεμβρίου 2003, περίπου έξι μήνες μετά, δηλαδή, «πήγε να την συναντήσει», αφήνοντας την τελευταία του πνοή από επιπλοκές της νόσου του διαβήτη.
Πηγή