Η πριγκίπισσα Άννα έγραψε ιστορία στην αγρυπνία της βασίλισσας Ελισάβετ Β’ στο Εδιμβούργο, καθώς έγινε η πρώτη γυναίκα μέλος της βασιλικής οικογένειας που «στάθηκε φρουρός» στην Αγρυπνία των Πριγκίπων.
Με στρατιωτική στολή, στάθηκε δίπλα στα αδέρφια της -στον πρίγκιπα Εδουάρδο, στον πρίγκιπα Ανδρέα και στον βασιλιά Κάρολο Γ’- στις δύο αγρυπνίες. Και την ημέρα της κηδείας με τη στρατιωτική στολή της, ακολουθούσε τη σορό της μητέρας της στη νεκρική πομπή στο Λονδίνο και στο Γουίνδσορ.
Η πριγκίπισσα Άννα ακολούθησε το φέρετρο της εκλιπούσας βασίλισσας, υπάκουα και αποφασιστικά, όπως και την Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίουπου βρέθηκε στο νεκροκρέβατο της μητέρας της, όταν ήταν η πρώτη που σήμανε τον οικογενειακό συναγερμό.
Καθ’ όλη τη διάρκεια των τελετών της κηδείας, το χλωμό πρόσωπό της -πλαισιωμένο από το γνωστό σινιόν της, το σκληρό χτένισμα “cottage loaf” που σπάνια αλλάζει- παρέμεινε ψύχραιμο. Σφιχτό από τη θλίψη και τη συγκίνηση, αλλά σταθερό.
Πριγκίπισσα Άννα: Πάντα «βράχος» στο πλευρό της Ελισάβετ
Η στωικότητα είναι χαρακτηριστική για τη μοναχοκόρη της βασίλισσας Ελισάβετ Β’, η οποία παραδέχτηκε κάποτε ότι δεν ήταν «η ιδέα όλων για μια πριγκίπισσα του παραμυθιού», ωστόσο έχει αποκτήσει τη φήμη της πιο σκληρά εργαζόμενης royal – πραγματοποιώντας πάνω από 20.000 υποχρεώσεις, χαρακτηριστικά, χωρίς φανφάρες ή φασαρία.
Όταν έφτασε στο παλάτι του Holyrood House μετά το επίπονο ταξίδι της, βρήκε ακόμα τη δύναμη να κάνει μια τελευταία υπόκλιση, με μόνη ένδειξη του πόνου της το χέρι παρηγοριάς της Sophie Wessex στην πλάτη της.
Είναι χαρακτηριστικό ότι πιστεύεται πως η ίδια η πρώην βασίλισσα επέλεξε την πριγκίπισσα Άννα ως συνοδό της σε αυτό το τελευταίο της ταξίδι.
Ήταν η αφοσίωση και η αυτοκυριαρχία της κόρης της, που δεν ήταν πιο εμφανείς από τώρα, που την έκαναν το δεξί χέρι της μητέρας της στη μετέπειτα ζωή της και εμπλούτισαν έναν όλο και στενότερο δεσμό που τις έβλεπε να μιλούν σχεδόν κάθε μέρα.
Η βασιλική βιογράφος Penny Junor δήλωσε: «Ποτέ δεν ήταν το πόνι της επίδειξης, δεν είναι εκεί για να προβάλλει τον εαυτό της. Αυτό που αποδεικνύει είναι ότι η μοναρχία δεν έχει να κάνει με την αίγλη ή το να είσαι μια λαμπερή διασημότητα. Είναι σαν τη μητέρα της στο ότι έχει αφοσιωθεί στον ρόλο της».
Ποια είναι η πριγκίπισσα Άννα
Όταν η πριγκίπισσα Άννα γεννήθηκε στις 15 Αυγούστου 1950, ήταν εξαιρετικά κοντά στο Στέμμα, δεύτερη στη σειρά για τον θρόνο, πίσω μόνο από τον μεγαλύτερο αδελφό της Κάρολο. Τώρα, είναι 16η, μετά τις αφίξεις των παιδιών και των εγγονών των αδελφών της, καθώς και τον θάνατο της μητέρας της στις 8 Σεπτεμβρίου 2022.
Ο νόμος περί διαδοχής του Στέμματος του 2013, ο οποίος διασφαλίζει ότι μια γυναίκα κληρονόμος δεν μπορεί να ξεπεραστεί στη σειρά διαδοχής του θρόνου από έναν νεότερο αρσενικό διάδοχο, ισχύει μόνο για τους βασιλείς που γεννήθηκαν μετά τις 28 Οκτωβρίου 2011.
Αλλά, ενώ είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα γίνει ποτέ βασίλισσα, εξακολουθεί να κατέχει σημαντικό ρόλο στη μοναρχία, όχι μόνο ως κόρη ενός πρώην μονάρχη και αδελφή του σημερινού βασιλιά, αλλά και ως ένα από τα πιο σκληρά εργαζόμενα μέλη του The Firm – και ως το μόνιμο «σκληρό καρύδι» της βασιλικής οικογένειας.
Ενώ τα αδέλφια της είχαν την τάση να κλέβουν τα φώτα της δημοσιότητας, η πριγκίπισσα Άννα σφυρηλάτησε επιμελώς τον δικό της ρόλο και εργάστηκε ακούραστα. Όπως και ο βασιλιάς Κάρολος, είναι γνωστό ότι παραλείπει το μεσημεριανό γεύμα, ενώ το μυστικό πίσω από την πολυσυζητημένη ενέργεια της πριγκίπισσας Άννας είναι ότι, όπου κι αν πηγαίνει, έχει πάντα μαζί της ένα ακτινίδιο, σύμφωνα με την κόρη της, Zara Tindall.
Ως γνωστόν, ήταν η αγαπημένη του πατέρα της. Ως πεισματάρικο κορίτσι με την ανικανότητά του να ανέχεται ανόητους και την αθλητική του δεινότητα, ήταν η πρώτη royal που συμμετείχε στους Ολυμπιακούς Αγώνες το 1976, σε ιππικά αγωνίσματα.
Γιατί της έδωσαν το παρατσούκλι της «βασιλικής αγένειας»
Στα νεανικά της
χρόνια η Άννα είχε μια επαναστατική
φάση. Έδειξε ένα οξύθυμο πρόσωπο, λέγοντας
κάποτε στους φωτογράφους να «ξεκουμπιστούν»,
γι’ αυτό και της έδωσαν το παρατσούκλι
«Η βασιλική αγένεια» (Her Royal Rudeness).
Η προσωπική ζωή της πριγκίπισσας Άννας
Η
πρώτη σχέση της Άννας ήταν ο Άντριου
Πάρκερ Μπόουλς, ο οποίος αργότερα
παντρεύτηκε τη σημερινή σύζυγο του
Καρόλου, Καμίλα, ενώ λέγεται ότι είχε
και μια μικρή περιπέτεια με τον άλλοτε
σωματοφύλακά της, τον αστυνόμο
Peter Cross.
Η πριγκίπισσα Άννα έχει παντρευτεί δύο φορές, παίρνοντας διαζύγιο από τον πρώτο της σύζυγο, ολυμπιονίκη της ιππασίας και συνταξιούχο αξιωματικό του στρατού Mark Phillips το 1992, και παντρεύτηκε τον δεύτερο σύζυγό της μόλις οκτώ μήνες αργότερα. Η ίδια και ο Φίλιπς έχουν δύο παιδιά μαζί: τον Peter Phillips και τη Zara Tindall. Η Άννα έχει επίσης πέντε εγγόνια: Savannah Phillips, Isla Phillips, Mia Tindall, Lena Tindall και Lucas Tindall.
Σήμερα είναι παντρεμένη με τον sir Timothy Laurence. Ο Laurence είναι συνταξιούχος αξιωματικός του βρετανικού ναυτικού και πρώην ιπποκόμος της βασίλισσας. Το ζευγάρι παντρεύτηκε σε μια ήσυχη τελετή σε μια πρεσβυτεριανή εκκλησία κοντά στο Balmoral τον Δεκέμβριο του 1992.
Η πριγκίπισσα Άννα ήταν πολύ δεμένη με τη μητέρα της, βασίλισσα Ελισάβετ
Αλλά τα πιο πρόσφατα χρόνια έγινε σαφές ότι η βασίλισσα Ελισάβετ εξαρτιόταν από αυτήν. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας ήταν η πριγκίπισσα Άννα στην οποία απευθύνθηκε για βοήθεια με την πρώτη της συνάντηση στο Zoom.
Η φιλία τους ήταν εμφανής όταν αστειεύτηκαν ότι θα έπρεπε να υπάρχουν έξι πρόσωπα στην οθόνη, αλλά η Μεγαλειότητά της μπορούσε να δει μόνο τέσσερα. «Α, καλά» γέλασε η βασιλική πριγκίπισσα, «δεν με χρειάζεστε, ξέρετε πώς είμαι».
Μοιράζονταν την
αγάπη τους για τα ζώα, ιδιαίτερα για τα
άλογα, την ιππασία και τους αγώνες. Σε
μια συνέντευξη που δεν είχε προβληθεί
στο παρελθόν στο ITV και μεταδόθηκε την
Κυριακή, η πριγκίπισσα Άννα εξήγησε ότι
για εκείνη και τη μητέρα της, όταν ζεις
μια «μάλλον περιορισμένη ζωή», τα άλογα
αποκτούν μεγαλύτερη σημασία επειδή
«σου δίνουν την ευκαιρία να βγεις από
τη ζώνη σου».
Η μητέρα της λέγεται ότι θαύμαζε την επιλογή της να μη δώσει στα παιδιά της -στον Peter Phillips και στη Zara Tindall- βασιλικούς τίτλους. Η πριγκίπισσα Άννα, η οποία αυτοαποκαλείται παλιομοδίτισσα, ανακυκλώνει τα ρούχα της εδώ και δεκαετίες.
Ο σεμνός τρόπος με τον οποίο ασκούσε αδιάκοπα τα καθήκοντά της ήταν πιο κοντά στο πρότυπο της ίδιας της Ελισάβετ Β’. Η πριγκίπισσα Άννα δήλωσε ότι ακολούθησε το παράδειγμα της μητέρας της. «Είχε να κάνει με το να ακούω και να μαθαίνω» εξήγησε.
Στα χρόνια της Νταϊάνα, όταν η κουνιάδα της τράβηξε τα φώτα της δημοσιότητας, τα απέφευγε. Η Penny Junor θυμήθηκε ότι κάποτε τη συνόδευσε σε μια βασιλική περιοδεία στο Ουζμπεκιστάν τον Ιούλιο του 1993 – η οποία συγκρούστηκε με το ταξίδι της πριγκίπισσας Νταϊάνα στην Αφρική.
Ενώ η Νταϊάνα αγκάλιαζε παιδιά, η Άννα έμεινε μακριά από αυτά που συναντούσε. Οι εφημερίδες κάλυψαν ελάχιστα το ταξίδι της. Η Junor είπε σχετικά: «Η εξήγησή της θα ήταν: “Ποιο παιδί θέλει να το αγκαλιάσει ένας εντελώς άγνωστος;” και “Είναι πολύ πιο χρήσιμο να μάθω από τον γιατρό τι προβλήματα αντιμετωπίζει πριν πάω να συναντήσω τον πρόεδρο και να εκφράσω αυτές τις ανησυχίες”, “Δεν θέλει τη δόξα για τον εαυτό της και δεν θέλει να βρίσκεται στα πρωτοσέλιδα”».
Η απόπειρα απαγωγής της πριγκίπισσας Άννας
Την ώρα που η Άννα και ο Μαρκ Φίλιπς επέστρεφαν από μια φιλανθρωπική εκδήλωση στις 20 Μαρτίου 1974, το αυτοκίνητο του ζεύγους αναγκάστηκε να σταματήσει στη λεωφόρο Μολ του Λονδίνου από ένα άλλο αυτοκίνητο. Ο οδηγός του άλλου αυτοκινήτου, Ίαν Μπολ, βγήκε από το αυτοκίνητο και ξεκίνησε να πυροβολεί. Ο σωματοφύλακας της Άννας, επιθεωρητής Τζέιμς Μπίτον, βγήκε από το αυτοκίνητο για να προστατέψει την πριγκίπισσα και να αφοπλίσει τον Μπολ. Ωστόσο, το όπλο του Μπολ κόλλησε, με αποτέλεσμα να πυροβοληθεί ο σωματοφύλακας, αλλά και ο οδηγός της Άννας στην προσπάθειά του να τον αφοπλίσει.
Ένας δημοσιογράφος που είδε το περιστατικό προσπάθησε να παρέμβει, αλλά πυροβολήθηκε στο στήθος. Ο Μπολ πλησίασε την πριγκίπισσα και της είπε πως σχεδίαζε να την απαγάγει για λύτρα 2 ή 3 εκατομμυρίων λιρών, τα οποία σκόπευε να δωρίσει στο Εθνικό Σύστημα Υγείας της Βρετανίας. Ακολούθως, διέταξε την Άννα να βγει από το αυτοκίνητο, ενώ η ίδια φέρεται να απάντησε «Δεν υπάρχει περίπτωση» («Not bloody likely!») και προσπάθησε να χτυπήσει τον Μπολ.
Τελικά, εξήλθε της λιμουζίνας της, όπως και η κυρία επί των τιμών Ροουίνα Μπράσι. Ένας περαστικός, πρώην μποξέρ, ο Ρον Ράσελ, χτύπησε στον αυχένα τον Μπολ και τράβηξε μακριά την πριγκίπισσα. Την ίδια ώρα ένας αστυφύλακας, ο Μάικλ Χιλς, που είδε το περιστατικό, ειδοποίησε για ενισχύσεις, προτού πυροβοληθεί και αυτός από τον Μπολ. Ένας αστυνομικός έφτασε στο σημείο, κυνήγησε τον Μπολ και τελικά τον συνέλαβε.
«Ήταν όλα τόσο εξοργιστικά – έλεγα συνέχεια ότι δεν ήθελα να βγω από το αυτοκίνητο και ότι δεν επρόκειτο να βγω από το αυτοκίνητο» είπε η ίδια, σύμφωνα με το BBC. «Παραλίγο να χάσω την ψυχραιμία μου μαζί του, αλλά ήξερα ότι αν το έκανα θα έπρεπε να τον χτυπήσω και θα με πυροβολούσε».
Ο τότε πρωθυπουργός Χάρολντ Γουίλσον επαίνεσε την Άννα σε κυβερνητικά έγγραφα, λέγοντας ότι στην κατάσταση αυτή συμπεριφέρθηκε με «εντελώς εξαιρετικό θάρρος και ψυχική παρουσία».
Για την ανδρεία του, απενεμήθη στον σωματοφύλακα της Άννας ο σταυρός του Αγίου Γεωργίου από τη Ελισάβετ Β΄, η οποία έλειπε στην Ινδονησία όταν συνέβη το περιστατικό. Ο Χιλς και ο Ράσελ τιμήθηκαν με το μετάλλιο του Αγίου Γεωργίου, ενώ ο οδηγός της Άννας, ο δημοσιογράφος και ο αστυνομικός που συνέλαβε τον δράστη τιμήθηκαν με το μετάλλιο της Ανδρείας της Βασίλισσας. Ο Μπολ δήλωσε ένοχος για απόπειρα ανθρωποκτονίας και αρπαγής.
Το περιστατικό
αυτό αποτελεί το πιο πρόσφατο παράδειγμα
απαγωγής μέλους της βασιλικής οικογένειας
και οδήγησε στην υιοθέτηση αυστηρότερων
μέτρων ασφαλείας της οικογένειας.
Είναι γεγονός πως η πριγκίπισσα Άννα παρέμεινε η πιο στενή συνοδοιπόρος της βασίλισσας Ελισάβετ μέχρι το τέλος, αφήνοντας τον βασιλιά Κάρολο Γ’ να συγκεντρώσει τα πρωτοσέλιδα. Η βασίλισσα Ελισάβετ ήξερε ότι η κόρη της μπορούσε να σηκώσει το βάρος της και ότι θα ήταν εκείνη που θα μπορούσε να αντέξει καλύτερα αυτό το τελευταίο ταξίδι στο πλευρό της.
Φωτογραφίες: AP, Getty Images
Πηγή