Είναι αντιαισθητικοί και μυρίζουν πολύ αυτοί οι κίτρινοι λεκέδες στις μασχάλες των ανοιχτόχρωμων ρούχων. Τι μπορείτε όμως να κάνετε για να τους αποφύγετε;
Σύμφωνα με την Τζόρτζια ΜακΚόρκιλ, λέκτορα μόδας στο Πανεπιστήμιο RMIT, τα σημάδια αυτά από τον ιδρώτα δημιουργούνται από έναν «συνδυασμό αλάτων στον ιδρώτα και των αποσμητικών που χρησιμοποιούμε». Η ίδια λέει ότι «ο ιδρώτας από μόνος του είναι ένα αποστειρωμένο πράγμα, αλλά όταν αναμιγνύεται με τα βακτήρια στο δέρμα, εμφανίζονται οι οσμές που συνδέουμε με αυτόν».
Πώς μπορούμε όμως να αποφύγουμε αυτά τα σημάδια στα αγαπημένα μας ρούχα; Ακολουθούν ορισμένες συμβουλές.
Πλύνετε τα ρούχα σας αμέσως
Οι λεκέδες και οι οσμές προκαλούνται όταν σχηματίζονται βακτήρια στο ύφασμα, οπότε το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να πλένετε τα ρούχα σας σύντομα μετά από κάθε χρήση. Όπως το θέτει η ΜακΚόρκιλ: «Όσο περισσότερο αφήνεις τον ιδρώτα επάνω τα ρούχα, τόσο μεγαλύτερη είναι η ανάπτυξη βακτηρίων».
Ο Ράιαν Μάνιξ, δάσκαλος γιόγκα και πρώην επαγγελματίας αθλητής, πλένει πολλές φορές τα ρούχα του. Συνιστά μάλιστα να αερίζετε τα ρούχα στο πλάι του καλαθιού των άπλυτων «και να μην τα βάζετε μέσα με τα υπόλοιπα». Σύμφωνα με τον ίδιο, πάντα τα πλένει σε κρύο νερό με υγρό απορρυπαντικό πριν τα κρεμάσει για να στεγνώσουν.
Οι λεκέδες ιδρώτα μπορεί να είναι ύπουλοι
Η ΜακΚόρκιλ επισημαίνει ότι μερικές φορές οι λεκέδες σε ρούχα που φοριούνται σε ειδικές περιστάσεις, όπως το μετάξι, δεν είναι άμεσα εμφανείς, οπότε το βάζουμε ξανά στην κρεμάστρα χωρίς να το πλύνουμε. Εάν το ύφασμα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο, ο ιδρώτας μπορεί να προκαλέσει αντίδραση με την πάροδο του χρόνου, με αποτέλεσμα να εμφανιστούν οσμές ή λεκέδες μήνες μετά. Ένα γρήγορο πλύσιμο στο χέρι ή στο καθαριστήριο, μπορεί να το αποτρέψει αυτό.
Σε άλλη περίπτωση, μήπως να σκεφτείτε να βάλετε εκείνη τη φανέλα κάτω από το πουκάμισό σας; Αυτό διότι θα απορροφήσει τον ιδρώτα της μασχάλης και έτσι, ούτε γάτα ούτε ζημιά.
Καθαρίστε τοπικά τις πιο ιδρωμένες περιοχές
Η ιδρύτρια της μάρκας αθλητικών ενδυμάτων Nagnata, Λόρα- Μέι Γκιμπς, συνιστά να «κάνετε έναν επιτόπιο καθαρισμό αμέσως μετά την άθληση» με ένα φυσικό σαπούνι όπως λάδι καρύδας ή ευκάλυπτο.
Η ΜακΚόρκιλ συμφωνεί ότι ο τοπικός καθαρισμός είναι μια καλή ιδέα, επειδή οι λεκέδες από τον ιδρώτα απαιτούν περισσότερη προσοχή ή υψηλότερες θερμοκρασίες στο πλυντήριο. Προτείνει μάλιστα να χρησιμοποιήσετε ένα «προϊόν πλυντηρίου σχεδιασμένο για την αντιμετώπιση των λεκέδων» αλλά να είστε «προσεκτικοί και να μην τρίβετε πολύ δυνατά σε υφάσματα που ενδέχεται να δημιουργηθούν κόμποι».
Επιλέξτε φυσικές ίνες και φυσικά αποσμητικά
Λόγω των ιδιαίτερων ιδιοτήτων τους, οι φυσικές ίνες όπως το βαμβάκι, το μαλλί και το μετάξι αντιδρούν διαφορετικά στον ιδρώτα από ό,τι οι συνθετικές ίνες όπως ο πολυεστέρας.
Όπως λέει η ΜακΚόρκιλ, ο πολυεστέρας «έχει μια περίπλοκη σχέση με τον ιδρώτα, επειδή απορροφά τον ελαιώδη ιδρώτα κάτω από τα χέρια», και ο οποίος προκαλεί μακροχρόνια οσμή. Όπως λέει: όλοι μπορούμε να σκεφτούμε ένα μπλουζάκι μας από πολυεστέρα, που παρόλο που το πλύναμε, εξακολουθεί να μυρίζει».
Αυτό οφείλεται εν μέρει στο γεγονός πως ο πολυεστέρας έχει την ίδια μοριακή σύσταση με τον πλαστικό, οπότε δεν αναπνέει. Μια μελέτη του 2016 από τη Νορβηγία διαπίστωσε ότι ακόμα και τα συνθετικά υφάσματα που ελέγχουν την οσμή, μυρίζουν χειρότερα από τις φυσικές ίνες με την πάροδο του χρόνου.
Ο τρόπος για να το αποφύγετε αυτό είναι να επιλέγετε φυσικές ίνες, όπως το βαμβάκι και το μαλλί, που ανταποκρίνονται στη θερμοκρασία του σώματος και μειώνουν την εφίδρωση. Η Γκιμπς λέει ότι «όσο πιο φυσική είναι η ίνα, τόσο λιγότερο πιθανό είναι να παράγετε οσμή». Το ίδιο ισχύει και για το αποσμητικό σας: «Όταν αφαιρείτε το αλουμίνιο από το αποσμητικό σας, είναι λιγότερο πιθανό να δημιουργήσετε σημάδια από ιδρώτα στα ρούχα σας».
Όταν όλα τα άλλα αποτυγχάνουν και οι λεκέδες επιμένουν
Τι γίνεται όμως όταν έχετε δοκιμάσει τα πάντα και πάλι αυτοί οι αντιαισθητικοί λεκέδες παραμένουν;
Η ΜακΚόρκιλ προτείνει να τροποποιήσετε τα ρούχα σας και να τα κάνετε αμάνικα ή να αντικαταστήσετε τη συγκεκριμένη περιοχή με ένα κομμάτι νέου υφάσματος. Κι αν η μετατροπή μιας μπλούζας σε αμάνικο ξεπερνά τις ικανότητές σας στη ραπτική, αυτό μπορεί να γίνει από έναν ράφτη.
Πηγή