Είκοσι έξι χρόνια έχουν περάσει από τότε που η πριγκίπισσα Νταϊάνα έφυγε από τη ζωή. Ο θάνατος της στις 31 Αυγούστου 1997, προκάλεσε σοκ σε ολόκληρο τον κόσμο.
Σε όλο τον κόσμο, εκατομμύρια άνθρωποι θρήνησαν την απώλεια της γυναίκας που είχαν παρακολουθήσει να εξελίσσεται από μια ντροπαλή έφηβη νηπιαγωγό σε μια λαμπερή διασημότητα που πρωτοστάτησε στην επιδημία του AIDS. Σε ηλικία μόλις 36 ετών, η Νταϊάνα πέθανε σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα στο Παρίσι, ένα γεγονός που θα άλλαζε για πάντα τη βασιλική οικογένεια.
Πριγκίπισσα Νταϊάνα: Γιατί σόκαρε ο θάνατος της τόσο πολύ τον κόσμο
«Νομίζω ότι πρέπει να υπενθυμίσουμε στους εαυτούς μας ότι ήταν ίσως η πιο γνωστή γυναίκα στον αγγλόφωνο κόσμο, εκτός ίσως από την ίδια τη βασίλισσα Ελισάβετ Β’», δήλωσε ο ιστορικός Ed Owens. «Και, δεδομένης αυτής της τεράστιας celebrity προσωπικότητας που είχε αναπτύξει, το να σβήσει αυτή η προσωπικότητα εν μία νυκτί, το να πεθάνει σε τόσο τραγικές συνθήκες, σε τόσο νεαρή ηλικία, νομίζω ότι πραγματικά προκάλεσε τεράστιο σοκ σε πολλούς ανθρώπους».
Δεκάδες χιλιάδες προσήλθαν για να αποτίσουν φόρο τιμής στην πριγκίπισσα στο σπίτι της στο παλάτι του Κένσινγκτον, θρηνώντας την απώλεια μιας γυναίκας που πολλοί από αυτούς δεν είχαν γνωρίσει ποτέ. Αυτό εδραίωσε την κληρονομιά της και ανάγκασε τους royals να αναγνωρίσουν ότι είχε συνδεθεί με τους ανθρώπους με τρόπους που πολλοί από αυτούς δεν είχαν μπορέσει ποτέ πριν.
Πριγκίπισσα Νταϊάνα: Πώς επηρεάστηκε η βασιλική οικογένεια από τον θάνατό της
Χρόνια αργότερα, άλλοι royals θα έβρισκαν έμπνευση στην ηρεμία της, συμπεριλαμβανομένων των δικών της γιων, του πρίγκιπα Ουίλιαμ και του Χάρι. Η προσέγγιση των αδελφών στον δημόσιο βίο έχει συχνά φανεί πιο προσιτή και ανεπίσημη από τη συνήθη στωική αποφασιστικότητα της οικογένειας.
Πάρτε για παράδειγμα τη συναυλία που έγινε προς τιμήν της αείμνηστης βασίλισσας για το Πλατινένιο Ιωβηλαίο της, για τον εορτασμό των 70 χρόνων της στον θρόνο: ροκ συγκροτήματα, τραγουδιστές της όπερας, χορευτές και λέιζερ που μετατράπηκαν σε εικόνες κόργκι στον ουρανό, όλα ένα σύμβολο της σύγχρονης βρετανικής ζωής και ψυχαγωγίας. Ίσως ακόμη και η Ελισάβετ Β’ να το είχε λάβει υπόψη της, καθώς εμφανίστηκε σε μια ταινία μικρού μήκους για να μοιραστεί ένα φλιτζάνι τσάι με τον αρκούδο Paddington, το οποίο γνώρισε χειροκροτήματα.
Αλλά όταν η Νταϊάνα παντρεύτηκε για πρώτη φορά τον τότε πρίγκιπα Κάρολο σε ηλικία 20 ετών, δεν υπήρχε κανένα σημάδι ότι αργότερα θα θεωρούνταν επαναστάτρια που αμφισβητούσε τα στερεότυπα των βασιλικών. Ήταν γνωστή ως μέλος της αριστοκρατικής οικογένειας Σπένσερ, με τα φουντωτά φιογκάκια και τις φούστες της και το αγορίστικο κούρεμά της.
Πριγκίπισσα Νταϊάνα: Πώς έκανε το ενδιαφέρον του Τύπου για αυτήν, «όπλο» της για το κοινό καλό
Αφού εγκατέλειψε το σχολείο στα 16 της, πέρασε χρόνο σε ένα σχολείο εκμάθησης καλών τρόπων στις ελβετικές Άλπεις και εργάστηκε ως νταντά και νηπιαγωγός, ενώ ζούσε στο Λονδίνο. Αλλά το σημείο καμπής ήρθε όταν πάτησε το πόδι της έξω από τον καθεδρικό ναό του Αγίου Παύλου την ημέρα του γάμου της με το περιβόητο νυφικό με την ουρά 7,6 μέτρων.
Από εκείνη τη στιγμή, την κυνηγούσαν δημοσιογράφοι και φωτογράφοι που ήθελαν να μάθουν τα πάντα γι’ αυτήν. Αν και μισούσε την παρενόχληση, έμαθε γρήγορα πώς να την αξιοποιεί προς όφελός της.
Ανοίγοντας τον πρώτο εξειδικευμένο θάλαμο στο Ηνωμένο Βασίλειο για ασθενείς με AIDS στις 9 Απριλίου 1987, χρησιμοποίησε τη φήμη της για να αλλάξει τις αντιλήψεις του κοινού για τον ιό. Μόλις τελείωσε η τυπικότητα της τελετής κοπής της κορδέλας, έπιασε στα χέρια έναν νεαρό ασθενή.
Η στιγμή, που αποτυπώθηκε σε φωτογραφίες που μεταδόθηκαν σε όλο τον κόσμο, βοήθησε στην καταπολέμηση του φόβου, της παραπληροφόρησης και του στίγματος που περιέβαλλε την επιδημία του AIDS. Στη συνέχεια, χρόνια αργότερα, επτά μήνες πριν πεθάνει, η Νταϊάνα βρισκόταν στην Αγκόλα για να προωθήσει το έργο του HALO Trust.
Φορώντας ένα προστατευτικό γείσο και ένα αλεξίσφαιρο γιλέκο, περπάτησε σε ένα μονοπάτι που είχε καθαριστεί μέσα από ένα ναρκοπέδιο με την ομάδα, η οποία εργαζόταν για την απομάκρυνση ναρκών από πρώην εμπόλεμες ζώνες. Όταν παρατήρησε ότι οι φωτογράφοι δεν είχαν τραβήξει τη φωτογραφία, γύρισε και το έκανε ξανά.
Οι εικόνες αυτές έφεραν τη διεθνή προσοχή στην εκστρατεία και σήμερα, μια συνθήκη για την απαγόρευση των ναρκών εδάφους έχει υπογραφεί από 164 χώρες. Όσο όμως μεγάλωνε η δημόσια ανδρεία της, τόσο υπέφερε η ιδιωτική της ζωή.
Ο γάμος της κατέρρεε, κάτι για το οποίο η Νταϊάνα κατηγόρησε τη σχέση του Καρόλου με την Καμίλα. Πάλευε επίσης με τη βουλιμία και τις απόπειρες αυτοκτονίας, σύμφωνα με το βιβλίο Diana: Her True Story – In Her Own Words, που βασίζεται σε κασέτες που έστειλε η Νταϊάνα στον συγγραφέα Andrew Morton.
«Όταν ξεκίνησα τη δημόσια ζωή μου, πριν από 12 χρόνια, κατάλαβα ότι τα μέσα μαζικής ενημέρωσης μπορεί να ενδιαφέρονται για το τι έκανα», δήλωσε η Νταϊάνα το 1993. «Αλλά δεν γνώριζα πόσο συντριπτική θα γινόταν αυτή η προσοχή. Ούτε τον βαθμό στον οποίο θα επηρέαζε τόσο τα δημόσια καθήκοντά μου όσο και την προσωπική μου ζωή, με τρόπο που ήταν δύσκολο να τον αντέξω».
Ο τραγικός θάνατος της πριγκίπισσας Νταϊάνα
Τελικά, αυτό συνέβαλε στο θάνατό της. Στις 30 Αυγούστου του 1997, μια ομάδα παπαράτσι στρατοπέδευσε έξω από το ξενοδοχείο Ritz στο Παρίσι με την ελπίδα να τραβήξει πλάνα της Νταϊάνα και του φίλου της Ντόντι Φαγιέντ που καταδίωξαν το αυτοκίνητό τους στη σήραγγα Pont de l’Alma, όπου ο οδηγός τους έχασε τον έλεγχο και τράκαρε.
Πέθανε μια μέρα αργότερα. Το δημόσιο ξέσπασμα θλίψης προκάλεσε κύμα επικρίσεων για τη βασιλική οικογένεια, η οποία δέχτηκε επικρίσεις επειδή δεν εμφανίστηκε δημόσια και αρνήθηκε να κατεβάσει τη σημαία του παλατιού του Μπάκιγχαμ στη μέση.
Πώς άλλαξε η βασιλική οικογένεια μετά τον χαμό της
Το πένθος προκάλεσε ενδοσκόπηση μεταξύ των μελών της Βουλής των Ουίνδσορ. Ξεκίνησαν να κατανοήσουν καλύτερα γιατί ο θάνατος της Νταϊάνα είχε προκαλέσει ένα τόσο συγκλονιστικό θέαμα, δήλωσε η Sally Bedell Smith, ιστορικός και συγγραφέας του βιβλίου «Η Νταϊάνα σε αναζήτηση του εαυτού της» («Diana in Search of Herself»).
«Νομίζω ότι η κληρονομιά της ήταν κάτι που η βασίλισσα με τη σοφία της (προσπάθησε) να προσαρμόσει τα πρώτα χρόνια μετά τον θάνατό της», δήλωσε η Smith για τις ομάδες έρευνας αγοράς και τις μελέτες που χρησιμοποίησε η μοναρχία για να κατανοήσει την απήχηση της Νταϊάνα. «Η βασίλισσα ήταν πιο πιθανό να αλληλεπιδράσει με τους ανθρώπους και νομίζω ότι βλέπετε την ανεπίσημη συμπεριφορά να μεγεθύνεται τώρα, ιδιαίτερα με τον Γουίλιαμ και την Κέιτ», είπε.
Ο Γουίλιαμ και η Κέιτ έχουν θέσει ως κύριο στόχο τους τη βελτίωση των υπηρεσιών ψυχικής υγείας, συζητώντας μάλιστα δημοσίως τους δικούς τους αγώνες. Ο Χάρι είναι επίσης υπέρμαχος των τραυματισμένων στρατιωτικών βετεράνων. Και ενώ η οργή συνέχισε να ξεχειλίζει μετά τον θάνατο της Νταϊάνα, η φήμη του Καρόλου έπεσε στα τάρταρα.
Μόνο τα τελευταία χρόνια, μετά τον γάμο του με την Καμίλα και την άνοδό του στον θρόνο, κατάφερε να την αποκαταστήσει, αλλά φαίνεται ότι οι βασιλικοί έχουν ακόμη πολλά να μάθουν. Η «Εταιρεία» («The Firm») όπως είναι γνωστή η βρετανική βασιλική οικογένεια, συνεχίζει να παλεύει με τις επιπτώσεις που προέκυψαν μετά τις σχέσεις του πρίγκιπα Άντριου με τον καταδικασμένο παιδόφιλο Τζέφρι Επστάιν.
Έπειτα, υπάρχει η απόφαση της Μέγκαν Μαρκλ και του Χάρι να παραιτηθούν από εργαζόμενοι βασιλείς για μια νέα ζωή στην Καλιφόρνια. Η Μέγκαν δήλωσε ότι ένιωθε περιορισμένη από τη ζωή στο παλάτι και ότι η ψυχική της υγεία υπέφερε τους μήνες μετά τον γάμο της με τον Χάρι.
Παρά τους αγώνες της Νταϊάνα, ήταν σταθερή στον τρόπο με τον οποίο επιθυμούσε να τη θυμούνται: «Θα ήθελα να είμαι μια βασίλισσα των καρδιών των ανθρώπων, στις καρδιές των ανθρώπων, αλλά δεν βλέπω τον εαυτό μου να είναι βασίλισσα αυτής της χώρας. Δεν νομίζω ότι πολλοί άνθρωποι θα θέλουν να γίνω βασίλισσα».
Πηγή