«Η θέληση για τη νίκη δεν έχει καμία σημασία αν δεν πληρωθείς γι’ αυτήν», είχε δηλώσει κάποτε ο Ρέτζι Τζάκσον, βετεράνος παίκτης του μπέιζμπολ και μια από τις μεγαλύτερες μορφές του αθλήματος το οποίο πληρώνει τα πιο ακριβά συμβόλαια τους αθλητές του. Αυτή η σχέση είναι διαχρονική, αν κρίνει κανείς την ατάκα του Φίλιπ Κ. Ρίνγκλεϊ, ενός από τους ανθρώπους που καθιέρωσε το μπέιζμπολ στις ΗΠΑ και άλλοτε προέδρου των Σικάγο Καμπς: «Το μπέιζμπολ είναι τόσο πολύ άθλημα για να ονομαστεί επιχείρηση και άλλο τόσο επιχείρηση για να ονομαστεί άθλημα».
Είναι χαρακτηριστικό ότι το δημοφιλέστερο σπορ των Αμερικανών έχει προσφέρει τα οκτώ από τα δέκα συμβόλαια όλων των εποχών σε ό,τι έχει να κάνει με αθλητές, ενώ στη σχετική 30άδα δύσκολα θα δεις να μην υπάρχει δίπλα η λέξη «μπέιζμπολ». Ποδόσφαιρο, μπάσκετ και μποξ είναι αυτά που σπάνε τη… μονοτονία. Είναι λογικό, λοιπόν, ότι ακόμη και τα πιο σοκαριστικά συμβόλαια -ακόμη και για εκείνους που τα έλαβαν- έχουν δοθεί σε ένα άθλημα που το ελληνικό κοινό έχει ελάχιστη σχέση μαζί του.
Στο Τενεσί, εκεί που ειδικεύονται στην κατασκευή βαρελιών για τα περίφημα ουίσκι τους, λένε πως «όσο πιο άδειο είναι το βαρέλι, τόσο πιο μεγάλο θόρυβο κάνει αυτό που θα πετάξεις μέσα σε αυτό». Η αλήθεια είναι πως στον αθλητισμό, δεν ήταν και λίγοι εκείνοι που κατάφεραν να «ξεγελάσουν» τους επιτελείς συλλόγων και να τους προσφερθούν χρήματα που δύσκολα θα μπορούσαν να φανταστούν και ας έκαναν στο τέλος… μεγάλο θόρυβο. Ειδικά στη σημερινή εποχή, αυτό το φαινόμενο είναι σαφώς πιο έντονο, καθώς τα ποσά που δίνονται έχουν ξεφύγει πάρα πολύ, με την ψαλίδα μεταξύ των εργαζόμενων (εκεί κατατάσσεται και ένας επαγγελματίας αθλητής) να έχει ανοίξει σε δυσθεώρητα επίπεδα.
Αν, λοιπόν, ρίξουμε μια ματιά στους σύγχρονους Μίδες, όσον αφορά τα συμβόλαιά τους, αλλά και τα έσοδα που έρχονται από εμπορικά δικαιώματα, θα δούμε και αρκετά ονόματα που πολλοί θα απορήσουν για το πώς κατάφεραν να βρεθούν εκεί. Επιλέξαμε μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα από κάποια καλοπληρωμένα αθλήματα και τα παραθέτουμε, σε μια λίστα που δημιουργεί… ζάλη, προβληματισμό, αλλά και φθόνο «γιατί δεν παίρνω κι εγώ έστω τα μισά από αυτά;».
Τζιανκάρλο Στάντον (μπέιζμπολ)
Δεν γινόταν σε αυτήν τη λίστα να μην συμπεριληφθεί -δικαιωματικά- ο άνθρωπος που αμείβεται με τα περισσότερα από οποιονδήποτε άλλον συνάδελφό του στον πλανήτη. Ο Τζιανκάρλο Στάντον, που πήρε μεταγραφή από τους Μαϊάμι Μάρλινς στους Γιάνκις της Νέας Υόρκης, της πλέον γνωστής ομάδας μπέιζμπολ στον πλανήτη, θα βάλει στον τραπεζικό του λογαριασμό 285 εκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2027, 30 εκατομμύρια από την προηγούμενη ομάδα του, στα πλαίσια σχετικής συμφωνίας και άλλα 25 εκατομμύρια, σε περίπτωση που ο νυν σύλλογός του αποφασίσει να τον κρατήσει για ακόμη μια σεζόν.
Το ταλέντο του Στάντον δεν αμφισβητείται, ούτε η ικανότητά του, αλλά ούτε και ο ίδιος δεν θα φανταζόταν πριν από οκτώ χρόνια, όταν ξεκινούσε την επαγγελματική του καριέρα στην ομάδα της Φλόριντα, ότι θα έφτανε στο σημείο να εξασφαλίσει ένα τόσο μεγάλο συμβόλαιο. Μαζί με τα έσοδα από εμπορικά δικαιώματα, που αυτήν τη στιγμή φτάνουν στα 20 εκατ. Δολάρια ετησίως, καταλαβαίνει κανείς ότι μπορεί να ζήσει τις επόμενες δέκα γενιές του.
Σι Σι Σαμπάτια (μπέιζμπολ)
Ο Σι Σι Σαμπάτια, ή κατά κόσμον Κάρστεν Τσαρλς Σαμπάτια, είναι ένας από τους πλέον έμπειρους και πιο αναγνωρισμένους παίκτες του μπέιζμπολ. Ίσως και ο ίδιος να μην φανταζόταν πως θα έφτανε στο σημείο να αμείβεται με 25 εκατομμύρια δολάρια τον χρόνο, αν και στα 37 του, αλλά και με 25,6 εκατομμύρια από εμπορικά δικαιώματα, ενώ η σωματοδομή του μόνο σε αθλητή δεν παραπέμπει και ούτε από τους πλέον εμφανίσιμους στον χώρο του μπορεί να χαρακτηριστεί.
Τα κιλά του αρκετά για επαγγελματία τοπ επιπέδου, αλλά αυτό δεν στερεί κάτι από την ικανότητά του. Ο Σαμπάτια μπορεί να είναι το ίδιο αποτελεσματικός τόσο με το δεξί του χέρι που θεωρείται το «καλό» του όσο και με το αριστερό, κάτι που τον ξεχωρίζει. Επίσης, κρατάει το μπαστούνι από την αριστερή πλευρά, κάτι που του δίνει πλεονέκτημα στον τρόπο παιχνιδιού του. Είναι από τις περιπτώσεις που το ταλέντο υπερνικά τις ατέλειες, ακόμη και τις πολύ εμφανείς.
Στιβ Στίκερ (γκολφ)
Εάν κανείς ρωτήσει ποιος είναι ο κορυφαίος αθλητής γκολφ στον κόσμο, δύσκολα η απάντηση που θα δώσει είναι ο Στιβ Στίκερ. Άλλωστε, το γεγονός ότι σε major τουρνουά δεν έχει καταγράψει πρωτιά, παρά τα σχεδόν τριάντα χρόνια (από το 1990) επαγγελματικής ενασχόλησης με ένα άθλημα που θεωρείται ελιτίστικο, το μαρτυρά από μόνο του. Ωστόσο, ο ίδιος έχει καταφέρει να πλασάρει πάρα πολύ καλά την εικόνα του και να βγάζει πάρα πολλά χρήματα, γεμίζοντας σταθερά τον τραπεζικό του λογαριασμό.
Ο 51χρονος Αμερικανός είναι ένας άνθρωπος που δύσκολα θα πίστευε κανείς ότι θα βγάζει τον χρόνο 27 εκατομμύρια δολάρια, Ναι, περισσότερα και από τα συμβόλαια που προσφέρονται στους κορυφαίους παίκτες του μπέιζμπολ, δηλαδή… Το λες και επιτυχία!
Κίμι Ραϊκόνεν (Formula 1)
Μπορεί πολύς κόσμος να θεωρεί ότι τα μηχανοκίνητα σπορ δεν ανήκουν στο ευρύτερο πλαίσιο των αθλημάτων, αλλά υπάρχει και μια ισχυρή πλειοψηφία, η οποία αγαπάει ιδιαίτερα τα motorsports, που έχει εντελώς αντίθετη άποψη πάνω στο θέμα. Αντικείμενο αυτού του κειμένου δεν είναι να δώσει απάντηση σε αυτό το debate, αλλά να αναδείξει τα τρομερά ποσά με τα οποία αμείβεται ο Φινλανδός. Ο 38χρονος πιλότος της Ferrari έχει συμβόλαιο με τη Scuderia ύψους 40 εκατομμυρίων ευρώ (παρακαλώ) για φέτος, που τον κατατάσσει στην τρίτη θέση της σχετικής λίστας του 2018, πίσω από τον team mate του, Σεμπάστιαν Φέτελ (1ος με 60 εκατ.), αλλά και τον παγκόσμιο πρωταθλητή, Λιούις Χάμιλτον (2ος με 45 εκατ.).
Το πλέον εντυπωσιακό είναι πως ο Κίμι κερδίζει και υπερδιπλάσια χρήματα από χορηγικά δικαιώματα και ας μην πλησιάζει τον… μάστορα του είδους, που είναι ο Μίκαελ Σουμάχερ. Και όλα αυτά για έναν οδηγό, που το 2009 είχε αποφασίσει να εγκαταλείψει την κορωνίδα του μηχανοκίνητου αθλητισμού για να κάνει το… κομμάτι του στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλι, επιστρέφοντας το 2012.
Γκρατσιάνο Πελέ (ποδόσφαιρο)
Δεν πρόκειται καν για τον Βραζιλιάνο Πελέ, τον κατά κόσμον Έντσον Αράντες ντο Νασιμέντο, αλλά φαίνεται ότι το έχει το όνομα. Ο υψηλόσωμος Ιταλός επιθετικός δεν είναι ότι πιο «καυτό» κυκλοφορεί στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο, ούτε έχει να επιδείξει κάποια μεγάλη επιτυχία στο βιογραφικό του, εκτός από ένα πρωτάθλημα Ολλανδίας τη σεζόν 2008-09 με την Άλκμααρ. Κι όμως, ο 32χρονος στράικερ βρίσκεται στη δέκατη θέση των πιο ακριβοπληρωμένων ποδοσφαιριστών του πλανήτη, καθώς η κινέζικη Σαντόνγκ του βάζει κάθε εβδομάδα στον τραπεζικό του λογαριασμό περίπου 350 χιλιάδες ευρώ, κάτι που ισοδυναμεί με ετήσιες αποδοχές 18 εκατομμυρίων ευρώ!
Τους Νεϊμάρ, Λιονέλ Μέσι και Κριστιάνο Ρονάλντο δεν τους πλησιάζει, αλλά ποιος θα μπορούσε να σκεφτεί ότι το όνομα του πρώην παίκτη της Σοαυθάμπτον θα μπορούσε να φιγουράρει στο Top 10 της σχετικής λίστας; Πιθανόν, μόνο οι Κινέζοι, οι οποίοι δίνουν πάνω από 20 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο στον Χουλκ (Σανγκάι SIPG) και Εζέκιελ Λαβέτσι, που πληρώνεται με περίπου 23 εκατομμύρια ευρώ για μια σεζόν (Χεμπέι).
Κάιλ Σίνγκλερ (μπάσκετ)
Τα λεφτά που δίνονται στον Κάιλ Σίνγκλερ δεν μπορούν να χαρακτηριστούν και «τρελά». Ωστόσο, είναι επίτευγμα για έναν παίκτη να βρίσκεται ακόμη σε ρόστερ πρωταγωνίστριας ομάδας του ΝΒΑ, να μην αγωνίζεται σχεδόν καθόλου και να βάζει άκοπα στη σούμα κάθε χρονιάς 4,7 εκατομμύρια δολάρια.
Εάν δει κανείς τα στατιστικά των Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ, θα διαπιστώσει ότι στην τρέχουσα σεζόν, στη regular season, ο φόργουορντ από το Όρεγκον έχει παίξει μόλις σε 10 ματς, με ελάχιστο χρόνο συμμετοχής σε αυτά. Στα πλέι οφ, δε, με αντίπαλο τη Γιούτα Τζαζ, δεν έχει πάρει ούτε δευτερόλεπτο. Παρά το γεγονός ότι δεν χρησιμοποιείται από τον Μπίλι Ντόνοβαν, ο Σίνγκλερ έχει «ριζώσει» στην Οκλαχόμα από το 2015, όταν και έγινε trade με τους Ντιτρόντι Πίστονς, στο οποίο ενεπλάκησαν και οι Τζαζ.
Μάικ Κόνλεϊ τζούνιορ (μπάσκετ)
Ίσως ακόμη μια περίπτωση που μπορεί να θεωρηθεί λίγο άδικο να συμπεριλαμβάνεται σε αυτήν τη λίστα, καθώς οι επιδόσεις του στον «μαγικό» κόσμο του ΝΒΑ δεν είναι ευκαταφρόνητες. Όμως, ενδεχομένως το χαμηλό του ύψος για μπάσκετ είναι αυτό που δεν τον κάνει να πείθει. Ο Μάικ Κόνλεϊ τζούνιορ, γιος του Μάικ Κόνλεϊ, χρυσού Ολυμπινίκη στη Βαρκελώνη το 1992 στο άλμα εις τριπλούν, έχει υπογράψει με τους Μέμφις Γκρίζλις συμβόλαιο μέχρι το 2020 (ξεκίνησε το 2016), το οποίο θα του αποφέρει παραπάνω από 150 εκατομμύρια δολάρια.
Η ομάδα του Μέμφις είναι από τις χειρότερες του ΝΒΑ στον τομέα των επιδόσεων και μια από αυτές που με δυσκολιά φτάνουν έστω και στα πλέι οφ. Όμως, η κορυφαία Λίγκα του πλανήτη στο μπάσκετ είναι στην ευτυχή θέση να διαθέτει ομάδες που μπορούν να προσφέρουν παχυλά συμβόλαια ακόμη κι αν δεν είναι πρωταγωνίστριες.
Αγκνιέσκα Ραντβάνσκα (τένις)
Εάν ρωτούσαν κάποιον φίλαθλο που δεν γνωρίζει και πολλά από τένις, παρά μόνο τα στοιχειώδη, για το ποιες γυναίκες τενίστριες γνωρίζει, πιθανότατα θα έλεγε τις αδελφές Ουίλιαμς, τη Μαρία Σαράποβα, τη Σιμόνα Χάλεπ, άντε και την Καρολί Βοζνιάκι. Δύσκολα θα έλεγε, ωστόσο, το όνομα της Αγκνιέσκα Ραντβάνσκα. Όχι μόνο γιατί είναι δύσκολο να το ψελλίσει κανείς, αλλά και επειδή η Πολωνή δεν έχει να επιδείξει κανένα πλούσιο παλμαρέ.
Δεν έχει καταφέρει ποτέ να κατακτήσει κάποιο γκραν σλαμ, με την κορυφαία της επίδοση να είναι ο τελικός στο Γουίμπλεντον το μακρινό 2012. Παρόλα αυτά, βρίσκεται στην έκτη θέση των γυναικών που καρπώνονται τα πιο πολλά χρήματα σήμερα στο τένις, με απολαβές που ξεπερνούν τα 27 εκατομμύρια δολάρια. Δεν το λες και λίγο…
Πηγή