Ο εμβληματικός Γάλλος σχεδιαστής μόδας Τιερί Μιγκλέρ, δημιουργίες του οποίου φόρεσαν celebrities όπως η Κιμ Καρντάσιαν, η Lady Gaga και η Μπιγιονσέ, πέθανε σε ηλικία 73 ετών.
Η επίσημη σελίδα του Μιγκλέρ στο Instagram επιβεβαίωσε τον θάνατό του το βράδυ της Κυριακής.
«#RIP Είμαστε συντετριμμένοι που ανακοινώνουμε τον θάνατο του Μάνφρεντ Τιερί Μιγκλέρ την Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2022», έγραφε η ανάρτηση. «Ας αναπαυθεί η ψυχή του εν ειρήνη».
Ο ατζέντης του επιβεβαίωσε ότι ο σχεδιαστής πέθανε από «φυσικά αίτια», προσθέτοντας ότι επρόκειτο να ανακοινώσει νέες συνεργασίες στις αρχές αυτής της εβδομάδας.
Ο Τιερί Μιγκλέρ, ο οποίος δημιούργησε το ομώνυμο fashion brand τη δεκαετία του ’70, υπέστη πολλαπλούς σοβαρούς τραυματισμούς τα τελευταία χρόνια, συμπεριλαμβανομένου ενός τροχαίου και ενός ατυχήματος στο γυμναστήριο, για το οποίο χρειάστηκε πλαστική χειρουργική που τον άφησε σχεδόν αγνώριστο.
Συγκλονισμένοι στο άκουσμα της δυσάρεστης είδησης, διάσημοι φίλοι και συνάδελφοί του σπεύδουν να τον αποχαιρετήσουν μέσω των social media. Ανάμεσα σε αυτούς το μοντέλο Μπέλα Χαντίντ, ο Νικ Ρόουντς των Duran Duran και η τραγουδίστρια Νταϊάνα Ρος.
Ποιος ήταν ο σχεδιαστής μόδας Τιερί Μιγκλέρ
Γεννημένος ως Μάνφρεντ Τιερί Μιγκλέρ στις 21 Δεκεμβρίου 1948 στο Στρασβούργο της Γαλλίας, ο σχεδιαστής αρχικά σπούδασε και έκανε μπαλέτο, αλλά σημείωσε μεγαλύτερη επιτυχία με τα σχέδια μόδας.
Δημιούργησε τα δικά του ρούχα από μικρός, προσαρμόζοντας κομμάτια που αγόραζε σε κοντινές υπαίθριες αγορές, πριν μετακομίσει στο Παρίσι για να γίνει ανεξάρτητος στυλίστας.
Το 1973 έκανε το βήμα και δημιούργησε τη δική του ετικέτα Café de Paris, πριν ιδρύσει την Thierry Mugler έναν χρόνο αργότερα. Τα σχέδιά του εξυμνούσαν τις γυναικείες φιγούρες, τονίζοντας τους ώμους με βάτες, τον βαθύ λαιμό, τη στενή μέση και τους στρογγυλεμένους γοφούς.
Σύμφωνα με το Vulture, ο Μιγκλέρ ήταν περισσότερο γνωστός για τη «γλυπτική» στον τρόπο που έφτιαχνε τις δημιουργίες του. Έγινε διάσημος διεθνώς για τα γυναικεία ρούχα του με φαρδείς ώμους, εμπνευσμένα από τη δεκαετία του ’40 και τις επιδείξεις μόδας με υψηλά θέματα.
Ο Τιερί Μιγκλέρ κυκλοφόρησε την πρώτη του συλλογή μόδας, «Café de Paris», το 1973. Ένα από τα πιο διάσημα φορέματά του ήταν το εμβληματικό φόρεμα της Ντέμι Μουρ από την ταινία «Indecent Proposal» («Ανήθικη Πρόταση»).
Η Γκρέις Τζόουνς ήταν μια από τις πρώτες μούσες του Μιγκλέρ. Είχε επίσης μια μακρά συνεργασία με τον θρυλικό ροκ σταρ και fashion icon Ντέιβιντ Μπάουι, τον οποίο και έντυσε για τον γάμο του με την Ιμάν το 1992.
Δημοσίευσε επίσης πολλά βιβλία -το πρώτο του φωτογραφικό βιβλίο «Thierry Mugler: Photographer» το 1988 και «Fashion Fetish Fantasy», μια συλλογή φωτογραφιών των δημιουργιών του, το 1998.
Είχε την καλλιτεχνία στο αίμα του: για τη 10η επέτειο της εταιρείας του, το 1984, διοργάνωσε την πρώτη δημόσια επίδειξη μόδας στην Ευρώπη, με 6.000 άτομα να παρακολουθούν το σόου, που έμοιαζε με ροκ συναυλία.
Ο Μιγκλέρ ήταν επίσης πρωτοπόρος και υποστηρικτής των τρανς μοντέλων, με τα μοντέλα Connie Fleming και Teri Toye να περπατούν στα σόου του τη δεκαετία του ’90.
Παρά το γεγονός ότι φαινομενικά αποσύρθηκε από την πρώτη γραμμή της μόδας στις αρχές της δεκαετίας του 2000, ο Μιγκλέρ συνέχισε να επηρεάζει τον πολιτισμό και συνεργάστηκε με την Μπιγιονσέ στην παγκόσμια περιοδεία της «I am…».
Ποιες σταρ είχε
ντύσει ο Τιερί Μιγκλέρ
Ποτέ όμως δεν άφησε κάτω πραγματικά τη μεζούρα και τα υφάσματά του, καθώς το 2019 έντυσε την Κιμ Καρντάσιαν για το Met Gala, ενώ λέγεται ότι εργαζόταν σε νέες συνεργασίες τη στιγμή του θανάτου του.
«Με οραματίστηκε σαν αυτό το κορίτσι από την Καλιφόρνια να βγαίνει από τον ωκεανό, βρεγμένο, να στάζει», είπε τότε η Κιμ Καρντάσιαν.
«Οι σημερινές επιδείξεις μόδας είναι η συνέχεια αυτού που επινόησε ο Μιγκλέρ. Οι συλλογές ήταν προφάσεις για επιδείξεις μόδας» είπε ο Ντιντιέ Γκρουμπάχ, διευθύνων σύμβουλος της Thierry Mugler.
Άλλα διάσημα ονόματα που έντυσε ο Γάλλος σχεδιαστής περιλαμβάνουν τους σούπερ σταρ Ντέιβιντ Μπάουι, Τζορτζ Μάικλ, Σίντι Κρόφορντ και Σάρον Στόουν, μέχρι τα σύγχρονα αστέρια, όπως η Cardi B, η Κέιτι Πέρι, η Ριάνα και η Μπέλα Χαντίντ.
Το όνομά του συζητούνταν έντονα μέχρι σήμερα, ακόμη και την εβδομάδα πριν από το θάνατό του, καθώς το Twitter έχει εμμονή με τον χαρακτήρα της ηθοποιού Αλέξα Ντέμι, τη Μάντι, η οποία δοκιμάζει ένα από τα φορέματα του Μιγκλέρ σε ένα επεισόδιο της σειράς Euphoria που προβλήθηκε στις 16 Ιανουαρίου.
Μετά τη συνταξιοδότησή του, ο Τιερί Μιγκλέρ εργάστηκε ως καλλιτεχνικός σύμβουλος της Μπιγιονσέ, σχεδιάζοντας τα κοστούμια για την παγκόσμια περιοδεία της «I Am…», για την υποστήριξη του άλμπουμ που αποκάλυψε τον χαρακτήρα της Sasha Fierce.
Ο Μιγκλέρ ήταν επίσης διάσημος για τη σειρά αρωμάτων του, τα οποία πωλούνται μέχρι σήμερα. Το πιο πρόσφατο άρωμά του, Angel Nova, κυκλοφόρησε τον Ιούνιο του 2020. Το πρώτο του άρωμα, Angel, κυκλοφόρησε το 1992 και λέγεται ότι το προτιμούσαν η Χίλαρι Κλίντον και Μπάρμπαρα Γουόλτερς.
Έγινε διάσημος σε μεγάλο βαθμό στη δεκαετία του 1980 και στις αρχές της δεκαετίας του 1990, με τα σχέδιά του να χρησιμοποιούνται παντού, από την πασαρέλα μέχρι τα σόου και ακόμη και τα μουσικά βίντεο, όπως στην επιτυχία του Τζορτζ Μάικλ το 1992 «Too Funky».
Η αλλαγή στην
εμφάνιση του Τιερί Μιγκλέρ μετά την
πλαστική
Ο σχεδιαστής βοήθησε επίσης να ανοίξει ο δρόμος για τα τρανσέξουαλ μοντέλα, καθώς τα χρησιμοποιούσε στα σόου του ήδη από το 1984.
Εμπνευσμένος σχεδιαστής για πολλούς, ήταν ένας περίπλοκος χαρακτήρας και χαρακτηρίστηκε «δύσκολος σχεδιαστής και εντελώς παράξενος χαρακτήρας», σε ένα προφίλ των «New York Times» του 2010.
Αναφορά γινόταν επίσης στη δραστική αλλαγή στην εμφάνιση του Μιγκλέρ μετά την εκτεταμένη πλαστική χειρουργική, ενώ ο ίδιος ασχολήθηκε και με το bodybuilding.
«Έκανα αναδόμηση προσώπου μετά από ένα σοβαρό ατύχημα στο γυμναστήριο που μου γκρέμισε τελείως τα μούτρα», είπε στο News 24 το 2007. «Ήρθε μια στιγμή που είπα στον εαυτό μου ”ας βάλουμε τα πράγματα στη σειρά, για να πάμε πιο μακριά και πιο ψηλά”».
Συνέχισε τις πλαστικές επεμβάσεις, ειδικά μετά τη σύγκρουση με ένα τζιπ το 2019, το οποίο κατέστρεψε τη μύτη του. Ο Μιγκλέρ, αντί για σιλικόνη, προτίμησε μάλιστα ένα κομμάτι κόκαλο από το ισχίο του να εμφυτευθεί στο πηγούνι του.
«Ήθελα το πρόσωπό μου να αντιπροσωπεύει την πρόοδο, γιατί μετά από χρόνια που ήμουν αδύνατος, γοητευτικός χορευτής, ήθελα να γίνω πολεμιστής», είπε. «Έχω κάνει τόσα πολλά στη ζωή μου. Έχω παλέψει τόσο πολύ. Είμαι υπερήρωας, οπότε είναι φυσιολογικό να έχω το πρόσωπο ενός υπερήρωα».
Οι «New York Times» ανέφεραν ότι ο Τιερί Μιγκλέρ «μεταμόρφωσε το σώμα του με μια ακραία δίαιτα, άσκηση και προφανώς πλαστική χειρουργική για το θέαμα των 240 κιλών μυών και των τατουάζ».
Τα δύσκολα παιδικά χρόνια του Τιερί Μιγκλέρ
Ο γεννημένος στο Στρασβούργο σχεδιαστής εκπαιδεύτηκε ως κλασικός χορευτής από την ηλικία των 9 ετών και έγινε μέλος του σώματος μπαλέτου στα 14 χρόνια του.
Σε μια συνέντευξη, περιέγραψε μια πολύ μοναχική εφηβεία, που οφείλεται εν μέρει στη σεξουαλικότητά του.
«Ξέρω τι είναι να είσαι μόνος -πραγματικά βαθιά», είπε στη Vogue το 2019. «Είχα δύσκολα παιδικά χρόνια και ήμουν πολύ μόνος για χρόνια και χρόνια. Έβλεπα τα αστέρια, γιατί για μένα αυτό ήταν μια νέα πραγματικότητα. Υπήρχε κάτι καινούργιο, διαφορετικό, πιο όμορφο».
Δήλωσε ότι ο χορός και το θέατρο και τελικά η μόδα τού έδωσαν σκοπό στη ζωή.
«Όταν άρχισα να χορεύω, μου άνοιξαν πόρτες. Ήταν μια απίστευτη, φανταστική βοήθεια, γιατί ήταν ένα μαγικό στάδιο», πρόσθεσε. «Το θέατρο φτιάχτηκε για μένα. Αλλά μετά την ομορφιά του φωτός, την κόκκινη κουρτίνα και το χειροκρότημα, όλοι είχαν κάποιον να τους περιμένει στα παρασκήνια, αλλά εγώ; Ποτέ. Ήμουν για χρόνια και χρόνια μόνος».
Αποσύρθηκε από τη μόδα το 2002 πριν κλείσει η επωνυμία του, αλλά παρέμεινε μια μεγάλη επιρροή στη μόδα για τις επόμενες δύο δεκαετίες.
Οι διαμάχες του «δύσκολου» Τιερί Μιγκλέρ
Γνωστός για το πάθος του, ο Μιγκλέρ είχε περιστασιακά δράματα με άλλους σχεδιαστές. Ήταν επικριτικός για ένα σόου του 2019 του Dior που χρησιμοποιήθηκε ένα τραγούδι των Deee-Lite, μιας μπάντας που είχε ηχογραφήσει μουσική ειδικά για ένα σόου του Μιγκλέρ τη δεκαετία του 1990.
«Υποθέτω ότι είναι φόρος τιμής ή μήπως μουσικές καρέκλες;» έγραψε στο Instagram, ακολουθούμενο από ένα σκεπτόμενο emoji, επισημαίνοντας τους Dior, Kim Jones και Honey Dijon στη δημοσίευση.
Είχε επίσης μια προβληματική σχέση με την Clarins, η οποία έβγαζε τη σειρά των αρωμάτων του και είχε λίγο-πολύ τα δικαιώματα του ονόματός του από το 1997 και μετά. Τους μήνυσε για μια ρετροσπεκτίβα που δημοσίευσαν.
Τον Σεπτέμβριο του 2010, η επωνυμία του μετονομάστηκε σε Μιγκλέρ (Mugler) και τώρα διευθύνεται από τον Αμερικανό σχεδιαστή Casey Cadwallader.
«Μάνφρεντ, είναι
μεγάλη μου τιμή που σε γνώρισα και που
εργάζομαι στον όμορφο κόσμο σου», είπε
ο Cadwallader σε μια ανάρτηση στο Instagram που
αποτίει φόρο τιμής στον Μιγκλέρ. «Άλλαξες
την αντίληψή μας για την ομορφιά, την
αυτοπεποίθηση, την αναπαράσταση και
την ενδυνάμωση του εαυτού μας. Η κληρονομιά
σου είναι κάτι που κουβαλάω μαζί μου σε
ό,τι κάνω. Σε ευχαριστώ».
Πηγή