Παρασκευή , 15 Νοέμβριος 2024

Όταν η 10χρονη τότε Ελισάβετ έμαθε ξαφνικά ότι θα γινόταν μια μέρα βασίλισσα -«Πτωχή μου…»

Η βασίλισσα Ελισάβετ Β’ έφυγε από τη ζωή αφού φέτος η πρώτη Βρετανίδα μονάρχης που γιόρτασε ένα πλατινένιο ιωβηλαίο.

Ενα κορίτσι που δεν γεννήθηκε προορισμένο να φορέσει το στέμμα, αλλά υπηρέτησε το θεσμό σε κρίσιμους καιρούς κάτι που όπως φαίνεται οι Βρετανοί δεν ξεχνούν.

Όταν η Ελίζαμπεθ Αλεξάνδρα Μαίρη Ουίνδσορ γεννήθηκε στις 21 Απριλίου 1926, στην οδό Bruton 17, το οικογενειακό σπίτι της μητέρας της στην καρδιά του πολυσύχναστου Mayfair, κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι το μικροσκοπικό κοριτσάκι θα γινόταν μια μέρα βασίλισσα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στη συνέχεια, στις 11 Δεκεμβρίου 1936, όταν ήταν μόλις 10 ετών, ο θείος της ο βασιλιάς Εδουάρδος Η’ παραιτήθηκε από τον θρόνο, κυνηγώντας την αγάπη και έχοντας βασιλέψει μόλις 327 ημέρες.

Το μέλλον της πριγκίπισσας Ελισάβετ άλλαξε για πάντα. Γιατί όταν ο πατέρας της Μπέρτι, ο ντροπαλός και τραυλός δούκας της Υόρκης, έγινε βασιλιάς Γεώργιος ΣΤ’, η μικρή πριγκίπισσα γρήγορα κατάλαβε τι σήμαινε αυτό για εκείνη.

Η αδερφή της, Μάργκαρετ, λέγεται ότι ρώτησε: «Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να γίνεις η επόμενη βασίλισσα;». Τότε, η Ελισάβετ τής είπε: «Ναι, κάποια μέρα». Η απάντηση της Μάργκαρετ έβγαζε οίκτο, όχι φθόνο. Της είπε: «Φτωχή μου».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από εκείνη την ημέρα η Ελισάβετ, γνωστή στην παιδική ηλικία ως Λίλιμπετ, ήταν η εικαζόμενη κληρονόμος και όχι η άμεση/φυσική διάδοχος, κάτι που σημαίνει ότι αν ερχόταν αργότερα ένας αδελφός, θα είχε πάρει τη θέση της ως μονάρχης.

Η βασίλισσα Ελισάβετ εννέα χρονών
Η βασίλισσα Ελισάβετ εννέα χρονών / Φωτογραφία: ΑΡ

Με αυτό το δεδομένο, η Ελισάβετ εκπαιδεύτηκε για να γίνει βασίλισσα, ενώ ο πατέρας της, ο νέος βασιλιάς Γεώργιος ΣΤ’, μάθαινε κι ο ίδιος τη «δουλειά».

Η οικογένεια εγκατέλειψε το πολυαγαπημένο σπίτι της στο 145 Piccadilly, για το υπέροχο περιβάλλον του Παλατιού του Μπάκιγχαμ. Στη συνέχεια η εστίαση στράφηκε στην εκπαίδευση της Ελισάβετ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αφού η μοίρα της άλλαξε, η εκπαίδευση της Ελισάβετ έπρεπε να ενταθεί. Έμαθε γαλλικά και λέγεται ότι τα μιλούσε όμορφα, καθώς και ότι εκπαιδεύτηκε σε διεθνείς υποθέσεις. Οι προετοιμασίες της Ελισάβετ για τον θρόνο διεκόπησαν όταν η Βρετανία συμμετείχε στον πόλεμο το 1939.

Μαζί με την αδερφή της και εκατομμύρια παιδιά σε όλη τη χώρα, της χορηγήθηκε μάσκα αερίου και περνούσε τα βράδια της στο σκοτάδι κατά τη διάρκεια του μπλακ άουτ. Αυτή και η Μαργαρίτα προετοιμάστηκαν για αεροπορικές επιδρομές και κοιμούνταν με τις ολόσωμες στρατιωτικές στολές τους.

Μετά από ένα σύντομο πέρασμα στη Σκωτία, η μελλοντική βασίλισσα μεταφέρθηκε στο Ουίνδσορ για τα Χριστούγεννα του 1940 και έμεινε εκεί για το υπόλοιπο του πολέμου με τη Μαργαρίτα, ενώ οι γονείς της βρίσκονταν στο Παλάτι του Μπάκιγχαμ.

Η πριγκίπισσα τότε Ελισάβετ με την αδερφή της πριγκίπισσα Μαργαρίτα
Η πριγκίπισσα τότε Ελισάβετ με την αδερφή της πριγκίπισσα Μαργαρίτα / Φωτογραφία: Getty Images

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τον Οκτώβριο του 1940 οι προετοιμασίες της Ελισάβετ για τον θρόνο έκαναν ένα άλμα προς τα εμπρός με την πρώτη της ομιλία στη χώρα, που μεταδόθηκε σε παιδιά της Βρετανίας και της Κοινοπολιτείας στη χώρα και στο εξωτερικό κατά τη διάρκεια της Ώρας των Παιδιών του BBC.

Σε ηλικία μόλις 14 ετών η πριγκίπισσα Ελισάβετ μίλησε σε νέους, εξηγώντας πως θα μπορούσε να σχετιστεί με τα δεινά τους. «Η αδερφή μου, Μάργκαρετ Ρόουζ, και εγώ σας νιώθουμε τόσο πολύ, καθώς γνωρίζουμε εκ πείρας τι σημαίνει να είσαι μακριά από αυτούς που αγαπάς περισσότερο» είπε.

Στη συνέχεια έκανε ό,τι μπορούσε για να συσπειρώσει ένα έθνος που αντιμετώπιζε χρόνια σύγκρουσης με τους Ναζί. «Ξέρουμε, όλοι μας, ότι στο τέλος όλα θα πάνε καλά, γιατί ο Θεός θα φροντίσει για εμάς και θα μας δώσει νίκη και ειρήνη. Και όταν έρθει η ειρήνη, να θυμάστε ότι θα εξαρτάται από εμάς, τα παιδιά τού σήμερα, να κάνουμε τον κόσμο τού αύριο ένα καλύτερο και πιο χαρούμενο μέρος».

Δύο χρόνια αργότερα, στα 16α γενέθλιά της, είχε την πρώτη της επίσημη ακρόαση, δεχόμενη τον συνταγματάρχη Πρέσκοτ, ο οποίος της έκανε δώρο μια καρφίτσα από τους Φρουρούς των Γρεναδιέρων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ως έφηβη, λέγεται ότι η Ελίζαμπεθ άκουγε τακτικά ραδιόφωνο, παρακολουθώντας στενά τις ειδήσεις του πολέμου και μέχρι τα 18 της αναμενόταν να είναι έτοιμη να κυβερνήσει -χωρίς αντιβασιλέα- σε περίπτωση που κάτι συμβεί στον πατέρα της.

Το 1944 έκανε την πρώτη της επίσημη περιοδεία με τους γονείς της. Η πριγκίπισσα πέρασε δύο ημέρες με τον βασιλιά και τη βασίλισσα σε μια στρατιωτική επιθεώρηση τον Μάρτιο, και τον Αύγουστο, μαζί με τη μητέρα της, έκανε μια Ομιλία στη Βουλή των Κοινοτήτων. Η νεαρή Ελισάβετ απάντησε εκ μέρους του θρόνου.

Ο Βασιλιάς Γεώργιος Ε', η πριγκίπισσα Ελισάβετ κουνώντας το χέρι στο πλήθος, και Βασίλισσα Μαρία στο μπαλκόνι του παλατιού του Μπάκιγχαμ στο Λονδίνο στις 6 Μαΐου 1935
Ο βασιλιάς Γεώργιος Ε’, η πριγκίπισσα Ελισάβετ κουνώντας το χέρι στο πλήθος και η βασίλισσα Μαρία στο μπαλκόνι του Παλατιού του Μπάκιγχαμ στο Λονδίνο στις 6 Μαΐου 1935 / Φωτογραφία: AP

Κατά την πρώτη της επίσημη περιοδεία στη Σκωτία με τους γονείς της τον επόμενο μήνα, έκανε και την πρώτη της εμφάνιση μόνη στη χώρα. Τον Νοέμβριο η Ελισάβετ εγκαινίασε το πλοίο HMS Vanguard στο Clydebank της Σκωτίας. Ήταν η πρώτη φορά που έφευγε από το Λονδίνο χωρίς τους γονείς της για μια τελετή εθνικής σημασίας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η πριγκίπισσα Ελισάβετ -ή δεύτερη υπολοχαγός πριγκίπισσα Ελισάβετ, Αριθμός Στρατού 230873, όπως ήταν τότε, εκπαιδεύτηκε ως μηχανικός με τη Βοηθητική Εδαφική Υπηρεσία (ATS – το γυναικείο υποκατάστημα του Βρετανικού Στρατού κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο) το 1945. Αργότερα γιόρτασε την Ημέρα της Νίκης με τη στολή της από την ATS με την οικογένειά της, στο μπαλκόνι του Παλατιού του Μπάκιγχαμ.

Απόλαυσε μια σπάνια νύχτα ελευθερίας όταν ενώθηκε με τα πλήθη από κάτω, και αναπολώντας αργότερα το αίσθημα χαράς στο Λονδίνο, είπε «όλοι μας παρασυρθήκαμε σε μια παλίρροια ευτυχίας και ανακούφισης».

Η ζωή της βασίλισσας Ελισάβετ Β΄ μετά τον πόλεμο

Οι αλλαγές στη ζωή της συνεχίστηκαν όταν τελείωσε ο πόλεμος. Στα 19 της διάλεγε τη δική της γκαρνταρόμπα και της παραχώρησαν γραφεία στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και στο Ουίνδσορ.

Έκανε το πρώτο της εκτεταμένο ταξίδι στο εξωτερικό το 1947, μαζί με τους γονείς της και την αδερφή της Μαργαρίτα σε μια περιοδεία στη Νότια Αφρική.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ήταν κατά την επιστροφή της που άρχισαν να ψάχνουν σύζυγο για εκείνη ανάμεσα σε μέλη της Αυλής. Όμως, εκείνη ήθελε να παντρευτεί από έρωτα, και τον Ιούλιο του ίδιου έτους ορίστηκε η ημερομηνία για τον γάμο της με τον όμορφο πρίγκιπά της, τον αξιωματικό του Βασιλικού Ναυτικού, τον υπολοχαγό Φίλιππο Μαουντμπάντεν.

Η αποφασιστικότητα της πριγκίπισσας να παντρευτεί τον άντρα που αγαπούσε της χάρισε τη φήμη μιας νεαρής γυναίκας με χαρακτήρα στο κοινό. Το ζευγάρι παντρεύτηκε στις 20 Νοεμβρίου 1947, όταν η Ελισάβετ ήταν μόλις 21 ετών και ο Φίλιππος 26 ετών.

Η βασίλισσα Ελισάβετ με τον Φίλιππο
Η βασίλισσα Ελισάβετ ήταν αποφασισμένη να παντρευτεί τον Φίλιππο

Η μέρα έφερε χαρά στο έθνος, με τον Ουίνστον Τσόρτσιλ να πανηγυρίζει μια μέρα που θα ήταν «μια λάμψη χρώματος στον σκληρό δρόμο που πρέπει να διανύσουμε» μετά το τέλος του πολέμου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η ίδια η Ελισάβετ έδειξε αυτοσυγκράτηση χρησιμοποιώντας κουπόνια που έδινε το κράτους μετά τον Πόλεμο, για να αγοράσει τα υλικά για το νυφικό της. Το φόρεμα ήταν σχεδιασμένο από τον Νόρμαν Χάρτνελ και στολισμένο με 10.000 μαργαριτάρια. Η Ελισάβετ κέρδισε τις καρδιές του κοινού ως λαμπερή σταρ των ημερών, ενώ παντρευόταν τον όμορφο πρίγκιπά της.

Ο πρίγκιπας Κάρολος ήρθε στη ζωή της στις 14 Νοεμβρίου του επόμενου έτους. Γεννήθηκε στο δωμάτιο της μητέρας του, στο Παλάτι του Μπάκιγχαμ. Μετά από μια μετακόμιση στο Clarence House, η πριγκίπισσα Ελισάβετ ακολούθησε τον σύζυγό της στη Μάλτα, όπου εκείνος έμεινε για δύο χρόνια, από το 1949 έως το 1951.

Η Ελισάβετ και ο Φίλιππος έζησαν μια σχετικά φυσιολογική ζωή όταν ήταν μαζί στη Μάλτα, αποκτώντας ένα δεύτερο παιδί, την πριγκίπισσα Άννα, τον Αύγουστο του 1950. Με την υγεία του πατέρα της να επιδεινώνεται μέχρι το 1951, η πριγκίπισσα Ελισάβετ ανέλαβε περισσότερα καθήκοντα, από περιοδείες στο εξωτερικό μέχρι να χαιρετήσει ξένους αξιωματούχους, όλα ως προετοιμασία για το έργο που επρόκειτο να ακολουθήσει.

Η πριγκίπισσα Ελισάβετ, στέκεται δίπλα σε ένα φορτηγό πρώτων βοηθειών της Βοηθητικής Εδαφικής Υπηρεσίας, φορώντας στολή αξιωματικού το 1945
1945: Η πριγκίπισσα Ελισάβετ στέκεται δίπλα σε ένα φορτηγό πρώτων βοηθειών της Βοηθητικής Εδαφικής Υπηρεσίας, φορώντας στολή αξιωματικού / Φωτογραφία: Getty Images

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εκείνον τον Ιούνιο πήρε τη θέση του πατέρα της στο Trooping the Colour και διάβασε την ομιλία καλωσορίσματος του βασιλιά, στον βασιλιά της Νορβηγίας, σε ένα δείπνο στο Παλάτι του Μπάκιγχαμ, και τον Σεπτέμβριο διορίστηκε σύμβουλος Επικρατείας.

Μετά την επιστροφή της από μια φθινοπωρινή περιοδεία στον Καναδά με τον σύζυγό της, έγινε μέλος του Privy Council τον Δεκέμβριο του 1951. Στις αρχές του 1952 η Mirror σημείωσε πως της είχαν διδαχθεί καλά τα καθήκοντά της.

Το ρεπορτάζ ανέφερε: «Ακόμα και οι τηλεοπτικές κάμερες που έψαχναν δεν μπόρεσαν να κατηγορήσουν την κορμοστασιά και τη βασιλική της στάση όταν παρακολούθησε την πρεμιέρα μιας ταινίας στο West End την ημέρα πριν από τη σοβαρή επέμβαση του πατέρα της στους πνεύμονες. Αυτή ήταν πράγματι η εκπαίδευση -τα νεύρα, η θέληση, η καρδιά και το μυαλό- όλα υπηρετούσαν το υψηλό ιδεώδες καθήκον της βασιλικής μας οικογένειας».

Στις 31 Ιανουαρίου 1952 η πριγκίπισσα Ελισάβετ έφυγε από το Λονδίνο για μια περιοδεία στην Κοινοπολιτεία, φτάνοντας στο Ναϊρόμπι την επόμενη ημέρα. Μέρες αργότερα η είδηση του θανάτου του πατέρα της και η άνοδός της στον θρόνο έφτασε στους πρόποδες της Κένυας. Πολύ πριν να το περιμένει, η πριγκίπισσα Ελισάβετ είχε γίνει βασίλισσα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Υπηρέτησρ ακούραστα για 70 χρόνια, μέχρι την τελευταία ημέρα της ζωής της την περασμένη Πέμπτη.


Πηγή