Παρασκευή , 20 Δεκέμβριος 2024

«Όταν ξύπνησα από τη νάρκωση, έβαλα τα χέρια μου στην χειρουργημένη περιοχή κι έκλαψα»

Η Καίτη Γκραμμά είναι το νεαρό μοντέλο που γεννήθηκε αγόρι και προχώρησε σε επαναπροσδιορισμό φύλου. Μάλιστα, είχε δηλώσει συμμετοχή στο Greece’s Next Top Model κι ενώ οι 4 κριτές είχαν δώσει τη θετική τους ψήφο για να περάσει στην επόμενη φάση του παιγνιδιού, τελικά το τηλεοπτικό κοινό δεν την είδε ποτέ, λόγω νομικών ζητημάτων, που είχαν να κάνουν με την ταυτότητά της, αφού εμφανιζόταν ως αγόρι. Λίγες ημέρες μετά τις οντισιόν του GNTM, η Καίτη Γραμμά προχώρησε σε επέμβαση επαναπροσδιορισμού φύλου . Κι ένα μήνα μετά το χειρουργείο βρέθηκε στην εκπομπή της Ελεονώρας Μελέτη, όπου μίλησε για την απόφαση της να προχωρήσει σε επαναπροσδιορισμού φύλου, αλλά και την επέμβαση.

«Είμαι καλά. Δε μπορώ να πω ότι έχω αναρρώσει 100%. Δηλαδή πήρα δύο παυσίπονα για να έρθω, αλλά είμαι καλά. Έχω αρχίσει να πατάω στα πόδια μου, να περπατάω κανονικά. Έχω βγάλει τις γάζες, τα σωληνάκια και είμαι πολύ καλά. Έχω αρχίσει να ξαναδουλεύω. Δεν έχω κλείσει ούτε μήνα ακόμα, αλλά έχω ξαναρχίσει.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘div-gpt-ad-1539094622034-0’); });

Η ανάρρωση είναι μια αρκετά επώδυνη και πολύμηνη διαδικασία. Η όλη αποκατάσταση κρατάει περίπου 6 μήνες. Δεν είναι ότι δεν μπορείς να περπατάς ή να δουλεύεις. Απλά θέλει προσοχή και αποχή από κάποιες δραστηριότητες» δήλωσε αρχικά.

Και συνέχισε: «Το βράδυ πριν το χειρουργείο ένιωθα ανυπομονησία. Καθόλου άγχος ή αμφιβολία. Από τα 15 μου δεν υπήρχε καμία αμφιβολία. Από τότε δηλαδή, που έμαθα ότι υπάρχει αυτή η δυνατότητα, ήξερα ότι αυτό ήθελα να κάνω. Δεν υπήρξε ποτέ δεύτερη σκέψη. Μέχρι να μάθω για τη δυνατότητα αυτή, έλεγα πάντα ότι ήμουν κορίτσι, καθόμουν στο δωμάτιο μου και περίμενα να έρθει η νεράιδα να με μετατρέψει σε κορίτσι, έτσι μαγικά. Όταν τελείωσα το γυμνάσιο δεν ήξερα ότι ένας άνθρωπος μπορεί να υποβληθεί σε αυτή τη διαδικασία και να επαναπροσδιορίσει το φύλο του, δεν ήξερα καν τι είναι trans. Μόλις το έμαθα είπα ότι αυτή είναι η μόνη μου λύση, η μόνη μου ελπίδα».

Κι εξήγησε στη συνέχεια πως ποτέ δεν ένιωσε αγόρι και απλά δηλώθηκε. «Ξέρεις την αλήθεια. Από τότε που θυμόμουν τον εαυτό μου, ήξερα ότι ήμουν κορίτσι. Με έλεγαν αγόρι και ήξερα ότι ήταν ψεύτικο αυτό. Δεν υπάρχει κάποιος μηχανικός τρόπος. Υπάρχει ένα υποσυνείδητο συναίσθημα, που καταλαβαίνεις ότι κάτι δεν πάει καλά. Δεν είναι αυτό το στερεότυπο ότι παίζεις με κούκλες. Εγώ έπαιζα ηλεκτρονικά με τον αδελφό μου».

Όσο για την οικογένειά του και πώς το αποκάλυψε στους γονείς του, είπε: «Όλοι οι γονείς το βλέπουν αυτό, αλλά εθελοτυφλούνε. Πιστεύουν ότι αυτό κάποια στιγμή θα αλλάξει. Και οι δικοί μου το ίδιο. Όταν είπα στη μητέρα μου για την απόφασή μου, στα 15 μου, δεν έπεσε από τα σύννεφα. Παραδέχτηκε ότι το είχε καταλάβει, αλλά δεν ήθελε να το παραδεχτεί. Στην αρχή ήταν λογικό να είναι αρνητικοί με την απόφασή μου. Όσο ανοιχτόμυαλος και αν είσαι, το πρώτο πράγμα που σκέφτεσαι, είναι πόσο πολύ θα υποφέρει το παιδί σου με όλη αυτή τη διαδικασία. Γιατί είναι μία επίπονη και δύσκολη η όλη διαδικασία. Δεν είναι απλά ένα χειρουργείο».

Και πρόσθεσε: «Όταν με έβλεπαν να τρυπάω το σώμα μου με ενέσεις οιστρογόνων και να πνίγομαι στους εμετούς, προφανώς και αισθάνονταν άσχημα. Δεν τους ένοιαζε τι θα πει ο τάδε, αλλά ότι πονούσα, ότι έλεγα ότι δεν θα τα καταφέρω και στεναχωριούνταν. Έβλεπαν ότι ήμουν σταθερή στην απόφαση μου και αυτό που ήθελα πραγματικά να κάνω και με στήριξαν».

Όσο για το σχολείο και αν βίωσε άσχημη αντιμετώπιση από τους συμμαθητές, είπε ότι δεν είχε τέτοια προβλήματα. «Πήγαινα στο σχολείο, πάντα, βαμμένη. Στα παιδιά κατανοώ ότι υπήρχε μία σύγχυση και υπήρξαν παιδιά που δε μπορούσαν να αποδεχθούν εύκολα αυτή τη διαφορετικότητα. Είχα παρέες, οι φίλες μου με φώναζαν με το γυναικείο όνομά μου. Το Κατερίνα (Καίτη) είναι της γιαγιάς μου. Οι φίλες μου αντέδρασαν κανονικά στην απόφασή μου για την επέμβαση» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Όσο για το χειρουργείο και τις πρώτες στιγμές μετά από τον επαναπροσδιορισμό φύλου, είπε: «Δεν υπάρχουν ούτε πρώτες σκέψεις ούτε πρώτα συναισθήματα μετά το χειρουργείο. Είναι μύθος για να ωραιοποιούμε τις καταστάσεις. Την πρώτη μέρα είσαι σαν το βαμπίρ γιατί έχεις νάρκωση και λες ακαταλαβίστικες κοτσάνες. Το μόνο που θυμάμαι χαρακτηριστικά και μου το είπαν και οι γονείς μου, ήταν ότι ξύπνησα από τη νάρκωση, πετάχτηκα από το κρεβάτι, έβαλα τα χέρια μου στην χειρουργημένη περιοχή κατευθείαν για να σιγουρευτώ ότι έχει φύγει εντελώς και μόλις είδα ότι έφυγε, είπα επιτέλους, έκλαψα. Έκλαιγα μέχρι που με ξαναπήρε ο ύπνος από τη νάρκωση. Λυτρώθηκα ναι, αλλά δεν μπορώ να σου πω ότι είμαι σε φάση: Α τέλεια! Έγινε αυτό που ήθελα, γιατί είναι μια επώδυνη διαδικασία. Πονάς. Δεν είναι ότι είσαι καλά. Είχα αιμορραγία συνεχόμενη. Ανέβασα τρεις φορές πυρετό».

localStorage.clear();


Πηγή