Σάββατο , 18 Ιανουάριος 2025

47χρονος Βρετανός έλαβε το πρώτο τρισδιάστατο προσθετικό μάτι στον κόσμο -Επανάσταση στις 3D εκτυπώσεις | ΖΩΗ

Ένας 47χρονος άνδρας από το Λονδίνο, έγινε ο πρώτος άνθρωπος στον κόσμο που έλαβε 3D εκτυπωμένο προσθετικό μάτι, όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη το Moorfields Eye Hospital.

Ο λόγος για τον Στιβ Βερζ, ο οποίος έλαβε ένα 3D εκτυπωμένο προσθετικό μάτι, το οποίο προσφέρει σαφέστερη ευκρίνεια και βάθος, σύμφωνα με το νοσοκομείο. Ο Στιβ, έχασε το αριστερό του μάτι όταν ήταν παιδί και χρειαζόταν ένα προσθετικό μάτι από τα 20 του.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Χρειαζόμουν ένα προσθετικό μάτι από τότε που ήμουν 20 ετών και πάντα ένιωθα ανασφαλής γι’ αυτό», είπε ο 47χρονος Βερζ. «Όταν έφευγα από το σπίτι μου, έριχνα συχνά μια δεύτερη ματιά στον καθρέφτη και δεν μου άρεσε αυτό που έβλεπα. Αυτό το νέο μάτι φαίνεται φανταστικό και, βασισμένο στην τεχνολογία ψηφιακής εκτύπωσης 3D, θα είναι μόνο καλύτερο και καλύτερο», πρόσθεσε.

Μάλιστα, όπως είπε, το νέο του μάτι, του έχει αλλάξει τη ζωή: «Νιώθω πιο φυσιολογικός. Ασχολούμαι με τον αθλητισμό τώρα που δεν θα το σκεφτόμουν ποτέ ως νέος».

«Δεν θέλεις να το προσέξουν οι άνθρωποι. Θέλεις οι άνθρωποι να περνούν δίπλα σου και να μην φαντάζονται καν ότι υπάρχει κάτι τεχνητό εκεί. Είμαι τόσο χαρούμενος», δήλωσε μιλώντας στο ITV News.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το νοσοκομείο περιγράφει το τρισδιάστατο εκτυπωμένο μάτι ως «πραγματικό βιομιμητικό», ένα πιο ρεαλιστικό προσθετικό με σαφέστερη ευκρίνεια και πραγματικό βάθος στην κόρη.

Σύμφωνα με το δελτίο Tύπου, τα τρισδιάστατα τυπωμένα προσθετικά μάτια κατασκευάζονται πιο γρήγορα από τα γενικά ακρυλικά προσθετικά μάτια, τα οποία είναι ζωγραφισμένα στο χέρι και μπορεί να χρειαστούν περίπου έξι εβδομάδες για να δημιουργηθούν. Συγκριτικά, ένα 3D εκτυπωμένο προσθετικό μάτι μπορεί να κατασκευαστεί σε περίπου 2 έως 3 εβδομάδες.

Ο Βερζ φόρεσε το νέο του μάτι το Νοέμβριο και πήγε στο σπίτι με αυτό την Ημέρα των Ευχαριστιών.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για την ομάδα πίσω από αυτή την παγκόσμια πρωτιά, σήμερα ήταν το αποκορύφωμα πέντε ετών σκληρής δουλειάς. «Είναι μεγάλη υπόθεση. Αυτή είναι νέα τεχνολογία. Τίποτα δεν έχει αλλάξει πραγματικά στον τομέα της οφθαλμικής προσθετικής από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, δήλωσε στο ITV News ο καθηγητής Μάντιπ Σαγκού, οφθαλμίατρος στο Moorfields Eye Hospital, επισημαίνονται πως χάρη σε αυτή τη νέα τεχνολογία, θα μειωθούν οι λίστες αναμονής,

«Είμαστε ενθουσιασμένοι για τις δυνατότητες αυτού του πλήρως ψηφιακού προσθετικού οφθαλμού. Έχει σαφώς τη δυνατότητα να μειώσει τις λίστες αναμονής».


Πηγή